duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki
Ostra na Słodkociasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić(...)przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty. W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki
Gosia gotujeKolejny przystanek Formuły 1, to Niemcy. I tu, ponownie Daria, zabrała nas w kulinarną podróż. Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna. Jedni jej nie lubią, drudzy
mojewypiekiinietylkoKrem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo
Słodkości i nie tylkowszystko polecam, bo napawdę jest pyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron na chrupko. Posypać solą
Gosia gotujedrewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków) Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować
Świat Ciastamakaronowo - uzbierało się tego trochę ;) Dziś jeden z najbardziej klasycznych, a zarazem najszybszych sposobów na pyszne spaghetti - jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Z rzeczy ważnych - po pierwsze, zważając na to, że tego sosu się nie gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba
Kulinarne zapędy Kokosakrem: 250g chudego twarogu ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku 3 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do marchewki dodajemy cynamon, sodę, mąkę, syrop z agawy, serek, mieszamy białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpewnością posmakują nie tylko wegetarianom. Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g * jajko – 1 szt * bulion – 2 szklanki * czosnek – 3 ząbki * majeranek – 1 łyżeczka * tarta bułka – 3 łyżki * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 10 minut. Gotujemy ok. 25-30 minut
Ostra na Słodkojajka ok. 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać(...)Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu) , dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki 30 dkg cukru 10 dkg całych orzechów laskowych 100 ml mleka 20 dkg masła 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml kawy 2 kopiaste łyżeczki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej szczypta soli tłuszcz do smarowania formy 1 torebka polewy czekoladowej Sposób przygotowania: Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko
Z Kuchni Do KuchniCiasto drożdżowe. Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 12 dkg cukru 12 dkg margaryny 4 jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz
Przepisy i porady kulinarneKawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki: Masa serowa: 300 g zmielonego twarogu 100 g mascarpone 1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej duże jajko 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie(...)pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko i ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę i śmietankę. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i pociętą czekoladę mleczną i białą
Słodka Stronaszkl * masło – 200 g * sól – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 op * jajko – 1 szt * żółtko – 1 szt * woda – 6 łyżek NADZIENIE: * jabłka – 1,20 kg * cukier – 0,5 szklanki * cynamon – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części ( jedną większą, drugą mniejszą ). Wkładamy(...)plasterki. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą
Ostra na Słodkoogromną przyjemnością do niego wracam. Dlaczego? Przecież to tylko dwa ciasta (jasne i ciemne) przełożone najprostszym kremem budyniowym i oblane czekoladą... Zatem co jest w nim takiego magicznego? Chyba sposób podania i to, jak się pięknie prezentuje na talerzu! Upieczone ciasta kroi się w kromeczki i smarując je kremem, składa się na przemian jasne i ciemne. Po przekrojeniu(...)formę z ciastem wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ciasto ciemne: Przygotować w taki sam sposób jak ciasto jasne, dodając jedynie pod koniec kakao i dwie łyżki mleka. Tutaj również składniki powinny być w temperaturze pokojowej! W szczególności woda, jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem. Piec jak ciasto jasne
Nastoletnie Wypiekanie