sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:66/197)

Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 431

gryczanej - 0,5 opakowania serka ricotta - świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka - 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA - mieszamy mąkę z solą i wlewamy w to szklankę gorącej wody mieszamy łyżką drewnianą po czym wlewamy zimną wodę, dodajemy jajko i oliwę - zagniatamy ciasto na jednolitą masę po zagnieceniu owijamy folią i dajemy mu odpocząć

Basia w kuchni
Tarta orzechowa 188

kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru  1/3 szklanki mąki  3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę(...)pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na  180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę

Gosia gotuje
Cukinia faszerowana po meksykańsku 315

pomidorowy – 50 g - czosnek – 1 ząbek - ser cheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną

Ostra na Słodko
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 205

podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską) kurkuma 1 płaską łyżeczkę  skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny)  SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram  ze sobą - dodaję startą skórkę

Basia w kuchni
Muffinki z dynią i rodzynkami 117

łyżeczki   gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido 1/2 szklanki rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki

Gosia gotuje
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 96

masło – 80 g DODATKOWO : - rabarbar – 400 g - cukier puder – 3 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą. Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty). Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty. Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe

Ostra na Słodko
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 340

szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną(...)naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron

Słodka Strona
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 129

milk 1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water 2 (500 g) szklanki mąki / 2 (500 g) cups of flour 3 jajka / 3 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar szczypta soli /  pinch of salt 250 g twarogu półtłustego / 250 g curd semi greasy 150 g jogurtu naturalnego bez cukru(...)yolk 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto

Projekty ze smakiem
Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 244

cukru pudru sok z jednej cytryny odrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie) Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania: Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Na końcu wlewamy

Słodka Strona
Muffinki / Babeczki Lawendowe 170

cukru pudru sok z jednej cytryny odrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie) Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania: Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu

Słodka Strona
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 136

Twarogowe pierożki z tuńczykiem... Złociste, twarogowe ciasto. Nadzienie z tuńczyka i jajek. Smakowita przekąska lub danie główne!   Składniki: Ciasto: 250 g chudego twarogu; 250 g mąki pszennej; 250 g margaryny. Farsz: Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g); 2 jaja ugotowane na twardo; 1 surowe jajo(...)startego sera mozzarella; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości  tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać. Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać. Z tawrogu, margaryny

Gospodyni Miejska
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 217

metodę wypróbować! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy

Ostra na Słodko
Babeczki z kaszy jaglanej ( wytrawnie) 169

niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś właśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne. Składniki: 5 pieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia  5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu

NaKońcuJęzyka
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 220

anchois – ok. 50 g * natka pietruszki – 1 garstka * sól * pieprz DODATKOWO: * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. FARSZ: Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać. Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy. Jajka pokroić w drobną kostkę. Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić. Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną

Ostra na Słodko
Malinowy sernik i owoce leśne 152

masła  na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (moja ma 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki

pink envelope