stek wołowy - 526 przepisów (strona:2/36)

Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 223

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Długo duszona wołowina z pieczarkami 227

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 192

Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki na bazie sosu sojowego to zupełnie inne spojrzenie na steki. Stek wołowy po filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko(...)zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich

Pociąg Do Kuchni
Grillowany stek z antrykotu wołowego 291

Stek wołowy z antrykotu to prawdziwy mięsny przysmak. Różne są szkoły, jeżeli chodzi o jego przyrządzanie. Możemy posolić go tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju. Składniki: 2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm świeżo mielony pierz, sól olej Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem

wyzwania kuchenne
Smażony stek wołowy średnio krwisty 107

Steki wołowe to z pewnością to, co szczególnie mężczyźni lubią najbardziej i do tego najlepiej tak by były krwiste. Jaki stopień wysmażenia wy lubicie? Wyróżnia się: Mocno Krwisty, ang. Rare, franc. Blue – temperatura w środku powinna wahać się pomiędzy 45 a 47st Krwisty, ang. Medium Rare, franc. Saignant – temp wewnątrz mięsa 50-52st Średnio Wysmażony ang. Medium, franc. Apoint(...)przedziurawić go, bo wypłyną soki i będzie twarde. Po upływie w sumie 6 minut stek zdejmujemy z patelni i nie kroimy go jeszcze przez 3-4 min by odpoczęło a skurczone podczas smażenia włókna rozluźniły się. Po tym czasie kroimy. Artykuł Smażony stek wołowy średnio krwisty pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Stek wołowy z sosem béarnaise 128

cebuli i estragonu. Wydaje mi się, że dobry sos dodaje mięsnemu obiadowi glansu. Warto się zatem nauczyć gotować sosy do specjalnych rodzajów mięsa jak sos béarnaise do wołowego steku. Stek wołowy 4 porcje Składniki: 600 g polędwicy wołowej sól do smaku 1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego masło do smażenia Sos béarnaise 120 ml białego wina 3 łyżki białego octu winnego(...)pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuść masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smaż stek około 3 minut po każdej stronie. Zawiń stek w folię i odstaw na 5 minut. Ziemniaki i fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Podaj stek z fasolką, ziemniakami i sosem. Smacznego! The post Stek wołowy z sosem béarnaise appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 159

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was przepis na stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw(...)użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.       Składniki:   stek wołowy o wadze około 220-250 g kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 g masła sól, czarny pieprz sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu

kuron.com.pl
Black Angus Steak 103

Black Angus Steak. Stek z rostbefu Black Angus. Chcesz się dowiedzieć jak przygotować steki z wołowiny Black Angus? Marzy ci się soczysty, pyszny stek! Ten stek jest dla Ciebie. Mój stek łączy w sobie dwie rzeczy: klasyczny smak mięsa wołowego najwyższej jakości oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Black Angus to jedna z najlepszych ras mięsnych. Steki z łopatki wołowej charakteryzują(...)porcje 2 sztuki ok. 400-450 g stek z rostbefu, u mnie wołowina kanadyjska sól morska z ziołami i czosnkiem (może być zwykła sól) pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 75 g masła duża główka czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu i 3-4 gałązki tymianku Przepis na dobry stek wołowy. Sposób przygotowania Black Angus Steak: Black Angus

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie 198

więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki : 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał(...)rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej, a my przystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany

Delicious Titbits
Steki wołowe 338

odpowiada za odporność), witaminy B1 (poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne nie zmylą, bo żywieniowcy nie zalecają nadmiernego spożywania wołowiny. Tymczasem przygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso(...)powinien „odpocząć” ok. 5 minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja

mojewypiekiinietylko
Sos do steka wołowego. Robi się go w kilka chwil, gdy mięso odpoczywa, prawdziwa bomba smakowa. PRZEPIS 118

olejem. Do przygotowania steka wybieramy tradycyjną patelnię stalową – jeśli jest nowa, najpierw należy w specjalny sposób ją zahartować – sprawdź jak . Tylko na patelni stalowej wytworzy się aromatyczny „ślad” po smażeniu steka. To właśnie on będzie punktem wyjścia do przygotowania naszego sosu. Patelnię dobrze rozgrzej, połóż na niej przygotowanego wcześniej steka, smaż według oczekiwanej krwistości. W uproszczonym(...)śmietanka trochę odparuje, a sos nabierze kremowej konsystencji. Można go krótko zmiksować blenderem. Stek pokrój w plastry, soki, które wypłynęły, zlej do sosu i raz jeszcze wymieszaj. Mięso przełóż na talerz, polej sosem i od razu podawaj. Przepisy na dania mięsne Artykuł Sos do steka wołowego. Robi się go w kilka chwil, gdy mięso odpoczywa, prawdziwa bomba smakowa. PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Grillowany stek wołowy z rostbefu 91

Plaster mięsa wołowego wycięty z grzbietu krowy smażony krótko i intensywnie na mocnym ogniu. GRILLOWANY STEK WOŁOWY SKŁADNIKI 400 gramowy stek wołowy z kością (New York Strip); świeży rozmaryn; masło; oliwa; pieprz ziarnisty; sól morska gruboziarnista; przepis na steka wołowego z grilla Artykuł Grillowany stek wołowy z rostbefu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Jak przygotować wyśmienity stek? 259

bardzo prosty sposób sprawdzić umiejętności kucharza. Zrobienie steku w punkt to bardzo trudna sztuka, która wymaga dużego doświadczenia i wyczucia. Najważniejszym zadaniem jest odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej wybrać stek z jelenia, wołowy, rozbefu czy antrykotu. Z ww. mięs najdroższym jest stek z polędwicy wołowej bo ceny na rynku oscylują aż 90 zł za kilogram. Najważniejsze by mięso miało w sobie(...)która ma ogromny wpływ na kruchość mięsa. Najlepiej by polędwica wołowa poleżała w lodówce 2-3 dni w ten sposób cukry, które zawarte są w mięsie rozpuszczają strukturę białka przez co polędwica taje się krucha. Mięso przygotowuj 30 minut przed podaniem jej na stół. SPRAWDŹ przepis na sałatkę do steka Kwadrans przed smażeniem bądź grillowaniem natrzyj mięso solą i zmielonym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 253

zrobić prawidłowo stek wołowy w domu lub na grillu? Sezon grillowy rozpoczął się chyba już na dobre, pogoda dopisuje do spędzania czasu i jedzenia posiłków na zewnątrz. W każdym wolnym czasie, próbujemy w gronie najbliższych czy to znajomych, troszkę pogotować na żywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować(...)sięgnij po to mięso. Ja zazwyczaj kupuje duży kawałek antrykotu - około 800g- z kością, kość odcinam i mięso grilluje.  Pyszne steki również zrobisz z polędwicy wołowej. Zasada robienia steku wołowego Mięso wołowe przed smażeniem musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia. Nie smażymy mięsa prosto z lodówki! Sztuka mięsa wołowego powinna być dość spora nie mniej niż 500- 600g

SMYKWKUCHNI
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 197

Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej podany na grillowanym bakłażanie i brokułach. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie wrażenie szefa kuchni. W USA przygotowuje się go z kawałka wołowiny nazywanego „skirt steak” – jest to kawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę(...)najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków smakowych i dla wzroku. Delikatnie różowe mięso (z zasady stek, który ma być krojony w plastry przygotowywany jest „na różowo” czyli medium

Pociąg Do Kuchni