Marchewka - dlaczego warto jeść Właściwości odżywcze Ostatnio na blogu był post o surówce z marchwi, dlatego dzisiaj troszkę informacji o samej marchewce. Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najwięcej jaki wpływ ma na nasz organizm. Marchew jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Dostarcza nam bardzo duże ilości beta - karotenu oraz sporo błonnika. Częste spożywanie marchwi może uchronić
Mój pomysł naDzisiaj propozycja na szybką surówkę z marchwi i jabłka z dodatkiem rodzynek na słodko. Idealna dla słodkich łakomczuszków i dzieci. Powinna przypaść do gustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy
Kolizje Smakówjedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi. Składniki: 4 marchewki 2 winne jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach. 2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się
Kuchnia domowa Anivotes ) Surówka obiadowa po kaszubsku Surówka obiadowa po kaszubsku, to klasyczna surówka, którą zimą przygotowuję dość często do obiadu. Jest prosta, pyszna i bardzo zdrowa. Niewielki dodatek majonezu nie zabija, ale można go zamienić na jogurt grecki, jeśli ktoś bardzo rygorystycznie podchodzi do żywienia. Stara kapusta nie jest tak smaczna jak młoda, ale po sparzeniu traci ewentualną goryczkę i świetnie(...)około 5 minut. Po tym czasie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, paprykę, koperek, kroimy drobniutko, dodajemy do kapusty i marchewki. Czosnek wyciskamy praską, mieszamy z majonezem, miodem, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do surówki i mieszamy. Warto odstawić surówkę na około 20 minut i po tym czasie ponownie zamieszać
Ogrodnik w podróżySurówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 cebula 1 małe jabłko 1 mała marchewka ½ łodygi selera naciowego Łyżeczka oleju lnianego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kosztujemy kapustę kiszoną, jeśli jest gorzka
Kolizje SmakówDzisiaj smaki z dzieciństwa czyli groszek z marchewką. Odkąd pamiętam był to jeden z moich ulubionych dodatków. Żadne surówki czy sałatki nie mogły się równać z groszkiem z marchewką. Moi domownicy też go lubią i często zanim zasiądziemy do obiadu, to jeden przez drugiego wyjada po cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś do obiadu przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej. Jest kolorowa, fajnie chrupie, a jednocześnie ma słodkie dodatki, którym ja nie byłam w stanie się oprzeć (zwłaszcza winogrona to moja słabość 😉). Surówka z kapusty pekińskiej - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pół kapusty pekińskiej, marchewkę, jabłko, garść suszonej żurawiny, garść czerwonych winogron, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę syropu klonowego(...)Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Kapustę wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos. 5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj
Z notatnika dietetykaKawałki kurczaka obtocz w rozbełtanym białku, następnie w panierce i smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Smaż z obu stron po 3 minuty. Do zrobienia surówki utrzyj na cienkich oczkach umytą marchewkę, seler i jabłko. Wymieszaj, dodaj jogurt, majonez, skrop cytryną. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią
Corner With RecipesBardzo lubię karmelizowaną marchewkę i od czasu do czasu taką przygotowuję. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy okazało się, że i korzeń pietruszki nadaje się do
Smaki Na Talerzuarchewkę umyj dokładnie, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj w kostkę. Wymieszaj marchewkę z cebulą. Dodaj wymieszany olej z sokiem z cytryny dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj do drugiego dania lub jako oddzielny lekki posiłek
Przepisy i porady kulinarneBardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)puści sok. Kapustę należy dobrze wycisnąć. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami, jabłko na dużych oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego
Pani na deserłyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję, że bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem
Świat Domowej KuchniNie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkiBardzo lubię marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego
Smaczna PyzaSynciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dzieje kuchennej Wiewióry