stek wołowy - 526 przepisów (strona:14/36)

Rostbef wołowy z cukinią, marchewką, czerwoną cebulą i papryką 107

Soczysty stek wołowy od Highland Beef znad Pilicy ? Dlaczego nie! Z dodatkiem duszonej cukinii, marchewki oraz czerwonej cebuli to idealna propozycja na wiosenne obiady! Składniki: 400 g r ostbefu wołowego z kością w całości 300 g cukinii 150 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g żółtej papryki przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie  10 ml oleju

Truskawkowa Fiesta
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu 131

podgrzać je przed podaniem. Na letnie przyjęcie w plenerze idealnie nada się lekka zupa cebulowa. Kolejne danie może stanowić bogaty wybór mięs przyrządzonych na grillu: karkówka, żeberka, boczek,  steki wołowe, piersi kurczaka, hamburgery czy ryby. System GBS umożliwi nam upieczenie w całości np. kurczaka lub kaczki. Możemy też przyrządzić pieczeń, a do tego upiec ziemniaki i sezonowe warzywa

Smaki Na Talerzu
Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja 100

będzie zdecydowanie lepiej ułożone, warto więc sprawić sobie kilka butelek i móc cieszyć się odkrywaniem zachodzących w nich zmian. Jakość: wino dobre (ale ma szanse awansować) Do czego: ossobuco, stek wołowy serwowany z masłem lub kremowym sosem na bazie śmietanki, makaron z płatkami smażonej wołowiny w kremowym sosie serowym. Zobacz także: [Przepis]: Ossobuco Wino dostępne jest w sklepach RAFA-WINO

Kate's Kitchen
Makaron z chorizo i krewetkami 123

tych z Was którym połączenie krewetek i chorizo wyda się dziwne mam dobre wieści – to naprawdę genialne połączenie! Dodawałam już krewetki do wołowych steków, robiłam je w innych zestawieniach i za każdym razem połączenie tego owocu morza z mięsem było niesamowicie pyszne. Musicie spróbować! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne

nietylkopasta.pl
Kalafior z grilla 152

przypadku wegan, jako osobne danie podawane z lekką sałatką. Smak takiego kalafiora jest zbliżony do tego pieczonego na patelni. Ja z mężem jedliśmy kalafiora z grilla wraz ze stekiem wołowym (oczywiście również z grilla). Bardzo smaczne połączenie, choć pokusiłabym się tu jeszcze o dodatek lekkiej sałatki. Praktycznie wystarczy sam miks sałat lekko skropiony dipem. SKŁADNIKI 1 duży kalafior

Passions hobbies life
Jakie potrawy najlepiej wychodzą na patelniach aluminiowych? 118

więc wiedzieć, że na powłokach teflonowych najlepiej smażyć mięsa, które wymagają bardzo wysokiej temperatury i krótkiej jednocześnie obróbki termicznej. Będą więc to dla przykładu: Wszystkie kotlety z wołowiny Polędwica wołowa, steki Sznycle cielęce Kotlety schabowe i mielone Na powłokach ceramicznych patelni aluminiowych dobrze przygotowuje się natomiast wszystko, co wymaga długiego podgrzewania na małym ogniu, ważna będzie tu też dobra pokrywa

smakowitehistorie.com
Wołowina z ryżem i warzywami 141

którym można przed jedzeniem maczać mięso. Na koniec mojej krótkie opowieści, życzę Ci smacznego.  👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 🇰🇭 – Kambodża Potrzebne składniki 1-1.5 kg steka wołowego pokrojonego w cienkie paski 3 łyżki oleju roślinnego 5 szalotek pokrojonych drobno Marynata 3 łyżki ketchupu 4 łyżki sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 3 ząbki czosnku startego Odrobina soli

RafalCook
Zbilansowana dieta 137

chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych

Niedzielny kucharz
Quesadilla z indykiem lub wołowiną / Turkey or beef quesadilla 130

making burrito, chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera

Martyna Cooks
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 167

Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska

Dorota Smakuje
Sałatki imprezowe – najlepsze przepisy 606

Sałatka z kurczakiem i winogronami Sałatka hawajska Włoska sałatka z kurczakiem – Insalata di pollo Sałatka z kurczakiem Sałatka brokułowa z kurczakiem, kukurydzą i orzechami Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym SAŁATKI Z RYBĄ – przepisy Kolorowa sałatka z tuńczykiem Sałatka warstwowa z tuńczykiem Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Szpinak z pieczoną dynią i łososiem Sałatka śledziowa

Dorota Smakuje
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 141

Jeśli lubicie takie smaczki, bardzo polecam zrobić! Wołowina po azjatycku Składniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie) 10 g skrobi ziemniaczanej (jeśli

Czynniki pierwsze
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 192

jest w przypadku kukurydzy. Słodkie i soczyste żółte ząbki zyskują nowego charakteru, podane z aromatycznym brązowym masłem, odrobiną czosnku i tartego twardego sera. Tak przygotowaną maślaną kukurydzę podajcie do wołowych steków albo do piersi z kurczaka. Jeśli szykowaliście już wcześniej brązowe albo palone masło możecie skorzystać z patelni o ciemnym dnie – na pewno poznacie po intensywności pienienia, pryskania

