bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo:- 1,5 kg jabłek- 2 budynie śmietankowe
mojewypiekiinietylkowiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy
Kuchnia domowa Anikostka masła - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 4 łyżki kakao - 0.5 szklanki mleka - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem (słodko-kwaśny) - herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie) Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę
Gotuj Z Muzykąwszystkim Paniom ;) Składniki: (na ok. 40 - 50 rogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany Środek: - duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Nastawiamy piekarnik
Gotuj Z Muzykąszklanki cukru cukier waniliowy 3 żółtka i 2 całe jaja 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy jajka, umieszczamy cukry, śmietanę, sól, po bokach układamy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie
upichcicwpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki
Blondynka Gotujetworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem. Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu. Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam? Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii
Co w głowie piszczypusty chlebak :< Sklepy jeszcze zamknięte, a brzuszek woła "JEŚĆ!"... Dzisiaj właśnie taki scenariusz mnie spotkał... Ale i na to mam sposób ;) Potrzebujemy na bułeczkę a'la Dukan: 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka otrąb pszennych mielonych 1 jajko 1 łyżka jogurtu 0% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól, pieprz Wszystkie
Emcia Pichciużyłam do tego ręcznego blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie sposób. Po nadzianiu woreczek wyrzucamy i nie ma problemu z myciem. Smacznego
Smaczne Zdrowedodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkoZainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę podzieloną na ćwiartki, jedną ćwiartkę zabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka i przyciskamy na środku. Etapy Przygotowania puree z groszku: W rondelku rozgrzewamy
NaKońcuJęzykaolejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowder 2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough 4 jajka / 4 eggs 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar 2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamon tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy margarynę
Projekty ze smakiemtalerzu, na następny dzień będzie gotowy. Ja zapomniałam to zrobić więc rozmrażałam w mikrofalówce (:)) Niezależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć: najlepiej przełożyć na sito i podociskać łyżką aby cała woda wyleciała. Kiedy mamy gotowy szpinak możemy zacząć przygotowywać ciasto. Najpierw miksujemy jajka z cukrem. Następnie ciągle miksując dolewamy olej, dosypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym połączeniu
Kolizje Smaków