sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:60/197)

Chłodnik Litewski 131

moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie. Składniki: 1 litr zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić

Pyry na Gaz
Dietetyczne śniadanie dla WZJG... 113

podaję dania, które nie tylko nakarmią, ale i nie zaszkodzą! Dziś przyjęte zostało triumfalnie takie proste śniadanko. Nie bez znaczenia wykonane w ten sposób. Śniadanie idealne również dla osób, które chcą po prostu zdrowo zjeść. Składniki jajko ugotowane na miękko cukinia młode liście selera naciowego szczypta soli różowej biała bułka ,byle nie świeża opcjonalnie olej z ostropestu Jak wykonałam śniadanie

Z Kuchni Do Kuchni
Dietetyczny sernik pod pierzynką 148

prezentacją na seminarium ;/ weekend minął tak szybko, jak każdy, zanim się obejrzymy będzie już następny Składniki: 500g sera chudego białego (Emilka) 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego ekstrakt waniliowy 1,5 łyżki stewi (wg. smaku) Sposób przygotowania: Ser, ekstrakt, budyń, 2 żółtka, 1 łyżkę stewi miksujemy razem masę serową przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 125

szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych i włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się

Smakowy Raj
Suflet czekoladowy 96

zapachu czekolady na niego aż wyrośnie. Pycha! Składniki 125 ml mleka 30 g gorzkiej czekolady 30 gram masła 2 łyżki mąki 2 jajka 1,5 łyżki drobnego cukru 1 łyżka kakao szczypta soli cukier puder Sposób przygotowania Mleko zagotować, dać do niego czekoladę i mieszać do momentu aż się rozpuści. W rondelku stopić masło,  dodać mąkę, gotować na małym

pink envelope
Mini tarta z truskawkami 113

deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim!   Składniki   na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich

pink envelope
Sernik z pianką cytrynową. 178

mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika 106

pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? "Składniki:10 ziemniaków6 gruszek2 jajka2 łyżki cukry waniliowego2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniaśmietana 12%Sposób przygotowania:Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem  (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wersja

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy tort bezowy 196

jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta

Słodkie Przyjemności
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 217

jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo

Ostra na Słodko
Kurczak w Cieście Naleśnikowym 526

Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Składniki: 2 piersi z kurczaka vegeta pieprz czosnek w proszku ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko szczypta soli szczypta pieprzu łyżka oleju łyżeczka octu Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Wszystkie

Słodka Strona
Placuszki z ciasta pierogowego 179

Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 184

cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać

RAROSSA
BISZKOPT 178

zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki

RAROSSA