opiekując się swoim chrześniakiem, postanowiłam mu przygotować to co dzieciaki lubią najbardziej czyli chrupiące placuszki. Przyglądając się mi jak smażę placuszki, najpierw stwierdził, że smażę surówkę hehehe (pomarańczowa dynia wyglądała jak marchewka), potem jak spróbował, a wiecie dzieci są szczere do bólu, mówi: "Ciocia o hmm, to jest taki ..SMAK" ;-) Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące
SMYKWKUCHNISurówka z kapusty pekińskiej i marchewki - prawie jak z chińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie
Facet i nożeakurat miałam w szafce. Wyszło ciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. Składniki: filet z kurczaka średniej wielkości paczka chipsów jajko sól, pieprz Dodatkowo: młode ziemniaki ulubiona surówka lub tak jak u mnie marchewka z groszkiem Wykonanie: Filet podzielić na porcje, każdą rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Chipsy zmielić na drobno, jajko rozkłócić, doprawić solą i pieprzem. Filety maczać
Pasja Smakuczas z wielkim smakiem. Ja osobiście należę do tej drugiej grupy i surówka z kapusty pekińskiej co jakiś czas gości na moim stole np do kotleta z młodymi ziemniakami. Poniżej przedstawiam przepis, z którego korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki musztardy 2-3 łyżeczki majonezu sól oraz pieprz dla smaku (adsbygoogle(...)należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucamy poszatkowaną pekinkę oraz starte jabłko z marchewką i dodajemy do tego 2 łyżki musztardy oraz 2-3 łyżeczki majonezu. I całość dokładnie mieszamy. Dla smaku dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu (według własnego uznania). Surówka gotowa. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLsurówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion(...)octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko
Simple Dishobiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw spełnia moje obiadowe oczekiwania Udka marynuję w przyprawach
Zasmakuj KuchniTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych
cool and mintycukinię zrobiłam oto Szybką,smaczną sałatkę,może surówkę do obiadu.Prosta i łatwa do zrobienia w 5 minut.Polecam!. 1 cukinia starta na tarce 1 marchewką startą na tarce Biała część pora sól **************************************** Wszystkie składniki surówki wymieszać ze sobą,posolic i podawać od razu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzczerze mówiąc jest to tak banalny przepis, że nawet nie miałam zamiaru go dodawać (zdjęcia robiłam już tak dawno, że zdążyłam zmienić nieco wystrój w kuchni
Ratunku obiadobiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka
na moim stole...zostawić masę na kilkanaście minut, aby wchłonęła wilgoć i zespoliła całość. Dzięki temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. Do podania polecam mizerię z ogórka, surówkę z pora ( z majonezem) lub tartej marchewki. Kotleciki świetnie smakują też z gulaszem lub sosem pomidorowym, czy pieczarkowym. SKŁADNIKI / 6 SZTUK 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka
cool and mintyOd kiedy zostałam mamą, moja kuchnia zmieniła się. Mam na myśli gotowanie a nie wystrój wnętrza :) Zaczęłam gotować świadomiej i do repertuaru typowych dań doszły mi
Pyza i SurówkaTo najprostsza surówka, szybka do wykonania i bardzo smaczna, szczególnie jeśli kupimy marchewkę o słodkim smaku :) Składniki : 2 spore marchewki 1 jabłko cukier, majonez
Proste PotrawyW śród surówek nie może zabraknąć jednej z moich ulubionych pozycji obiadowych. Tarta marchewka z jabłkiem. Pasuje zarówno do śniadania, obiadu jak i do kolacji
IzaGotuje