Gęsi pipek, schab po warszawsku, gołąbki po biłgorajsku z kaszą gryczaną i grzybami oraz sum po polsku – oto wybrane dania z karty. Miłośnicy dań mięsnych mogą sięgnąć po żebro wołowe, fani kuchni roślinnej — po sznycel z kapusty włoskiej z jajkiem sadzonym. U Wieniawy czeka też tarta ze śliwkami i ptasie mleczko z truskawkami. 2. Restauracja Stara Kamienica Na spokojnej ulicy(...)zaskakiwać ciekawymi zestawieniami smaków i kolorów. Jakie dania zdobyły największe uznanie wśród gości? Tofu Bowl z chrupiącym tofu i bakłażanem, Ahi Bowl z marynowanym tuńczykiem oraz Kamala Steak ze stekiem z kalafiora jako głównym składnikiem. W menu czekają też zupy Ramen oraz burgery: z wołowiną, kurczakiem oraz halloumi. 4. Restauracja Słoik Na ulicy Złotej czeka na gości Słoik – restauracja
Kuchcik gotujewrażenie, że wołowina kiedyś częściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani(...)Samo przygotowanie jest bajecznie proste. Musimy tylko uzbroić się w czas. I nie bójcie się alkoholu w tym daniu – całkowicie wyparowuje. Ligawa w sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe 200 ml czerwonego, pół-/wytrawnego wina 300-400 ml bulionu drobiowego
Poezja smakuautorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją(...)baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki z kurczakiem, arbuzem i halloumi autorka: aga - mój przepis na życie | blog: mój przepis na życie Szaszłyki wołowe na grillowej patelni Ballarini autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Rolada z indyka z pieczarkowym farszem autorka: KasiaWa | blog: Smakołyki i koraliki Schab pieczony w antonówkach
Kuchenna Kontrrewolucyawstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)podobny sposób robię każdy gulasz sojowy, przy czym jak napisałam wyżej, najpierw podgotowuję tekturki, żeby zmiękły, potem odsączam je dobrze i kroję w paski, a potem, trochę inaczej niż steki, wrzucam paski do dużego garnka, sypię wszystkie przyprawy i dodaję trochę oleju, żeby lepiej się rozprowadziły, mieszam wszystko bardzo dokładnie i w końcu przekładam na SUCHĄ patelnię, żeby jeszcze odparowała
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEserem blue cheese, a na wierzch dodaj karmelizowaną cebulę. Skrop całość sosem majonezowo-musztardowym, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Burger Meksykański z Guacamole i Salsą: Składniki: Mięso wołowe lub indycze Bułki do burgerów Plastry cheddara Guacamole Salsa Plastry jalapeño Sałata rzymska Sól i pieprz Przygotowanie: Smaż kotlety na grillu lub patelni, przyprawiając solą i pieprzem. Na ostatnią chwilę smażenia(...)Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie
Podstawy GotowaniaWołowina w sosie pieczeniowym Składniki: 1 kg wołowiny (np. łopatka, karkówka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju roślinnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie(...)się wołowina, podsmaż warzywa, aż będą miękkie. Dodanie płynów : Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw i smaż przez minutę. Następnie dodaj czerwone wino, mieszając, aby odglazować dno garnka. Dodaj bulion wołowy, liście laurowe i tymianek. Włóż z powrotem obsmażoną wołowinę. Duszenie : Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka i soczysta. Puree ziemniaczane
Moja Książka KucharskaSzczegółowy przepis na Gulasz wołowy w szybkowarze: Składniki: 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania) 1 łyżka mąki pszenna 400 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy(...)zachować soczystość. Dodaj pokrojone marchewki, słodką paprykę, ostrą paprykę (jeśli używasz) i mąkę. Mieszaj wszystkie składniki, aby mięso i warzywa były równomiernie obtoczone w przyprawach i mące. Wlej bulion wołowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Zamknij szybkowar i gotuj pod ciśnieniem przez 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po zakończeniu gotowania, ostrożnie
Podstawy Gotowaniasię, jak długo piec żeberka, aby uzyskać soczyste, miękkie i apetyczne danie. Wybór odpowiednich żeberkek Pierwszym krokiem do udanego dania jest wybór odpowiednich żeberkowych. Możesz wybierać spośród żeber wieprzowych, wołowych lub drobiowych. Upewnij się, że mięso jest świeże, o równomiernym kształcie i zdrowym wyglądzie. Ważne jest, aby kości były dobrze otoczone mięsem. Przygotowanie żeberek Oczyszczenie : Przed przygotowaniem mięsa, dokładnie(...)godzin lub na noc, aby uzyskać pełny smak. Pieczenie żeberek Przygotowanie piekarnika : Rozgrzej piekarnik do określonej temperatury. W przypadku żeberek wieprzowych zazwyczaj 180°C, a dla żeber drobiowych lub wołowych, temperatura może wynosić 200°C. Przygotowanie blachy : Wyłoż blachę aluminiową folią lub użyj kratki do pieczenia, aby żeberka uniosła się nad nadmiarem tłuszczu. Rozłożenie żeberek : Ułóż żeberka na blasze
