owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków Nagrzać piecyk do 190 stopni Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comborówkami. Nadzienie oczywiście zostawiam Wam do wyboru. Na wszelkie sposoby możecie próbować i przekładać. Ja jako dziecko nie cierpiałam naleśników z serem, zawsze tylko dżem i dżem. Z wiekiem oczywiście gust się zmienił i teraz ser jest nie do zastąpienia. Składniki: 1 szklanka mąki razowej 1 jajko od szczęśliwej kurki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej lekko
pieprzny smaczekidealny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g) 2/3 szklanki cukru (ok. 240 g) 100 g masła cukier waniliowy(...)rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej
Słodka Stronapiórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować dalej do powstania zwartego ciasta. Wyrobić minutę rękami, jeśli się klei podsypać mąką
W kuchni wieczoremszklanki mleka 2-3 łyżki miodu opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny (kto co lubi;)) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko, miód kiedy będzie ciepłe dodajemy płatki, otręby, mak gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minut odstawiamy do wystygnięcia dodajemy jajka, olejek migdałowy, proszek do pieczenia, rodzynki wszystko mieszamy na blasze wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokazać Wam elementy i dania z tradycyjnej gruzińskiej supry . Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w magiczny sposób – znany tylko gruzińskim gospodyniom) będą zamieniać się w pełne. Aby tego doświadczyć polecam nie tylko zamawiać różnorodne dania w knajpach, ale przede wszystkim zamówić kolację u rodziny prowadzącej gospodę(...)domu. Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo
Poezja smakucurry w proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej
pieprzny smaczekniego świąt. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Bajeczna KuchniaKolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki białkowej szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy kaki jabłko Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy
Truskawkowa FiestaSKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g * mleko – 120 ml * świeże drożdże – 20 g * cukier – 2 łyżki * jajko – 1 szt * roztopione masło – 35 g * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * roztopione masło do posmarowania * cukier + cynamon + bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałe składniki ( oprócz
Ostra na Słodkopomocą rękawa cukierniczego w urocze świąteczne kształty. Jeśli nie posiadacie szprycy lub rękawa to nie problem. Można go zrobić domowym sposobem tak jak pokazano na tym filmiku. Zapraszam do zabawy :) Składniki : 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka 1 jajko Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować. Podzielić następująco*: 1/2 ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy/woreczka do 1/2 ciasta dolać 3 łyżki mleka
Chocolate Muffin Blogsody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem
Słodka Stronaplacki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem. Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :) Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka olej do smażenia sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzy pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na
Kulinarna rozmowaPiegusek Składniki: (na spora tortownicę) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka maku - 1,25 szklanki cukru - 4 jajka - kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowy Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy
Gotuj Z Muzyką