stek wołowy - 410 przepisów (strona:19/28)

Stek Bavette z mixem sałat 149

Bavette to część łaty wołowej. Delikatne, jędrne oraz miękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek

Programista w kuchni
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 138

ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino

królestwo garów
Wołowina i kurczak z grilla 242

Dobrze  wypieczony -12 min Zaczynamy grillowanie : Składniki: Wołowina- u mnie 6 steków 7 udek z kurczaka Składniki na marinate: sól, pieprz, papryka, natka pietruszki oliwa z oliwek Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc. Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka

Smaki Edyty
Domowe burgery 226

przykrywam je folią aluminiową lub papierem do pieczenia, by zbyt mocno się nie przypiekały. Mięso: około 800-900 g mięsa wołowego (u nas antrykot i rostbef) 1-2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duże jajko sól, pieprz przyprawa do steka lub do mięsa mielonego Dodatkowo: 2 pomidory 1-2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych rukola/roszponka/sałata plastry wędzonego boczku (opcjonalnie

Smaki Na Talerzu
Nowe menu sezonowe - Stekówka - steki i burgery 125

dobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej, zobaczycie te zdjęcia i sami zrozumiecie dlaczego... 🤤 Wczoraj wraz z Runoholic mieliśmy ogromną przyjemność degustować dania z nowej karty sezonowej przygotowanej przez pełnego energii szefa kuchni Michał Rózga. :) Muszę przyznać, że już dawno się(...)menu znajdziecie też genialne owoce morz, i naprawdę warto ich tam spróbować! 🦐🐟🦑 👉 Stek bavette z dodatkiem sosu demi-glace i ziemniak konfitowany podany na tzatzikach. To danie już wkrótce ma zagościć w karcie, tym bardziej cieszę się, że mogłam spróbować go wcześniej. Łata wołowa nie jest bardzo często wykorzystywaną częścią krówki, a szkoda, bo ma spory potencjał. Szef kuchni postanowił

Cooking Monster
Restauracja Artkitchen – recenzja 170

rozpływająca się w ustach jagnięcina, idealnie wysmażona i wpółgrająca z resztą elementów na talerzu. Połówek otrzymał męską porcję polędwicy wołowej z młodą marchewką, puree z marchewki i młodym pieczonym czosnkiem (59 zł). Stwierdził, że był to jeden z najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste

karmelowy
Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie 150

puree ziemniaczanym.  Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki.  Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape(...)czasie i stek został zbyt szybko przygotowany. Mięso było jednak dobrze doprawione, świetny sos i sałatka. Ziemniaczki też super, bo został odsączony nadmiar tłuszczu. Plus za kwiatek ;) Ryba imponująca, mięciutka. Kurczak delikatny i soczysty. Pomimo tego, że na jednym talerzu zostało podane danie główne i surówka, sos nie przedostał się (dzięki swojej konsystencji) pod marchewkę. Burger wołowy średnio wysmażony, idealny

Karola gotuje
GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY 123

befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam! SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy) 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie) 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu - lekko

Moja Książka Kucharska
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 179

mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek.    Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Rosół wołowo-drobiowy z chili 314

rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z chili 144

koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu

Zasmakuj Kuchni
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 135

grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze

królestwo garów
Jemy w Łodzi Food Fest - Stekówka - Steki i Burgery 149

Łodzi Food Fest 2018 więc wybraliśmy się do bardzo lubianej przeze mnie i Dominika Stekówki - Steki i Burgery . Michał, szef kuchni, wie, co robi i robi to dobrze! Propozycje w ramach tras kulinarnych Street Food oraz Francja Elegancja to kolejno: 👉 Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki (38 zł)  oraz 👉 Polędwica z jelenia podana(...)wciąż mogę odkrywać nowe składniki, potrawy, smaki. Lubię klasyki i tradycyjną kuchnię, ale gdy wychodzę do restauracji/knajpki to szukam czegoś wow, nie "bylejakości". W Stekówce zjecie świetne klasyki - burgery, steki czy desery, ale dania jak te przygotowane na festiwal lub w menu sezonowym wyrwą Was z kapci! Bo często to jedyna i niepowtarzalna okazja, by spróbować takich rarytasów! 😊 Stekówka - steki

Cooking Monster
Wołowina stir fry z porem i bazylią holy 187

Ostatnio kapusta „jak w budce” biła rekordy oglądalności tutaj na blogu i na fanpage na fejsbuku. Ale żeby tak samą kapustę jeść? Trochę głupio

slodkokwasnapl
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 290

pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek. Jedyna niedogodność(...)bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 ziarna jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy

Poezja smaku