sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:62/197)

Zrazy z kaszy jaglanej 170

kukurydza – 80 g – mąka – 2 łyżki – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – kurkuma – 1 szczypta – curry – 1 szczypta – bulion – 250 ml – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , o dcedzamy , studzimy, Cebule drobniutko siekamy

Ostra na Słodko
Placuszki z gotowanych ziemniaków / Pancakes with cooked potatoes 176

morskiej / pinch of sea salt mąka do obtoczenia / flour to coat olej do smażenia / oil to fry   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztuk   Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy

Projekty ze smakiem
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 220

opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1/2 szklanki melasy 2 łyżki miodu (W tym przepisie jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy

DefinicjaSmaku
Sernik Kokosowy 175

cukru cukier waniliowy Polewa: 50 g białej czekolady 25 g masła łyżka mleka 50 g cukru pudru Sernik Kokosowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Na  niskich obrotach miksera łączymy ser, cukier, cukier z wanilią i mąki. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając. Wlewamy śmietankę i delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy

Słodka Strona
Tagliatelle ze szparagami 236

Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później(...)chwili, bo są bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 182

dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie : - naleśniki - omlety - szarlotki - w cieście francuskim - strudel - sakiewki naleśnikowe - ciasta ucierane - muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki: ( 12 szt ) Ciasto : - margaryna – 40 g – drobny(...)mąka kukurydziana – 15 g – śmietana 30 % – 100 ml Sposób przyrządzenia: Ciasto : Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ). W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem. Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy. Nakładamy

Ostra na Słodko
Sernik "Krówka" 218

cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę

Słodka Strona
Gołąbki na okrągło z fetą. 197

duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić(...)być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety jaglane z brokułami 163

Polecam! SKŁADNIKI : * kasza jaglana – 1 szkl * cebula – 2 szt * brokuły – ok. 200 g * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka / chili – do smaku * olej do smażenia * bułka tarta * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy. Cebule drobno siekamy

Ostra na Słodko
Cynamonowe ciasteczka na choinkę 134

cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem i przyprawami.  Dodaję miękkie

Proste Potrawy
Pączki wiedeńskie 278

sztuk. Składniki: 200 g mąki pszennej Szczypta soli 100 g masła lub margaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Karpatka z kremem budyniowym 185

szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY : * mleko – 750 ml * masło – 100 g * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek * cukier – 3/4 szkl * cukier wanilinowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli. Cały czas

Ostra na Słodko
Omlet bez mąki z ziołami i warzywami (sposób na wykorzystanie białek) 178

Kiedyś już robiłam podobny omlet . Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości. A ponieważ robiłam wczoraj

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 448

szkl. mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec

Słodkości i nie tylko
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 653

jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia(...)pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego  sposób przygotowania :  CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone i przesianym cukrem. Miksowała  jakieś 5 minut aż masa nabrała puszystości. Dodałam jajka i chwilę mieszałam razem - na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujcie się

Smaczna Pyza
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 210

jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię