archewkę umyj dokładnie, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj w kostkę. Wymieszaj marchewkę z cebulą. Dodaj wymieszany olej z sokiem z cytryny dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj do drugiego dania lub jako oddzielny lekki posiłek
Przepisy i porady kulinarneBardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)puści sok. Kapustę należy dobrze wycisnąć. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami, jabłko na dużych oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego
Pani na deserłyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję, że bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem
Świat Domowej KuchniNie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkiBardzo lubię marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego
Smaczna PyzaSynciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dzieje kuchennej Wiewióryzima to okres przeziębień, dlatego też polecam jeść kiszonki, które są naturalnym probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,4 kg kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1 mała cebula(...)łyżki oleju 2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej
Ugotowaćobiadowy, szczególnie dobrze pasuje do dań mięsnych. Dzięki odrobinie chrzanu jest bardzo wyrazista, dlatego ta surówka z czerwonej kapusty posmakuje nawet tym, którzy zwykle kręcą nosem na dodatki warzywne. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Składniki: mała główka kapusty czerwonej, mała cebula, 2 średnie marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki dobrego majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki octu (najlepiej winnego(...)zetrzyj na grubych oczkach. Kapustę możesz też poszatkować, jednak tarta jest dużo lepsza. Zetrzyj też obraną cebulę, marchewki i jabłko. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt, ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rada: jeśli liczysz kalorie, do przyrządzenia surówki możesz użyć wyłącznie jogurtu naturalnego. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu
Kulinarna PolskaProsty przepis na szybką i smaczną surówkę, którą pewnie nie raz jedliście na obiedzie u dziadków lub rodziców Nadaje się praktycznie do każdego obiadu, nie ważne czy to będą tradycyjne polskie ziemniaki czy z ryżem (podobną serwują do chińskich potraw typ[u kurczak w cieście) Składniki 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka cukru(...)wrzucamy do miski. Następnie należy pokroić pół cebuli w drobną kostkę, oraz zetrzeć na tarce marchewkę oraz jabłko. Dodajemy przygotowaną marchewkę, jabłko i cebulę do kapusty. Całość posypujemy łyżeczką cukru i ew można doprawić pieprzem. Wymieszaną surówkę polewamy oliwą i ponownie mieszamy. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: — min Łącznie: 10 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLburgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej). Tym razem postanowiłam zwrócić się w kierunku Maroka i popularnych(...)przypraw. Dodatek orzeszków ziemnych jest opcjonalny - akurat zalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku
Chilli Czosnek i OliwaSurówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. To nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, ale też bardzo fajne wizualne uzupełnienie talerza - w końcu surówka zazwyczaj stanowi dość wyraźny kolorowy akcent dania. Dodatkową istotną cechą jest to, że zazwyczaj ich przyrządzenie nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni. Choć jednak przygotowanie warzyw jest banalnie proste(...)tajemnica tkwi w odpowiednio przygotowanej zalewie. Ja dzisiaj wykorzystałam ocet jabłkowy i syrop z agawy, które nadały surówce słodko-kwaśny posmak. Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 4 kiszone ogórki, marchewkę, pół czerwonej papryki, łyżkę syropu z agawy lub miodu, łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżki oleju lnianego
Z notatnika dietetykaNajpopularniejsze warzywo późnej jesieni i zimy! Marchewka z dodatkiem ananasa to bardzo smaczna surówka. Pomarańczowy kolor dodatkowo napawa optymistycznie, a podana razem z puree ziemniaczanym z zielonym groszkiem idealnie dopełnia smak i wygląd głównego dania. Składniki: • 8 marchewek • 1 puszka ananasów • sól, cukier do smaku • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: • Marchewkę obrać
To co kochampstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem
Gotowanie jest łatwemarchewka w połączeniu z kwaśnym jabłkiem powoduje, że moje kubki smakowe czują się spełnione :) Wystarczy mieć w domu 3, no może 4 składniki i pyszna surówka jest gotowa. Składniki: 4-5 średnich marchewek 1 duże lub 2 mniejsze kwaśne jabłka ( u mnie antonówki) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku Przygotowanie: Marchew obieramy i myjemy. Ścieramy
ChilliJemybyło szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była na obiad.. ½ białej kapusty 2 marchewki 1 duży ząbek czosnku ½ szkl. oleju 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy szczypta
Moje domowe kucharzenie