stek wołowy - 526 przepisów (strona:6/36)

Steki z ligawy wołowej 244

done) po około 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę na górę kładziemy łyżeczkę masła. Do przewracania steków wołowych najlepiej użyć drewnianej łopatki, aby nie nakłuwać mięsa, które może wypuścić sok. Po usmażeniu odstawiamy, aby mięso odpoczęło, na około 5 minut i doprawiamy solą

Programista w kuchni
Steki z ligawy wołowej 178

done) po około 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę na górę kładziemy łyżeczkę masła. Do przewracania steków wołowych najlepiej użyć drewnianej łopatki, aby nie nakłuwać mięsa, które może wypuścić sok. Po usmażeniu odstawiamy, aby mięso odpoczęło, na około 5 minut i doprawiamy solą

Programista w kuchni
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 121

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow 🙂 Kolejna sprawa(...)odpowiednią dla nas wersję, polecaną przez Pascala) . Przed upływem wybranego czasu posolić i popieprzyć górę steków, następnie je obrócić. W połowie czasu smażenia na drugiej stronie, dodać łyżkę masła i gdy się rozpuści, polewać cały czas wszystkie steki od góry, aż do końca. Usmażone steki wyciągnąć na talerz, polać każdego łyżką sosu z patelni, na której się smażyły i koniecznie

Moja Delicja
Stek wołowy 214

Znudziło mi się że przepisy które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy

Tanie przepisy studenckie
Jak zrobić steki z wołowiny? Pomysł na danie z grilla 149

naprawdę w naszych sklepach jest niewielki wybór w wołowinie. Po pierwsze jeśli szukasz dobrego kawałka mięsa wołowego na grilla to wołowina powinna wyglądać jak marmur. Marmurkowa struktura mięsa wołowego czyli przeplatana tkanka mięsna tłuszczem wołowym, to idealny kawałek mięsa na steka. Niestety takie bez problemu znajdziemy za granicami naszego kraju jadąc przez dowolny kraj na zachód Europy, w Polsce musimy(...)dłoni (tak jak i stek!) jest mięciutki i sprężysty - stek krwisty Kolejne dwa palce możesz uznać za medium - czyli średni stopień wypieczenia, jak dla mnie idealny.  Kciuk i malutki palec - mięsień na Twojej dłoni jest twardy - stek wypieczony. To wszystko, nic więcej nie potrzebujesz, kawałek dobrej wołowiny, twoja dłoń, sól i pieprz. Ja steki w maju zawsze podaję

SMYKWKUCHNI
Stek New York 207

Blueberry Corner by "jagodzianka" Stek New York robimy z rostbefu wołowego bez kości. Moje trzy sekrety idealnego steku wołowego to… Głównym sekretem dobrego steku … Przeczytaj cały artykuł Post Stek New York pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Jak przygotować grilla 200

Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)około 5 – 8 minut z każdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 215

Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)około 5 – 8 minut z każdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią 210

najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój. Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam. Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 142

pomyślałam o tym zawczasu. Gorące kamienie przetarłam szmatką nasączoną oliwą, posypałam gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem i powędrowały na stół. Na pierwszy raz wybrałam klasykę, czyli steki wołowe. Wybrałam niezbyt grube plastry mięsa, bo bałam się, że się nie usmażą – ale okazało się, że zupełnie bezpodstawnie. Na kamienie powędrował też pokrojony w plasterki ser halloumi. Steki były gotowe(...)mogę się doczekać kiedy będziemy grillować krewetki. Wróćmy jednak do wołowiny i obiecanego przepisu. Składniki na 2 porcje : 4 cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory

Dietolog
Steki z kalafiora (Keto, Paleo, LowCarb) 181

Ciekawa wegetariańska propozycja inspirowana stekami wołowymi, czyli keto steki z kalafiora. Jest to pyszna alternatywa dla mięsnego posiłku, która pozwala zwiększyć spożycie warzyw. Całość oczywiście utrzymana jest w klimatach niskowęglowodanowych. Polecam! Artykuł Steki z kalafiora (Keto, Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 279

wieś, gdzie odbyło się pożegnanie lata. Co prawda lato już daaawno temu się skończyło, jednak jesienna, słoneczna aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej(...)steku wypłynie osocze, a samo mięso po usmażeniu będzie suche, twarde i gumowate. O tym, która metoda jest “bardziej właściwa” musicie przekonać się sami :) A o samych stekach z polędwicy wołowej, stopniach wysmażenia, i tym, z czym najlepiej je podawać w kolejnej notce :) Udanego weekendu

W kuchni Katie
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 228

Pamiętacie notkę o przygotowaniu polędwicy wołowej na steki ? Jeśli posiedliście już wiedzę teoretyczną to najwyższy czas na praktykę :) Sezon grillowy wprawdzie już za nami, ale nic nie szkodzi powalczyć ze stekami w zaciszu domowej kuchni. My najbardziej lubimy steki z polędwicy wołowej, ale równie dobrze możecie je przygotować z antrykotu lub rostbefu. Ważnym jest, aby mięso zanim trafi na patelnie(...)Smażymy najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Ciągłe obracanie mięsa powoduje, że staje się ono suche, mało soczyste, wręcz twarde. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. Steki: 2 plastry polędwicy wołowej ( po 180 - 200 g każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez

W kuchni Katie
Stek bavette z grilla z czipsami z plantana 230

Francuski stek wołowy bavette to inaczej łata wołowa z odcinka brzuszno - lędźwiowego która idealnie nadaje się na steki bo ma włókna mięśniowe idealne do tego typu dań. Mięso przyrządzone na grillu jest soczyste, mięciutkie, idealne dla każdego wielbiciela mięsa. Polecam na szybki obiad. Podałam z czipsami z plantana i sałatą ze śmietaną. Stek bavette z grilla z czipsami z plantana

Moje Małe Czarowanie
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 232

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz sznurek wędliniarski (opcjonalnie)   Składniki sosu

Moja Delicja