sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:68/197)

Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach 130

Klasyka zawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem.   Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 173

chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki

Przepisy i porady kulinarne
Makowiec z jabłkami 173

składniki* 1 szklanka maku mielonego na sucho lub gotowego* 1 niepełna szklanka cukru* 1/2 kostki margaryny* 3 jajka* 3 łyżki kaszy manny* 70 dag jabłek* 2

Mix smaku
Kruche babeczki 146

składniki* 50 dag mąki pszennej* 15 dag masła* 10 dag smalcu* 12,5 dag cukru pudru* 1 jajko* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* dowolny olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać)Sposób wykonaniaPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 170

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

Mix smaku
Chlebek bananowy 150

szklanki mąki1/3 szklanki roztopionej margaryny1/2 szklanki cukru3 dojrzałe banany1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliewentualnie aromat rumowy Sposób wykonania:1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.3. Pieczemy w niewielkiej keksówce

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką 162

cukier waniliowy160 g rozpuszczonego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaok 400 g moreliKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka cukru (może być waniliowy)Sposób przygotowania:1. Masło roztopić, lekko ostudzić.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem

Kuchnia domowa Ani
Makowiec na cieście cytrynowym 231

cieście cytrynowym  (makowiec w innej odmianie) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej  - 2 szklanki cukru  - 190g masła   - 6 jajek  - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z jednej dużej cytryny - puszka masy makowej  Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy piekarnik na 180 C.  Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem

Gotuj Z Muzyką
Racuszki serowe 209

smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - ser biały – 250 g - kasza manna – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki - jajka – 2 szt - cukier – 2 łyżki - olej do smażenia – 100 ml - cukier puder – 2 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami, kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy

Ostra na Słodko
Brownie z malinami 286

SKŁADNIKI: - mąka – 2 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 1 szklanka - kakao – 7 łyżek - jajka – 5 szt - margaryna – 200 g - woda – 3 łyżki - olej – 3 łyżki - maliny – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przekładamy do garnka i całość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas

Ostra na Słodko
GOFRY Z NUTELLĄ 170

też tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka – 250 g * jogurt – 250 ml * cukier – 2 łyżki * jajka – 2 * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * olej do smarowania formy * nutellą SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem

Ostra na Słodko
Racuchy na jogurcie 185

lubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa.  Składniki: 8 łyżek mąki 2 jajka duży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smażyć należy na małym

upichcic
Paprykowa pasta drobiowa 1176

cebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 155

wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.  Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy.  Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta.  Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto.  Wyrabiamy minimum 10 minut. Dodajemy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie. Ciasto ma być gładkie

SMYKWKUCHNI
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 204

jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie.  I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!)  pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder

Walijskie Pichcenie
Ciasto porzeczkowe 199

Szybki sposób na słodki podwieczorek Ciasto porzeczkowe  SKŁADNIKI: olej -0,5 szkl mąka -1,5 szkl jajka -4 szt cukier brązowy - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki jajka - 4 szt porzeczka czarna - 300 g cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy

Kuchnia Danusi
Mielone roladki obiadowe 205

roladki obiadowe z piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek

Praktyczna pl
Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi. 162

ciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, wymieszać z częścią mąki. W ten sposób powstały rozczyn, zostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Jajka przed dodaniem za pomocą trzepaczki utrzeć. Na sam koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło. Ciasto odstawiamy na około 25 minut.  Pamiętajcie

SMYKWKUCHNI
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 231

duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki

Ostra na Słodko
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 298

ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej  gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek  listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić(...)przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty.  W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki

Gosia gotuje
Szpecle – Spätzle 161

Kolejny przystanek Formuły 1, to Niemcy. I tu, ponownie Daria,  zabrała nas w kulinarną podróż. Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna. Jedni jej nie lubią, drudzy

mojewypiekiinietylko
Leśny mech 6229

Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo

Słodkości i nie tylko
Sałatka na ciepło z jajkami i boczkiem 181

wszystko polecam, bo napawdę jest pyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron na chrupko. Posypać solą

Gosia gotuje