stek wołowy - 410 przepisów (strona:11/28)

Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 138

jest w przypadku kukurydzy. Słodkie i soczyste żółte ząbki zyskują nowego charakteru, podane z aromatycznym brązowym masłem, odrobiną czosnku i tartego twardego sera. Tak przygotowaną maślaną kukurydzę podajcie do wołowych steków albo do piersi z kurczaka. Jeśli szykowaliście już wcześniej brązowe albo palone masło możecie skorzystać z patelni o ciemnym dnie – na pewno poznacie po intensywności pienienia, pryskania

Karo in the Kitchen
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 114

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone

Programista w kuchni
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 116

Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 130

Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie

Niedzielny kucharz
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 131

papryki Zupełnie niesamowita posypka do grillowanego mięsa, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Czas grillowania : 20 minut Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Ta bardzo prosta marynata do filetów z kurczaka to idealne połączenie lekko kwaskowego jabłka ze słodyczą miodu

Niedzielny kucharz
NAJLEPSZE PRZEPISY NA MAJÓWKĘ 205

SZASZŁYKI NA GRILLA WYTRAWNE MINI TARTY Z ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ I SERKIEM  TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ! FRITTATA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASEK I SZCZYPIORKU! JAK ZROBIĆ STEK WOŁOWY W DOMU LUB NA GRILLU? SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kukurydzy z puszki po meksykańsku – elote 197

najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka, karkówki albo wołowego steku zrobionego w stylu tex-mex. Można ją jeść samą, zagryzając świeżo podpieczoną kukurydzianą tortillą albo miękką pitą , lub kompletnie bez niczego.   W misce dokładnie mieszamy majonez

Karo in the Kitchen
Chipsy z jarmużu 143

Chipsy z jarmużu pierwszy raz jadłam na warsztatach z Tomaszem Purolem, przygotowywaliśmy je jako dodatek do wołowych steków. Nie sądziłam, że tak mi posmakują te warzywne chipsy. Są świetne w smaku, pikantne i chrupią! Jarmuż wykorzystywałam do tamtej pory jedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 103

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera

Martyna Cooks
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 158

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone

Programista w kuchni
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 123

Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ;     Dorsz pieczony w cieście na oleju ;     Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ;      Stek wołowy ;                                                A na słodko były pączuszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 131

włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek. Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja Składniki: 1 ugotowany burak 3 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz

Moja smaczna kuchnia
JAPOŃSKI DIP PONZU 113

używa się do wołowych steków , ale ja wypróbowałam go też z jajkami i smakowało fenomenalnie.Ostry ,a zarazem delikatny w smaku ze względu na cukier.Świetny do maczania kawałków mięsa jak i polania nim jajek. 4 łyżki sosu sojowego Sok z 1 limonki Duża szczypta płatków chili mała szczypta białego cukru Odrobina wody ****"****************************** Wszystkie składniki dołu ponzu wymieszać ze sobą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 214

Podajemy od razu gorące. Dla mnie całość to już jedno pełne danie, z tej porcji – dla dwóch osób. Możecie wykorzystać je tez jako dodatek, np. do karkówki z grilla, wołowego steku czy smażonego rybnego fileta. SKŁADNIKI 350g młodych ziemniaków, mniejszych od jajka, drobnych 450g mrożonej ciętej zielonej fasolki szparagowej 80-100g bekonu w cienkich plastrach 4 jajka

Karo in the Kitchen
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 137

zdaniem trochę za dużo. Karta oscyluje wokół kuchni polskiej, włoskiej, japońskiej i amerykańskiej. Znajdziemy tutaj zarówno lokalne sery z Łomnicy, tempurę, włoskie makarony i antipasti, jak i kaczkę, czy stek wołowy z Black Angusa. W menu lunchowym kucharze też dają międzynarodowy popis ze znajomości kuchni wszelakich. Z jednej strony jest to fajne, bo każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednak(...)plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła ta wyliczanka z dzieciństwa, która trochę daje obraz tego, co dzieje się w Korbie

Food Square
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 147

warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą  i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy 1 szt, sol i pieprz, olej do smażenia, sos : masło 25g, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół

kulinarne odsłony pati
Jak grillować mięso? 143

nich wypłynie musi być przezroczysty, a nie krwisty. W dalszej kolejności pieczemy wołowinę, by na koniec przejść do wieprzowiny. Na koniec, gdy żar nieco przygaśnie, na kratce grilla umieszczamy steki wołowe , które mają pozostać krwiste. To, czy mięso będzie dobre nie zależy jednak tylko od tego, w jaki sposób zostanie upieczone. Nie wolno zapominać również o jego zamarynowaniu. Wykorzystywanie mokrej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos na bazie piwa AIPA 192

chmieli w piwie. American imperial pale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut  Składniki: Piwo (200ml) w stylu American pale ale, american imperial pale

