schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę(...)Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić
Gosia gotujemascarpone – 150 g * śmietana 30% – 50 g * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki * mleczna czekolada – 50 g * kakao – 2 łyżki DODATKOWO : * masło czekoladowe * mleczna czekolada – 50 g * śmietana 30% – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie
Ostra na Słodkotwardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * bułka tarta – ok. 80 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron conchigliette gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy , przelewamy
Ostra na Słodkołyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka DODATKOWO: - olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Ostra na Słodkopomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Kotlety Mielone: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta(...)szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Kotlety Mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej
Słodka Stronaschabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp. 1,20 kg schabu sól i pieprz Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka
Moje domowe kucharzenieczekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielić ser przynajmniej dwa razy. Masło utrzeć na białą masę, dodać cukier waniliowy, cukier puder i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli wbijać jajka (po jednym - ciągle ubijając). Następnie dodawać po jednej łyżce twarogu, a na końcu wmieszać mąki
Słodka Stronawyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:)) SKŁADNIKI : 1 szklankę mleka 5 dag drożdży 1/4 kostki margaryny 1/2 kg mąki pszennej (typ 500) 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżkę octu (możemy zastąpić 1 łyżką wódki) szczypta soli aromat użyłam waniliowy (można użyć innego naszego ulubionego ) kruszonka (taką pamiętam z dzieciństwa z drożdżówki) 1/2 kostki masła(...)czubatych cukru pudru odrobina letniej wody SPOSÓB WYKONANIA: podgrzewam mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), rozkruszam drożdże, dodaję margarynę, odrobinę cukru i mieszam, aby składniki się rozpuścili dodaję łyżkę octu, pozostawiam do wyrośnięcia do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, mieszam roztrzepuję widelcem jajka dodaję wszystkie składniki do mąki, jajka, szczyptę soli
Basia w kuchnimajonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Szczypta cukru; Sól i pieprz - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami
Gospodyni MiejskaFarsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy(...)mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć
Przepisy i porady kulinarnebardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z rosołu czy pomidorowej , wykorzystuje go własnie w ten sposób nigdy nie wyrzucam , smakuje mi jak zarówno mojej rodzince , zapraszam do wypróbowania . Składniki makaron ugotowany 4 jajka 1 serek topiony ziołowy 1 ząbek czosnku pieprz czarny sól pieprz ziołowy ( wszystkie przyprawy według uznania ) 3 łyżki
Mój SmakZupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :) Składniki: 2 jajka 100g twarogu 1 pomidor 1/4 czerwonej papryki 3 oliwki przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg
Truskawkowa Fiestamąki pszennej razowej 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 1/2 szklanki fruktozy lub innego słodzidła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 białka jajek skórka starta z połowy cytryny 1 szklanka maślanki 2-3 garście mrożonych borówek lub innych owoców Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę, otręby, fruktozę i sodę w drugiej misce ubijamy lekko białka (nie żeby była sztywna piana) wlewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfajnie ;) na dobranoc przedstawiam Wam propozycję na jutrzejsze śniadanie ;) Składniki (8 sztuk): 1 jabłko (średniej wielkości) 1 jajko 5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec garść rodzynek 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuper zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę
Kuchnia domowa Aniudać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło i kakao do przygotowania foremek Sposób przygotowania: Wnętrze foremek nasmarować masłem, oprószyć kakao i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Najprościej
W SMAKSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1
W kuchennym oknie Ewybloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo:- 1,5 kg jabłek- 2 budynie śmietankowe
mojewypiekiinietylkowiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy
Kuchnia domowa Anikostka masła - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 4 łyżki kakao - 0.5 szklanki mleka - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem (słodko-kwaśny) - herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie) Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę
Gotuj Z Muzykąwszystkim Paniom ;) Składniki: (na ok. 40 - 50 rogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany Środek: - duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Nastawiamy piekarnik
Gotuj Z Muzykąszklanki cukru cukier waniliowy 3 żółtka i 2 całe jaja 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy jajka, umieszczamy cukry, śmietanę, sól, po bokach układamy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie
upichcicwpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki
Blondynka Gotujetworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem. Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu. Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam? Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii
Co w głowie piszczy