Karo in the Kitchen
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 155

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone

Programista w kuchni
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 156

Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 183

Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie

Niedzielny kucharz
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 180

papryki Zupełnie niesamowita posypka do grillowanego mięsa, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Czas grillowania : 20 minut Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Ta bardzo prosta marynata do filetów z kurczaka to idealne połączenie lekko kwaskowego jabłka ze słodyczą miodu

Niedzielny kucharz
NAJLEPSZE PRZEPISY NA MAJÓWKĘ 250

SZASZŁYKI NA GRILLA WYTRAWNE MINI TARTY Z ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ I SERKIEM  TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ! FRITTATA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASEK I SZCZYPIORKU! JAK ZROBIĆ STEK WOŁOWY W DOMU LUB NA GRILLU? SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kukurydzy z puszki po meksykańsku – elote 276

najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka, karkówki albo wołowego steku zrobionego w stylu tex-mex. Można ją jeść samą, zagryzając świeżo podpieczoną kukurydzianą tortillą albo miękką pitą , lub kompletnie bez niczego.   W misce dokładnie mieszamy majonez

Karo in the Kitchen
Chipsy z jarmużu 186

Chipsy z jarmużu pierwszy raz jadłam na warsztatach z Tomaszem Purolem, przygotowywaliśmy je jako dodatek do wołowych steków. Nie sądziłam, że tak mi posmakują te warzywne chipsy. Są świetne w smaku, pikantne i chrupią! Jarmuż wykorzystywałam do tamtej pory jedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 144

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera

Martyna Cooks
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 200

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone

Programista w kuchni
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 167

Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ;     Dorsz pieczony w cieście na oleju ;     Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ;      Stek wołowy ;                                                A na słodko były pączuszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 183

włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek. Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja Składniki: 1 ugotowany burak 3 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 274

Podajemy od razu gorące. Dla mnie całość to już jedno pełne danie, z tej porcji – dla dwóch osób. Możecie wykorzystać je tez jako dodatek, np. do karkówki z grilla, wołowego steku czy smażonego rybnego fileta. SKŁADNIKI 350g młodych ziemniaków, mniejszych od jajka, drobnych 450g mrożonej ciętej zielonej fasolki szparagowej 80-100g bekonu w cienkich plastrach 4 jajka

Karo in the Kitchen
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 169

zdaniem trochę za dużo. Karta oscyluje wokół kuchni polskiej, włoskiej, japońskiej i amerykańskiej. Znajdziemy tutaj zarówno lokalne sery z Łomnicy, tempurę, włoskie makarony i antipasti, jak i kaczkę, czy stek wołowy z Black Angusa. W menu lunchowym kucharze też dają międzynarodowy popis ze znajomości kuchni wszelakich. Z jednej strony jest to fajne, bo każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednak(...)plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła ta wyliczanka z dzieciństwa, która trochę daje obraz tego, co dzieje się w Korbie

Food Square
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 193

warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą  i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy 1 szt, sol i pieprz, olej do smażenia, sos : masło 25g, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół

kulinarne odsłony pati
Jak grillować mięso? 196

nich wypłynie musi być przezroczysty, a nie krwisty. W dalszej kolejności pieczemy wołowinę, by na koniec przejść do wieprzowiny. Na koniec, gdy żar nieco przygaśnie, na kratce grilla umieszczamy steki wołowe , które mają pozostać krwiste. To, czy mięso będzie dobre nie zależy jednak tylko od tego, w jaki sposób zostanie upieczone. Nie wolno zapominać również o jego zamarynowaniu. Wykorzystywanie mokrej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 308

smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów

Karo in the Kitchen
Picnic time 185

kocyk, kosz, zawsze pelen lakoci, za kazdym razem cos innego :) Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA  DO MIĘSA

Lajtkraft food intolerance
Papryka z Bazylią z Octem (do obiadu) 171

smaku jest o wiele lżejsza niż ta w słoikach, ale klimatem zbliżona. Na przygotowanie takiego dodatku potrzeba zaledwie kilka minut i świetnie pasuje do obiadu na przykład. Ze stekiem wołowym komponowała wręcz idealnie. To co? Robimy to? Ps.Paprykę smażyłam na głębokiej patelni 28 cm Lite Diamont Woll . Składniki: 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula oliwa z oliwek sól świeżo

Blondynka Gotuje
Grill i Opiekacz w jednym, czyli Grill & Melt Russell Hobbs 242

duża powierzchnia grillowa, więcej osób nakarmimy za jednym razem to wielkość grilla też jest większa. Często pytacie czy się bardzo dymi podczas przygotowania posiłków. To zależy co przygotowujemy, przy steku wołowym dymiło się najintensywniej, ale nie na tyle abym była zmuszona otwierać okno i wietrzyć kuchnię, więc nie jest to uciążliwe. Obsługa jest dość prosta, świetnie sobie radzi

