stek wołowy - 410 przepisów (strona:5/28)

Stek wołowy 166

Znudziło mi się że przepisy które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy

Tanie przepisy studenckie
Stek New York 146

Blueberry Corner by "jagodzianka" Stek New York robimy z rostbefu wołowego bez kości. Moje trzy sekrety idealnego steku wołowego to… Głównym sekretem dobrego steku … Przeczytaj cały artykuł Post Stek New York pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Jak przygotować grilla 144

Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)około 5 – 8 minut z każdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 175

Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny. Mięso na grilla Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy(...)około 5 – 8 minut z każdej strony. Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią 151

najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój. Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam. Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 93

pomyślałam o tym zawczasu. Gorące kamienie przetarłam szmatką nasączoną oliwą, posypałam gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem i powędrowały na stół. Na pierwszy raz wybrałam klasykę, czyli steki wołowe. Wybrałam niezbyt grube plastry mięsa, bo bałam się, że się nie usmażą – ale okazało się, że zupełnie bezpodstawnie. Na kamienie powędrował też pokrojony w plasterki ser halloumi. Steki były gotowe(...)mogę się doczekać kiedy będziemy grillować krewetki. Wróćmy jednak do wołowiny i obiecanego przepisu. Składniki na 2 porcje : 4 cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory

Dietolog
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 208

wieś, gdzie odbyło się pożegnanie lata. Co prawda lato już daaawno temu się skończyło, jednak jesienna, słoneczna aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej(...)steku wypłynie osocze, a samo mięso po usmażeniu będzie suche, twarde i gumowate. O tym, która metoda jest “bardziej właściwa” musicie przekonać się sami :) A o samych stekach z polędwicy wołowej, stopniach wysmażenia, i tym, z czym najlepiej je podawać w kolejnej notce :) Udanego weekendu

W kuchni Katie
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 171

Pamiętacie notkę o przygotowaniu polędwicy wołowej na steki ? Jeśli posiedliście już wiedzę teoretyczną to najwyższy czas na praktykę :) Sezon grillowy wprawdzie już za nami, ale nic nie szkodzi powalczyć ze stekami w zaciszu domowej kuchni. My najbardziej lubimy steki z polędwicy wołowej, ale równie dobrze możecie je przygotować z antrykotu lub rostbefu. Ważnym jest, aby mięso zanim trafi na patelnie(...)Smażymy najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Ciągłe obracanie mięsa powoduje, że staje się ono suche, mało soczyste, wręcz twarde. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. Steki: 2 plastry polędwicy wołowej ( po 180 - 200 g każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez

W kuchni Katie
Stek bavette z grilla z czipsami z plantana 179

Francuski stek wołowy bavette to inaczej łata wołowa z odcinka brzuszno - lędźwiowego która idealnie nadaje się na steki bo ma włókna mięśniowe idealne do tego typu dań. Mięso przyrządzone na grillu jest soczyste, mięciutkie, idealne dla każdego wielbiciela mięsa. Polecam na szybki obiad. Podałam z czipsami z plantana i sałatą ze śmietaną. Stek bavette z grilla z czipsami z plantana

Moje Małe Czarowanie
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 175

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz sznurek wędliniarski (opcjonalnie)   Składniki sosu

Moja Delicja
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 225

Stek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki i zdrowy obiad. Uwierzcie – warto mieć w domu woka i jeść inspirowane wschodnią kuchnią obiady lub kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek(...)delikatesach, również na Allegro. Cena od 8zł za 160g. Na próbę polecam kupić te mniejsze pojemności. A jeśli szukacie mojego niezniszczalnego woka, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ . SKŁADNIKI 250-300g steku wołowego z rostbefu lub łaty wołowej 150g kimchi, grubo pociętej 150g kapusty pekińskiej 150g białej rzepy 1 duży ząbek czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Rosół wołowy z borowikami 154

SKŁADNIKI: 500 g kości wołowych z mięsem 400-500 g steków wołowych 20 g suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego garść świeżego lubczyku 2 litry wody natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku (opcjonalnie, ja dodaję płaską łyżeczkę) PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera włożyć mięso i cebulę. Nastawić program FRY i czas

ClauditteMissCooking
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 194

marynaty. Ciemną kroimy grubiej i zostawiamy do podania. Stek kroimy w poprzek włókien na cieniuśkie plasterki – powinny mieć 2-3mm. Jeśli macie z tym problem, stek można wcześniej zamrozić. Krojenie zamrożonego mięsa wołowego jest dużo łatwiejsze. Jeśli chcecie kroić surowy, zaopatrzcie się w ostry nóż. Pokrojoną wołowinę mieszamy dokładnie w marynacie i zostawiamy na blacie na minimum 30minut. Najlepsze(...)bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Klasyczna marynata do steków 165

Dobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso(...)łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczna marynata do steków appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania