Kiedyś już robiłam podobny omlet . Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości. A ponieważ robiłam wczoraj
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszkl. mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec
Słodkości i nie tylkojesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia(...)pudru sok z połowy dużej cytryny odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego sposób przygotowania : CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone i przesianym cukrem. Miksowała jakieś 5 minut aż masa nabrała puszystości. Dodałam jajka i chwilę mieszałam razem - na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujcie się
Smaczna Pyzajagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje
Słodkości i nie tylkoprzyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata lodowa ketchup Domowe Longer'y - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut(...)kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
Słodka Stronadużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko
Pyry na Gazłyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka sól – 1 szczypta DODATKOWO : * czekolada lub polewa ( mleczna ) – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : UWAGA! Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki! Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło. Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Ostra na Słodkookoło 3-4 łyżek ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka odtłuszczonego, ciemnego kakao garść rodzynek i pokrojonych orzechów włoskich szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Banany rozgniatamy widelcem na miazgę 2. Do bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza – 250 g ** oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki
Ostra na Słodkoboczek – 50 g * cebula – 2 szt * oliwa – 2 łyżki * sól * pieprz * gałka muszkatałowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut
Ostra na Słodkosoczewica czerwona – 1,5 szklanki – kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta – 50 g – sól , pieprz , papryka – do smaku – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 250 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw
Ostra na Słodkosoli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia
Truskawkowa Fiesta