stek wołowy - 410 przepisów (strona:3/28)

Stek wołowy 142

Stek wołowy Jest to dosyć droga imprezka ale musiałam spróbować tego w domu. Znalazło się to również w moje diecie. Wołowina jak dla mnie to jest dosyć ciężkie mięso do przyrządzenia a jakoś też nie jestem specjalnie fanką takich mięs. Pierwszego Steka jadłam przy okazji jakiejś kolacji w restauracji i był poprostu boski z masłem czosnkowym. Zanim się(...)poziomami wysmażenia. Ja lubię bardzo wysmażony - well done. Stopień zależy od tego ile smażymy mięso na każdej ze stron. Najbardziej prosto jak dla mnie tłumaczy to Pascal TUTAJ . Zakupy: - stek wołowy ( 250 g) myślę, że mniejszy będzie na początek lepszy, ale ja miałam taką gramaturę w diecie - odrobina oleju - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyciągam na ok. 30 min przed smażeniem

Tanio smacznie i prosto
Steki z antrykotu 184

tylko zdjęcia i degustacja - pycha :) Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą  nie przesmażone, ale też nie krwiste :) Pyszne i proste steki wołowe :) SKŁADNIKI steki z antrykotu wołowego (grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :)) sól pieprz  łyżka masła na jeden stek   PRZYGOTOWANIE Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno

Moje Kuchenne Rewelacje
Steki wołowe tradycyjne 149

restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej strony mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony, mięso średnio wysmażone – 2 minuty

Kuchnia Pokoleń
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 288

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem(...)Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 205

Mój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem(...)Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat

Jem więc Jestem
Steki z polędwicy wołowej 120

Steki z polędwicy wołowej Jak dla mnie nie ma lepszego dania mięsnego jak dobrze przyrządzony stek wołowy. Do tego pyszna surówka ze świeżych warzyw i jestem w niebie Ja najbardziej lubię średnio wysmażone steki, czyli takie, które są mocno brązowe z wierzchu i pięknie różowiutkie oraz mięciutkie w środku. Po prostu niebo w ustach!       Składniki: polędwica wołowa(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Steki z polędwicy wołowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Tournedos z białą rzodkwią. 137

Wykwintne danie na świąteczny obiad można przyrządzić w pół godziny, a jeżeli mamy wprawę ,to przygotowanie zajmie 10min i gotowanie też 10 min. Tournedos przygotowuje się z polędwicy wołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski  krótko, tak aby pozostały soczyste i  miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki(...)się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku. Każdy stek owinąć słoniną (boczkiem). Smażyć na klarowanym maśle z każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem. P.s. Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 156

bazie miodu, sosu sojowego, soku z limonki, chili oraz kolendry- to moja propozycja na niebanalny, dobry i ekspresowy obiad. Serio ekspresowy- przygotowanie trwa tylko tyle, ile trwa smażenie dobrego steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy(...)ugotować makaron, a dosłownie 30 sekund przed wyjęciem dorzucić plastry mango do zblanszowania i odcedzić. Na talerz wyłożyć makaron z mango, ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Smacznego! 😋 * standardowy stek o grubości 2,5-3cm (dot.rostbefu lub antrykotu, a polędwica potrzebuje o połowę mniej czasu): - krwisty, prawie surowy- 3-4min. na każdą ze stron - krwisty

Kraina Miodem Płynąca
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 197

Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki

OstryKęs
Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff 169

jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast zamiast pieczarek dodałam boczniaki, których nigdy u mnie za wiele i które uwielbiam. Zapraszam po przepis(...)Scroll down for recipe in English Strogonow wołowy z boczniakami (4 porcje) Składniki: 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę 1 łyżka oleju roślinnego 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150 ml bulionu wołowego 1 łyżka musztardy Dijon 150 g boczniaków, pokrojonych w paski

karmelowy
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 127

uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu(...)okazał się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy  szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka

Kuchnia po mojemu
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 209

mnie to grill do panini). Opiekamy do zrumienienia. Między połówki bułki dzielimy po równo ciepły sos z niebieskiego sera, lekko go rozsmarowujemy. Robimy kleksy z żurawiny, rozkładamy plastry wołowego steku. Całość posypujemy odrobiną posiekanej drobno pietruszki i polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego. Gdybym miała food trucka, ta kanapka sprzedawałaby się jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”. Ma wszystko – idealnie wysmażonego kruchego steka(...)tłusty, mocny w smaku sos. I ogromną zaletę – możecie ją sami zrobić. W kuchni. W domu. No, to do roboty! :D SKŁADNIKI 2 steki wołowe z antrykotu, sezonowane 1 łyżeczka przyprawy o steków Kotanyi 1 łyżeczka masła klarowanego 15g masła 150g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki mleka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 bułki paryskie

Karo in the Kitchen
Prawdziwe mięso i wędliny 165

mięsnym. Co najczęściej kupuję i co mogę polecić ze sklepu Super-stek. Numerem jeden na liście moich zakupów i od czego rozpoczęłam przygodę ze sklepem, był i jest prawdziwy stek wołowy , którego rodzajów w sklepie jest spory wybór. Steki zazwyczaj przygotowuję z glazurą: Składniki: stek o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm sól pieprz odrobina oliwy(...)glazura: 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego) 2 ząbki czosnku Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy . Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw.  Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę

Kuchcik gotuje
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 182

Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie uda Wam się nigdzie zamówić tak przyrządzonych i podanych steków wołowych. Ale zawsze możecie je zrobić sami! Steki Diany były modne w połowie ubiegłego stulecia – większość z Was na pewno datą urodzenia nie zahacza nawet lekko o ten termin. Przepis vintage, z głębokiej przykurzonej szuflady, ale czy fantastyczny smak też jest przestarzały? Przekonajcie się sami(...)steków do sosu. W przypadku użycia trufli całą potrawę posypujemy drobno pociętą truflą w rozsądnych ilościach (czyli ilością taką, która nie zabije smaku całości, tylko go podbije). SKŁADNIKI 2 steki wołowe (u mnie z polędwicy, mogą być też z rostbefu lub antrykotu) 50g masła 82% tłuszczu 2 szalotki albo czerwona cebula (70-80g) 120ml płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 370

podajemy na stół.   Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Steki bavette z sałatką ziemniaczaną (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 100 g suszonych pomidorów z zalewą olejową 1 cebula 600 g wołowego steku bavette 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych 150 g marynowanych w słodko kwaśnej zalewie ogórków 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii 1 ostra papryczka 1 łyżka miodu sól, grubo mielony pieprz(...)pieprzem. Całość mieszamy. Przed podaniem steki bavette układamy jeszcze raz na gorącej blasze, dopiekamy po 20 – 30 sekund z każdej strony i podajemy na ziemniaczanej sałatce. Dobra rada: wybierając steki wołowe, najlepiej wziąć te z dużym przerostem tłuszczu wewnątrz tkankowego   Źródło: karolokrasa.pl , vod.tvp.pl Użytkownicy trafili tutaj szukając: eintopf okrasa

WojnaNaSmaki.pl

Proponowane wyszukiwania