albo upiecz go w rękawie – zachowa walory smakowe i zachwyci Cię soczystością. Następnie mięso musisz rozdrobnić lub zmielić – w ten sposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą za chwilkę połączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza
Tradycyjna Kuchniaprostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić
Kolorowy PrzepisownikCiasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/8 kostki margaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy
Kolorowy PrzepisownikBiszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru
Przepisy i porady kulinarneskładniki* 250 g margaryny* 3 łyżki kakao* 1/2 szklanki mleka* 1 i 1/2 szklanki cukru* 4 jajka* 1 i 3/4 szklanki mąki* 2 łyżeczki proszku do
Mix smakuskładniki* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 6 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1cukier wanilinowy* 150 ml oleju* 1/2 łyżeczki kurkumy* dowolne owoce (2 duże brzoskwinie, winogrona, rabarbar)Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku
Mix smakuszklanki) - kostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek - 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lub kupić gotową mieszankę do keksa Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy
Gotuj Z Muzykąwyłącznie cukrem. Moje wyszły idealnie wyważone, przynajmniej dopóki nie przykryłam ich czapeczką z kremu... Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrama sera. W smaku jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach. :) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika lub cynamonu aromat waniliowy płatki owsiane Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce dodajemy żółtko, mąkę, jogurt, aromat i przyprawę do sernika lub cynamon. Wszystko dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestaniewielkiej ilości wody ( wcześniej pokroić ) Na rozgrzanej patelnię z 2 - 3 łyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie ze solą ) Dobrze wymieszać by połączyć składniki . Gotowe , to jest mój sposób na jajecznicę ze szpinakiem, śniadanko super :) Szpinak najlepszy jest , gdy zjadamy go na surowo jak zieloną sałatę , kropimy go wówczas
Proste PotrawySKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki - cukier waniliowy Kruszonka : - 100 g margaryny - pół szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki SPOSÓB WYKONANIA : 10 dag świeżych drożdży kruszymy do miski i posypujemy jedną szklanką cukru. Na to wlewamy jedną
Salonik smakówSkładniki forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mocnego naparu z herbaty Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć
RAROSSAsięga XIX wieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej w 1860r. Jak wiemy , każdy ma sposób na kotlet. Poniżej zapraszam na mojego kotleta :) Zaczynamy: Składniki: kotlety schabowe-ilość w zależności od potrzeby:) 2 jajka sól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayenne bułka tarta oliwa do smażenia. Myjemy I ubijamy kotlety z dwóch stron
Smaki EdytyNiecodzienny sposób na podanie naleśników :) Składniki: Ciasto naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem
Ze smakiem i z pasjąjednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowany groszek
Przysmaki KarolkiNawet nie przypuszczałam , że można zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej
Buniabaje w kuchniLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki
Poezja smakuantonówkę chociaż zaraz potem jest warzywny. Szklanka takiego soku do porannego posiłku doskonale go uzupełnia i świetnie smakuje. My lubimy jajka więc w weekend zwykle śniadania są jajeczne co nie znaczy nudne bo staram się przygotowywać je na różne sposoby - żeby było smacznie i ciekawie. Może w najbliższą sobotę albo niedzielę zrobicie sobie też takie zapiekane z dynią ? Polecam
Smaczna Pyzacurry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony. I tym sposobem i "wilk syty i owca cała";) smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaróżowe ) 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek. 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. 3. W osobnej misce
cookplmagiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego(...)trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes
Gotowanie to kochaniecukier – 4 łyżki - jajko – 4 szt MASA: - masło – 170 g - jajko – 1 szt - cukier puder – 1 szkl - mleko – ok. 500 ml - kasza manna – 8 łyżek - truskawki – 200 g - banan – 1 szt - galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownica : 20-22cm CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę(...)25min / MASA: Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę. Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę. Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt. Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody
Ostra na Słodkoszklanka cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: dowolne dekoracje cukiernicze Pierniczki (ang. gingerbread man) - ulubieńcy naszych najmłodszych. Przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dekorować i "ubierać" w najrozmaitszy sposób, na ile tylko wyobraźnia na to pozwoli. Ciasteczka te znane są od wielu(...)Ciasto najlepiej przygotować 1 dzień przed planowanymi wypiekami. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte
Świat Ciastatrzem sosom firmy FOLWARK Jak sami zachęcają...Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach. Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak i zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia. Nic dodać(...)Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze
Z Kuchni Do Kuchnidekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg ciasta francuskiego ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka lub rurki o średnicy około półtora centymetra. Gotowe kółka układamy na blaszkę ( blaszki nie smarujemy tłuszczem ) jedno przy drugim. Jajko rozbijamy widelcem i smarujemy nim wszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko
Przepisy i porady kulinarneprzykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój. * przepis pochodzi ze strony "Moje Wypieki" jest cudowny więc absolutnie nic nie zmieniłam SKŁADNIKI: na ok 25 szt 600g mąki pszennej plus kilka do podsypania 3 jajka 100 g masła roztopionego wystudzonego 70 g cukru z prawdziwą
Basia w kuchnimąki orkiszowej typ 2000 100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów 1 jajko 15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :)) 3/4 łyżeczki sody Orzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest
Mango Papajazawartości tłuszczu 18%; 2 czubate łyżki majonezu; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej w wodzie (około 5 minut) lub na parze, uważając aby go nie rozgotować. Brokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskabądź opakowanie przyprawy do piernika starta skórka z pomarańczy orzechy, bakalie Sposób przyrządzenia: W małym garnku podgrzewamy następujące składniki: masło miód powidła śliwkowe kakao przyprawy korzenne Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej
upichcicłyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy
Pobite gary Barbarychilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy(...)Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało
Słodka Strona