Marchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika. Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) . Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie również inną(...)ciasta marchewkowego w zakładce CIASTA. Żródło gazeta Sól i pieprz 2017r Składniki 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 400 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny Masło roztopić
O kuchni z uczuciembywa przy przepisach gdzie jest podana ilość "do smaku". Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik . Składniki: 1 kg białej kapusty 1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe 5-6 łyżek posiekanego koperku Zalewa: 1 szkl wody mineralnej(...)koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotujejajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćliści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Składniki na sos wymieszać Składniki surówki umyć i pokroić. Wrzucić warzywa do miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna
Mieszam w GarnkuLetni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie farsz sklei. Bardzo dobre są tez tez na zimno. 4 plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka(...)przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami, obtaczam w rozmąconym jajku, i bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu ,aż schab będzie miękki. Podaję z surówką z kapusty młodej
wesoła kuchniakrwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)piekarnika) 3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemnowy post. Dziś jednak pojawią się dwa :-) Chcę Wam dziś przedstawić mój przepis na pyszną, zdrową surówkę do obiadku z kiszonej kapusty. Jest to niezwykle proste w wykonaniu, wręcz banalne ;-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -0,5 kg kiszonej kapusty -1 duża marchewka -4 łyżki oleju lub oliwy -1 mała cebulka -1 płaska łyżka cukru Jeśli chodzi o kiszoną(...)kapustę, to musicie sprawdzić przed przygotowaniem surówki, czy jest bardzo kwaśna, jeśli tak to musicie ją przepłukać.Ja do tej surówki używam kiszonej kapusty, robionej w domu, w beczce kamionkowej :p, taka jest najlepsza. Kapustę dajemy do miski, marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulkę kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę i dodajemy do całości. Dodajemy też olej oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupoprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka
Maminek kulinarnyDuszony groszek z marchewką Duszony groszek z marchewką , jest świetną przystawką do obiadu , podawaną na ciepło . W naszym domu zjawia się zawsze w tym samym czasie
Ogrodnik w podróżyprzepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku z cytryny(...)rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy je, gdy będą już ciepłe i lekko chrupkie. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nią mięso, pokrojone w plastry ogórki i 2 łyżki surówki Colesław. Całość lekko dociskamy górną częścią bułki sowicie wysmarowaną sosem BBQ. Na koniec wbijamy patyczki z oliwką. Możemy podać je ze zwykłymi frytkami lub frytkami z batatów . Smacznego! Artykuł Pulled Pork
Be Fit Be StrongJedynie 4 składniki, tarka i kupa radości dla podniebienia. Przy tym dużo witamin i fajny dodatek do obiadowego mięsa. A Wy jakie surówki lubicie do obiadu? Składniki: kalarepka 2 marchewki duże jabłko 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Kalarepkę i jabłko obieramy, marchewkę skrobiemy i myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy składniki ze śmietaną. Solą
ChilliJemyjest twarda. Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną surówkę z kapusty czerwonej, ja robię sos majonezowo jogurtowy. Dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest on bardzo ciężki, za to surówka jest bardzo soczysta i po prostu(...)Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju. A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty? Drukuj Surówka z kapusty czerwonej Składniki 0,5 główki niewielkiej kapusty czerwonej 1 średnia czerwona cebula lub 0,5 dużej 1 szt. marchewki
Mieszam w GarnkuPieczone warzywa to pyszny dodatek do mięsa zamiast surówki. Są bardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym . Warzywa można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy
Monia miesza i gotujeSurówka a'la Colesław Składniki: Kapusta pekińska Marchewka Szczypior Majonez lub jogurt naturalny sól, pieprz , cukier Kroimy drobno kapustę, marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy szczypior. Sos: 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy i dodajemy do surówki Smacznego
Smaki Edyty