Podstawy GotowaniaNajdziwniejsze polskie potrawy o których słyszałam to bez wątpienia czernina, wieprzowe nóżki w galarecie, wątróbka, tatar, kaszanka no i gwóźdź programu – flaczki wołowe. Mało apetycznie prezentuje się również nasza śląska moczka. Wiele polskich potraw może się wydawać dla obcokrajowców (i chyba nie tylko) dziwne. W Norwegii nie jest inaczej! Przedstawiam Wam 5 najdziwniejszych norweskich potraw. Skusilibyście się? Rakfisk(...)podstawowych składników zalicza się – mleko, śmietanę, kwaśne mleko, jajka i cukier. Podobno zdecydowanie lepiej smakuje, niż wygląda! Koniecznie wpiszcie w GOOGLE! W Norwegii spotkać można również hvalkjøtt , czyli stek z wieloryba, syltelabber, czyli marynowane stopy świń, a także smørgrøt lub fløyelsgrøt to z kolei rodzaj owsianki z masłem, mąką pszenną i kwaśną śmietaną. Mnie zaciekawiły z kolei Komle / Kumle
Czynniki pierwszeGołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Składniki na sos pomidorowy: 1 litr passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)puree ziemniaczanym jest pełen smaku i tradycji, idealny na rodzinny posiłek, który na pewno zachwyci Twoich bliskich. Oto kilka innych przepisów na obiad, które mogą Ci się spodobać: STEKI SCHABOWE Z KOŚCIĄ POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE KURKOWYM NA BIAŁYM WINIE CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W MIODOWO-CZOSNKOWEJ GLAZURZE POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM ŻURAWINOWYM CIELĘCINA ZE SZPARAGAMI I SOSEM HOLENDERSKIM KOTLETY
Moja Książka Kucharskasię powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną(...)kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie glówne stek medium z małem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad i nie tylko w postaci
Moja smaczna kuchniawiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem śmietanowo-koniakowym). A co ze słodkościami? Tu wyróżnia się nugat lwowski maczany w czekoladzie, który każdemu dostarczy energii. 2. Restauracja Kogel Mogel Restauracja Kogel Mogel jest jednym(...)batatów, grillowany ser halloumi czy falafel to kolejne dania, na które warto postawić w tym miejscu. Daniem, na które warto tu zwrócić szczególną uwagę, jest czulent – tradycyjny żydowski gulasz wołowy, podawany z ziemniakami, fasolą i kaszą pęczak. 6. Dawno Temu na Kazimierzu Na krakowskim Kazimierzu nie brak miejsc tajemniczych, w których można nacieszyć się niepowtarzalną atmosferą. Jednym z takich miejsc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osoby, które zwykle nie stołują się w fast foodach. Można powiedzieć, że “Burger drwala” to smak zamknięty w chrupiącej bułce z ziarnami. Głównym składnikiem tej kanapki jest wołowy burger, czyli płaski kotlet bez panierki. Pierwsze burgery pojawiły się w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku. Podawane były na grzance z sałatą, majonezem i musztardą. Cieszą się one niesłabnącą(...)hamburgery. Ale miało być przecież o ich nazwie, prawda? Otóż konserwy, które zabierali na statek niemieccy imigranci pochodziły z Hamburga (gdzie jadano już smażone mięso mielone pod nazwą “stek z Hamburga”). Jako, że pierwsze hamburgery robili właśnie z tych konserw niemieccy imigranci, rozpowszechnili nazwę tego dania, z szynką niemającego nic wspólnego (hamburger to siekana wołowina, a nie wieprzowina
ProstePesto.plodporność. Wybór odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu, co pozwoli na uzyskanie klarownego i delikatnego bulionu. Oprócz mięsa, ważne(...)gotować? Karp jak smażyć ? Jak długo piec żeberka w piekarniku? Jak gotować żurek ? Rosół jak gotować? Jak gotować amarantus? kasza quinoa jak gotować Ryba miruna jak smażyć? Jak smażyć steki? Kasza kukurydziana jak gotować Gotowanie na parze przepisy Jak gotować flaki? Łosoś jak smażyć? Ryba jak smażyć? jak smażyć boczek Kuskus jak gotować Jak smażyć na patelni grillowej Jak długo
Podstawy Gotowania