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 247

smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów

Karo in the Kitchen
Picnic time 138

kocyk, kosz, zawsze pelen lakoci, za kazdym razem cos innego :) Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA  DO MIĘSA

Lajtkraft food intolerance
Papryka z Bazylią z Octem (do obiadu) 122

smaku jest o wiele lżejsza niż ta w słoikach, ale klimatem zbliżona. Na przygotowanie takiego dodatku potrzeba zaledwie kilka minut i świetnie pasuje do obiadu na przykład. Ze stekiem wołowym komponowała wręcz idealnie. To co? Robimy to? Ps.Paprykę smażyłam na głębokiej patelni 28 cm Lite Diamont Woll . Składniki: 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula oliwa z oliwek sól świeżo

Blondynka Gotuje
Grill i Opiekacz w jednym, czyli Grill & Melt Russell Hobbs 183

duża powierzchnia grillowa, więcej osób nakarmimy za jednym razem to wielkość grilla też jest większa. Często pytacie czy się bardzo dymi podczas przygotowania posiłków. To zależy co przygotowujemy, przy steku wołowym dymiło się najintensywniej, ale nie na tyle abym była zmuszona otwierać okno i wietrzyć kuchnię, więc nie jest to uciążliwe. Obsługa jest dość prosta, świetnie sobie radzi

Blondynka Gotuje
Prezenty po Choinkę - propozycje 160

Możesz kupić żonie taki grill Family Grill & Melt , będzie zadowolona, bo ułatwi jej przygotowanie wielu potraw, a Ty będziesz miał niezłe jedzonko na obiad. A powiem Ci, że stek wołowy z grilla, był przepyszny, soczysty i idealnie wysmażony. Ten grill pomieści jedzenie dla kilku osób. Kremowe płyty z powłoką non stick można wyciągnąć i umyć bez problemu miękką stroną

Blondynka Gotuje
Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi . 126

zapraszam na kluski śląskie ze stekiem i sosem . Do obiadu podałam pyszną sałatkę Szwedzką od firmy Ogródek Dziadunia  , Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 2 steki wołowe po 300 g   1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego liścia laurowego od Skworcu 1 łyżeczka marynaty staropolskiej od Skworcu  1 łyżka zió ł prowansalskich

Sama słodycz i szczypta chili
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 134

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu

Martyna Cooks
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 139

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu

Martyna Cooks
filet w sosie rozmarynowym i współpraca z Knorr 109

wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych.  Składniki: 4 płaty z fileta z kurczaka ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka 2 łyżki oleju na sos: pęczek włoszczyzny 3 łyżki oleju łyżeczka cukru 400 ml czerwonego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaki pieczone z masłem i serem 231

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj cały artykuł Post Ziemniaki pieczone z masłem i serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Masło czosnkowe domowej produkcji - doskonały dodatek do mięs, warzyw i zapiekanek 170

Kilkukrotnie we wcześniejszych wpisach wspominałam o maśle czosnkowym - chociażby w przepisie na steki wołowe lub dawno już nieużywanym tatowym pomyśle na obiad . Takie masełko przydaje się w kuchni do bardzo różnych celów. Chociażby do najzwyklejszych zapiekanek, przyprawienia szpinaku czy pieczonych ziemniaków. Nie wspomnę już o zwykłym posmarowaniu bułki w przypadku przeziębienia. Wiadomo przecież, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem o silnym

Kuchnia po mojemu
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 161

gotuj jeszcze 1-2 minuty.  Pan Piotr Muranowski poleca również dodanie do sosu 2 łyżki śmietany. Wtedy sos idealnie nadaje się do drobiu pieczonego i grillowanego oraz do steków wołowych.  Smacznego

Niezły Młynek
Bataty pieczone po meksykańsku 170

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki

My Culinary Art
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 121

czosnku 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marynować w niej wieprzowinę około 4-6 godzin. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki

naRuszcie
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 185

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam!Przepis z książki  "Wok i dania z patelni"składniki250

Stare Gary
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 178

było kolorowe, pełne aromatu, różnych struktur, konsystencji. Udało się danie jest bardzo aromatyczne zjada się jedną porcję i zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję

Basia w kuchni
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

szałwia. v   Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v   W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki

Mia Cucina Sofieta
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 201

dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów

W kuchni Karmel-itki
Co za pieprzowa robota :) 111

Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie głównym bohaterem

Delicious Titbits
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 215

dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni(...)strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia) i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje) Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni

karmelowy
Duszony stek z udźca wołowego 177

minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się(...)pobrudzicie sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne przyprawy i w godzinę będzie gotowe :) Zapraszam Na 2 osoby Czas przygotowania 1 godzina + marynowanie Składniki: 300g steku z udźca wołowego olej rzepakowy 2 ząbki czosku Sól himalajska Pokrojona marchew i cebula suszona Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie Sos worcestershire

