stek wołowy - 410 przepisów (strona:20/28)

Zrazy wołowe jak u babci 168

wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zrazy wołowe jak u babci pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kilka pysznych marynat do mięs 173

soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu

naRuszcie
Kilka pysznych marynat do mięs 173

soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu

naRuszcie
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 394

marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo(...)dodatek do dobrze wysmażonego steku i pieczonych domowych frytek. SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula szalotka, drobno posiekana 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu 30g masła, podzielone na pół 2 łyżki whiskey, koniaku lub brandy 1 pełna łyżka mąki pszennej (z lekkim czubem) 125ml bulionu wołowego 125ml rzadkiej śmietany 30% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 257

stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego propozycją żywieniową w diecie amerykańskich żołnierzy w czasie Wojny Secesyjnej. Salisbury umyślił sobie (na podstawie testów na ochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry(...)bogatą w chude mięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa to samo zło, powodują chorobę serca, gruźlicę i szereg ciężkich chorób psychicznych. Zaordynowana przez niego dieta opierała się na trzech takich stekach dziennie – popitych dużą ilością kawy

Karo in the Kitchen
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 149

parze ze słodyczą jabłka i kalarepki. Całość dopełniły komosa czerwona i rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego

Niedzielny kucharz
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 121

potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc) Czas przygotowania: około 50 minut Liczba porcji : 4  SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 cebula 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego(...)pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Krok 5. Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty z każdej strony. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 161

cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował mi chlebek manouche, bo uwielbiam zatar. Chlebek ten je się złożony na pół i wypełniony sałatką. Pyszna przekąska. Moim daniem głównym była shoarma wołowa na hummusie. Zwykle to danie zawiera morze humusu i odrobinę mięsa. W Sphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował(...)tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny.   Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie i bardzo korzystne cenowo, więc jak zobaczył menu ze stekami, to Samar mogłaby mu zaproponować nawet całe jagnię z rusztu i nie zrobiłoby

Ugotowane pozamiatane
Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 163

dobrej jakości wołowinę na steki , zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego(...)powisi w odpowiednich warunkach. Warto szukać właśnie wołowiny sezonowanej , może nieco droższej, ale też o dużo lepszym smaku i konsystencji. No dobrze, już nie przynudzam i zapraszam na steki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jak rzuciliśmy wszystko i pojechaliśmy na narty 106

dzieciakami bawić się w sali zabaw. My natomiast na przystawkę wybraliśmy klasyki tatara wołowego z anchois i śledzia pod pierzynką z kiełkami rzodkiewki. Na drugie danie wybraliśmy solidne porcje wołowiny z nadzieją, że po całodziennym narciarskim szaleństwie kolacja nie pójdzie nam w boczki 😉 Ja wybrałem steka T-bone, czyli dwa kawałki mięsa polędwicy i rostbefu połączone kością w kształcie litery

kuron.com.pl
Jak rzuciliśmy wszystko i pojechaliśmy na narty 150

natomiast na przystawkę wybraliśmy klasyki tatara wołowego z anchois i śledzia pod pierzynką z kiełkami rzodkiewki. Na drugie danie wybraliśmy solidne porcje wołowiny z nadzieją, że po całodziennym narciarskim szaleństwie kolacja nie pójdzie nam w boczki 😉 Ja wybrałem steka T-bone, czyli dwa kawałki mięsa polędwicy i rostbefu

kuron.com.pl
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 217

cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie!  I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili o dokładkę! :)  Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami  - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek(...)gruszka zmięknie i nabierze lekko brązowej barwy. Mięso oczyszczamy z błon, po czym smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek (nie dymiącej!). Obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, żeby stek był lekko krwisty w środku. Taki jest zdecydowanie najlepszy. Mięso odstawiamy na około 4-5 minut , żeby chwilę odpoczęło, po czym serwujemy. Ja doprawiam dopiero na talerzu pieprzem i solą

Sajkofanka smaku
Chilli con carne z dynią i kalafiorem 120

dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – nachos supreme czyli nachos z chilli con carne Przygotowanie : ok 30 minut Składniki: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 400 g dyni – pół kalafiora – 1 puszka

nietylkopasta.pl
Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami 199

Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój

Moje Małe Czarowanie
POLĘDWICZKI WOŁOWE Z CZOSNKIEM I CHILLI + BATATY Z CHILLI I CYNAMONEM = HOT HOT HOT! :) 197

maksymalnej temperaturze około 15-20 minut. Polędwiczki: pół kilograma polędwicy wołowej garść suszonego czosnku w płatkach (może być też świeży - ja działałam na szybko) pokruszone suszone chilli, peperoncino lub inna ostra papryka chlust sosu sojowego (ja używam bez pszenicy) 3 łyżki oliwy z oliwek Polędwicę kroimy na steki (ja przekroiłam je jeszcze na połowy), marynujemy na szybko w oliwie, czosnku

Cytryna&Co.