sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:77/197)

Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 145

Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki  ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól  cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą

Przepisy i porady kulinarne
Ptysie - Łabędzie 233

troszkę innej formie.  Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli Krem: 2 duże żółtka 1/3 szklanki cukru (lub mniej) połowa budyniu śmietankowego (bez cukru) 250 ml mleka pół łyżki mąki(...)schłodzonej) fix do śmietany łyżka cukru pudru cukier do posypania Ptysie - Łabędzie - Sposób przygotowania: Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić. Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty

Słodka Strona
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 161

tablespoons tomato paste szczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: 6   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne

Projekty ze smakiem
Pieczeń rzymska z jajkami 265

Pieczeń rzymska z jajkami... Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej. Jajka na twardo ułożone w rzędzie. I mnóstwo pietruszki. Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń! Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.   Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki); 3 średnie cebule; 1 duże, surowe jajo; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; Pęczek natki pietruszki(...)majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli. Dodatkowo: 8 jaj ugotowanych na twardo; Margaryna do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron. W dużej

Gospodyni Miejska
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 148

Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President  2 jajka 1/2 szklanki erytrolu  2 łyżki nasion chia 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia  aromat Spód: 100g (25 sztuk) suszonych daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej  Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie

Truskawkowa Fiesta
Ciasto mirabelkowe 124

dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie je po prostu po swojemu. Ja ciastem otrzymanym w powyższy sposób wyklejam blaszkę po kawałku po czym umieszczam ją w lodówce na kilkanaście minut, żeby ciasto

les mirabelles
Cebulowe kotleciki 116

totalnie podbiła moje serducho! Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące! Składniki : - duże cebule – 4 szt – mąka – 30 dag – jajka – 2 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – olej do smażenia Sos śmietanowy : - śmietana 18% słodka(...)łyżki – sól , pieprz – do smaku – koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ). Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 151

wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi

Pyry na Gaz
Kokosowe pancakes z truskawkami 153

szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do wysokiego naczynia przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy

W kuchni Katie
Pieczony omlet 101

dziś doznałam olśnienia i jest pyszny omlecik ;) Składniki: na omlet: 2 jajka 2 łyżki zielonych otrębów szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta oregano dodatki: 1/4 papryki 2-4 pieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rogale marcińskie 1361

nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić(...)pośrodku i zwijamy a boki układamy pod spód. Wykładamy na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i czekamy 90 minut do wyrośnięcia. Pędzelkiem smarujemy każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ok. 30 minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste. Jeśli zostanie

Słodkości i nie tylko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 143

mąka pszenna – 90 g * cukier puder – 15 g * masło – 10 g * bardzo małe jajko – 1 szt * miód – 30 g * przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki * kakao – 0,5 łyżeczki * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM KASZTANOWY: Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę. Po tym czasie gotujemy(...)masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut. Studzimy , drobno siekamy. PIWNO-MIODOWE CIASTKA: Miękkie masło mieszamy

Ostra na Słodko
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 609

każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości

Karo in the Kitchen
Ciasto jabłkowo-orzechowe 147

składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka

Mix smaku