Kuchnia PROzdrowotna
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 161

granicę z Teksasem podobna potrawa nazywana arracheras była podawana od końca lat 40-tych. Z ciekawostek – restauracje Tex-Mex zaczęły się pojawiać w latach 70-tych, kultywując tradycję steku z łaty wołowej. W 1982 w restauracji hotelu Hyatt Regency, „La Vista” w Austin, szef kuchni George Weidmann zauważył komercyjny potencjał popularnej lokalnej potrawy – „skwierczące fajitas” uczyniły z „La Vista” najbardziej(...)smakiem.   Jeśli dysponujecie grillem możecie z powodzeniem zgrillować wołową łatę – jej wystarczą 3-4 godziny marynowania, jest dużo cieńsza i szybciej złapie smak dodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu ich grubości smaży się/piecze dużo krócej niż inne i raczej zawsze do stanu medium/medium rare – mięso musi się szybko zamknąć i przypiec, zostać krwiste

Karo in the Kitchen
Polędwica wołowa - stek idealny 141

mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny stek z polędwicy wołowej: 1 stek z polędwicy o grubości ok. 2-3 cm w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu (można użyć czarnego mielonego) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka oliwy

My Culinary Art
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 162

było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  1 łyżeczka sambal oelek

Kuchnia na wzgórzu
Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 139

Młodym) są fanami steków, nie omieszkałam wspomnieć o moim „znalezisku”;) Reakcja była natychmiastowa i taka jak oczekiwałam – wszyscy się na te steki napaliliśmy i jeszcze w tym samym tygodniu rozpaliliśmy grilla. Polędwica wołowa do najtańszych nie należy, więc szczerze mówiąc lekkie obawy miałam czy aby wyjdzie i będzie smakować…. Na szczęście smakowała, i to bardzo(...)BOMBA! Polędwica pyszniutka, choć jak dla mnie dość pieprzna (ale to szczegół;) Cały wieczór rozprawialiśmy o tym jakie to było dobre. Warto było zrobić:) 4-5 steków z polędwicy wołowej, każdy po około 200g (mniej więcej 4 cm) Marynata: 2 łyżeczki liściastej herbaty earl grey 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki

Smaki Na Talerzu
Filet mignon podany ze szpinakiem 160

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią

Niezły Młynek
Stek ze szparagami 145

Szparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki

My Culinary Art
Stek z pieczonymi warzywami 287

drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska(...)łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo

Poezja smaku
Klub Kolacyjny Barilla 146

VIVERE Italiano , który nie tylko zadbał o fotogeniczne dania do zdjęć, ale i ucztę wieńczącą nasze spotkanie:  bavette z owocami morza, rozpływający się w ustach stek z polędwicy wołowej i włoska  babba nasączona limoncello i podana w zabaglione ; ależ było pysznie!  Dziękuję marce  Barilla  za fantastyczny wieczór, a Was zapraszam na skromną(...)oświetleniem na planie. Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti. Sycylijska caponata z jabłkami. Primo piatto: Bavette Barilla con frutti di mare. Secondo piatto: Stek z polędwicy wołowej w czerwonym winie. Deser: babbamisu alla  zabaglione . * VIVERE Italiano || ul. Ofiar Oświęcimskich 21, Wrocław

Food Square
Pole Do Popisu warsztaty kulinarne – Mięso&Wino w Katowicach! 150

sposoby – w postaci koreańskiej wersji tataru oraz steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe – koreański tatar z łaty wołowej, z gruszką, ogórkiem, limonką i sezamem, -Stek z łaty wołowej marynowany z ziołami, -Smażona sałata rzymska z prosciutto, -Idealne puree ziemniaczane, z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. W II części degustowaliśmy wina pod okiem doświadczonego sommeliera Mariusza Wojciechowskiego(...)przeznaczona była na konsumowanie i degustację win. Od razu było czuć, że mamy do czynienia z produktami najwyższej jakości. Były baardzo świeże. Pierwszy raz miałam okazję jeść surowe mięso wołowe (tak, wiem, wstyd), dlatego cieszę się, że mogłam zacząć od tak dobrego mięsa. Kupując voucher na warsztaty wszystkie produkty macie w cenie, dlatego nie uważam, że jest to wysoka cena

Czynniki pierwsze
Łata wołowa duszona w musztardzie 150

zarezerwujcie około 2,5 - 3 godziny na sam proces duszenia i nie przyspieszajcie go, a przygotowane danie sprawi wiele przyjemności. Do tej pory dusiłam i piekłam zazwyczaj karczek wołowy i smażyłam steki, ale teraz łata wołowa zdobyła również moje uznanie. Warto od czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym. Składniki

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania