składniki* 50 dag mąki pszennej* 15 dag masła* 10 dag smalcu* 12,5 dag cukru pudru* 1 jajko* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* dowolny olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać)Sposób wykonaniaPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki
Mix smakuskładniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić
Mix smakuszklanki mąki1/3 szklanki roztopionej margaryny1/2 szklanki cukru3 dojrzałe banany1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliewentualnie aromat rumowy Sposób wykonania:1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.3. Pieczemy w niewielkiej keksówce
Kuchnia domowa Anicukier waniliowy160 g rozpuszczonego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaok 400 g moreliKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka cukru (może być waniliowy)Sposób przygotowania:1. Masło roztopić, lekko ostudzić.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem
Kuchnia domowa Anicieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z jednej dużej cytryny - puszka masy makowej Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem
Gotuj Z Muzykąsmakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - ser biały – 250 g - kasza manna – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki - jajka – 2 szt - cukier – 2 łyżki - olej do smażenia – 100 ml - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami, kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: - mąka – 2 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 1 szklanka - kakao – 7 łyżek - jajka – 5 szt - margaryna – 200 g - woda – 3 łyżki - olej – 3 łyżki - maliny – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przekładamy do garnka i całość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas
Ostra na Słodkoteż tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka – 250 g * jogurt – 250 ml * cukier – 2 łyżki * jajka – 2 * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * olej do smarowania formy * nutellą SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem
Ostra na Słodkolubi racuchów. Dziś przedstawiam jedną z receptur, którą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa. Składniki: 8 łyżek mąki 2 jajka duży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smażyć należy na małym
upichciccebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć
Gospodyni Miejskawymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy. Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta. Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut. Dodajemy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie. Ciasto ma być gładkie
SMYKWKUCHNIjakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder
Walijskie PichcenieSzybki sposób na słodki podwieczorek Ciasto porzeczkowe SKŁADNIKI: olej -0,5 szkl mąka -1,5 szkl jajka -4 szt cukier brązowy - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki jajka - 4 szt porzeczka czarna - 300 g cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy
Kuchnia Danusiroladki obiadowe z piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek
Praktyczna plciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, wymieszać z częścią mąki. W ten sposób powstały rozczyn, zostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Jajka przed dodaniem za pomocą trzepaczki utrzeć. Na sam koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło. Ciasto odstawiamy na około 25 minut. Pamiętajcie
SMYKWKUCHNI