Blondynka Gotuje
Prezenty po Choinkę - propozycje 201

Możesz kupić żonie taki grill Family Grill & Melt , będzie zadowolona, bo ułatwi jej przygotowanie wielu potraw, a Ty będziesz miał niezłe jedzonko na obiad. A powiem Ci, że stek wołowy z grilla, był przepyszny, soczysty i idealnie wysmażony. Ten grill pomieści jedzenie dla kilku osób. Kremowe płyty z powłoką non stick można wyciągnąć i umyć bez problemu miękką stroną

Blondynka Gotuje
Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi . 171

zapraszam na kluski śląskie ze stekiem i sosem . Do obiadu podałam pyszną sałatkę Szwedzką od firmy Ogródek Dziadunia  , Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 2 steki wołowe po 300 g   1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego liścia laurowego od Skworcu 1 łyżeczka marynaty staropolskiej od Skworcu  1 łyżka zió ł prowansalskich

Sama słodycz i szczypta chili
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 177

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu

Martyna Cooks
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 181

chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu

Martyna Cooks
filet w sosie rozmarynowym i współpraca z Knorr 153

wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych.  Składniki: 4 płaty z fileta z kurczaka ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka 2 łyżki oleju na sos: pęczek włoszczyzny 3 łyżki oleju łyżeczka cukru 400 ml czerwonego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaki pieczone z masłem i serem 311

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj cały artykuł Post Ziemniaki pieczone z masłem i serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Masło czosnkowe domowej produkcji - doskonały dodatek do mięs, warzyw i zapiekanek 231

Kilkukrotnie we wcześniejszych wpisach wspominałam o maśle czosnkowym - chociażby w przepisie na steki wołowe lub dawno już nieużywanym tatowym pomyśle na obiad . Takie masełko przydaje się w kuchni do bardzo różnych celów. Chociażby do najzwyklejszych zapiekanek, przyprawienia szpinaku czy pieczonych ziemniaków. Nie wspomnę już o zwykłym posmarowaniu bułki w przypadku przeziębienia. Wiadomo przecież, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem o silnym

Kuchnia po mojemu
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 203

gotuj jeszcze 1-2 minuty.  Pan Piotr Muranowski poleca również dodanie do sosu 2 łyżki śmietany. Wtedy sos idealnie nadaje się do drobiu pieczonego i grillowanego oraz do steków wołowych.  Smacznego

Niezły Młynek
Bataty pieczone po meksykańsku 213

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki

My Culinary Art
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 178

czosnku 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marynować w niej wieprzowinę około 4-6 godzin. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki

naRuszcie
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 229

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam!Przepis z książki  "Wok i dania z patelni"składniki250

Stare Gary
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 239

było kolorowe, pełne aromatu, różnych struktur, konsystencji. Udało się danie jest bardzo aromatyczne zjada się jedną porcję i zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję

Basia w kuchni
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 203

szałwia. v   Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v   W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki

Mia Cucina Sofieta
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 243

dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże ilości mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco , czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów

W kuchni Karmel-itki
Co za pieprzowa robota :) 149

Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie głównym bohaterem

Delicious Titbits
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 290

dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni(...)strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia) i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje) Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni

karmelowy
Ligawa wołowa ze szparagami, pomidorkami, papryką, rzodkiewka i rukolą 96

Ligawa wołowa jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Oczywiście do wszystkiego trzeba podejść z dystansem, ale przecież jesteśmy tylko ludźmi! Właśnie mięso wołowe należy spożywać sporadycznie przez wysoki poziom cholesterolu LDL. W celu "przemycenia" doskonałego źródła żelaza proponuję przygotować ligawę wołową od Highland Beef z nad Pilicy ! Do tego idealnie wpiszę się sałatka z mnóstwem warzyw! Składniki: Steki(...)pomidorków 150 g papryki zielonej 100 g rzodkiewki 50 g rukoli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Steki Ligawę wołową dokładnie umyć, oczyścić z błon. Pokroić w steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut. Sałatka Wszystkie

Truskawkowa Fiesta
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 241

granicę z Teksasem podobna potrawa nazywana arracheras była podawana od końca lat 40-tych. Z ciekawostek – restauracje Tex-Mex zaczęły się pojawiać w latach 70-tych, kultywując tradycję steku z łaty wołowej. W 1982 w restauracji hotelu Hyatt Regency, „La Vista” w Austin, szef kuchni George Weidmann zauważył komercyjny potencjał popularnej lokalnej potrawy – „skwierczące fajitas” uczyniły z „La Vista” najbardziej(...)smakiem.   Jeśli dysponujecie grillem możecie z powodzeniem zgrillować wołową łatę – jej wystarczą 3-4 godziny marynowania, jest dużo cieńsza i szybciej złapie smak dodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu ich grubości smaży się/piecze dużo krócej niż inne i raczej zawsze do stanu medium/medium rare – mięso musi się szybko zamknąć i przypiec, zostać krwiste

Karo in the Kitchen
Polędwica wołowa - stek idealny 186

mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny stek z polędwicy wołowej: 1 stek z polędwicy o grubości ok. 2-3 cm w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu (można użyć czarnego mielonego) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka oliwy

My Culinary Art