stek wołowy - 410 przepisów (strona:14/28)

🍕 Restauracja Basico Zgoda – Warszawa 98

odwiedzi to miejsce. Na danie główne oczywiście wybrałam pizzę – pyszną, na cienkim cieście, idealnie wypieczoną. Polana oliwą smakowała obłędnie – jak zawsze! Drugim daniem głównym był stek z polędwicy wołowej, średnio wysmażony z sosem Jack Daniel’s, podawany z ziemniakami po sycylijsku. Próbując dania śmiem twierdzić, że wróciłabym na nie jeszcze raz. Akurat podczas wizyty trafiliśmy na promocję

Kuchnia Bazylii
Grande Grill - Steak house w Krakowie 203

cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał

Plate of Joy
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 211

Składniki: 200 g świeżej rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera grana padano  100 g uprażonych pestek dyni  stek z polędwicy wołowej  marynata 3 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 4 listki świeżej bazylii 1/3 posiekana papryczka chilli winegret   3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny

Niezły Młynek
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 211

rozwiązaniem zarówno na obiad jak i kolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy(...)winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła!!!   Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h. Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej

sierotka maRysia w kuchni
Stek wołowy w sosie jeżynowym 150

sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki galaretki jeżynowo(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści

My Culinary Art
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 164

domownik zjadł porządne, zbilansowane i zdrowe śniadanie.  Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony(...)grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy blendując dżem z czarnego bzu z buraczkami, czarnym czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą z oliwek. Plaster serca wołowego marynujemy przez noc w winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Należy wyjąć mięso z lodówki i osuszyć z marynaty (ręcznikiem papierowym), gdy zaczynamy przygotowywać ciasto na bułkę

Quinoa Raz!
Stek z indyjskimi ziemniakami Nigelli 168

Dzisiaj coś dla mięsożerców - steki! Pamiętam, jak pół roku temu zdarzyło mi się przez całe 4 dni być na diecie kopenhaskiej i wcinałam wtedy codziennie stek z polędwicy wołowej. Po 4 dniach nie mogłam na nią patrzeć. Kombinowałam jakby ją tu doprawić, żeby urozmaicić smak. Odpadała sól, a o curry nie pomyślałam. Jeśli więc ktoś jest na tyle szalony, żeby(...)lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie 2 łyki oleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego

W kuchni wieczorem
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 136

spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą(...)śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z PĘCZAKU, BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH 139

Dzisiaj byłam wyjątkowo dumna z siebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło.  Podałam do niej steki z polędwicy wołowej i gotowaną na parze fasolkę szparagową. Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch. Składniki: filiżanka pęczaku cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz orzechy włoskie

Cytryna&Co.
Ekspresowy obiad, co tam stek - ziemniaczki wygrały! 117

ząbki czosnku, chilli, dodajemy ugotowane ziemniaczki (przyznaję miałam gotowca), przez chwilę je rumienimy i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego! Obok "gwiazdy wieczoru" - stek z polędwicy wołowej, polany masłem ze zredukowanym balsamico, pieprzem i czosnkiem

Cytryna&Co.
Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków 130

ostatnich słodkościach na blogu, dziś kawał dobrego mięsa! Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków :) MNIAM! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pad thai z wołowiną 423

talerzem odczucia smakowe są już zupełnie subiektywne – podajemy też sos rybny, sos sojowy, drobniutko posiekane świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 136

samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa.  A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością.  Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym

SMYKWKUCHNI
Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 112

chrupka i jędrna. Jeśli chcecie zabrać sałatę ze sobą do pracy albo na piknik – sos koniecznie zabierzcie w osobnym pojemniku, nie mieszajcie go z sałatą. SKŁADNIKI 1 porządny stek z łaty wołowej (bavette) lub z antrykotu (ribeye) 1 łyżeczka oleju/oliwy do smażenia sól świeżo mielony pieprz 3 garście mieszanki sałat 1 garść roszponki 1 kulka sera mozzarella 1 szalotka bananowa

Karo in the Kitchen
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 174

danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam w 30 minut. Potrzebujemy: Dla 4 osób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/