sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:84/197)

Karpatka 280

dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole . Składniki 2 szkl mąki tortowej 10 jajek 1 margaryna Kasia 2 szkl wody 1 l mleka 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 4 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki mąki Blaszka 37/ 42 Sposób przygotowania 1. Do garnka wlać wodę , dodać : margarynę , i wszystko rozpuścić .Gdy składniki będą(...)łyżkami mąki i cukrem , ugotować budyń na litrze mleka . 4. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką margaryny oraz cukrem waniliowym. 5. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około 5 minut . 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki . 7. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 125

zdążyć na pociąg, transportujący nas na zajęcia). To nasz, niezwykle aromatyczny i cholernie smaczny sposób by zwlec się z łóżek. Tak sobie właśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :) SKŁADNIKI: - banany, 4, - jajka, 4, - mąka owsiana, 100 gram, - cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek, - cukier waniliowy domowy, - serek mascarpone. 3-4 łyżki, - mleko w proszku pełne(...)możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne

Wypisz Wymaluj
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 380

limonka 1 papryczka chili sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Naleśniki: 1. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy

W kuchni Katie
Smażone kotleciki z kurczaka 1681

sztuk sól i pieprz do smaku 2-3 jajka bułka tarta mąka pszenna odrobina majeranku olej Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdego kawałka ściągamy skórę, oraz ostrym nożem trybujemy z kości (oddzielamy mięso od kości) tak aby powstał nam jeden płat mięsa. Często w ten sposób przygotowuję mięso z kurczaka na klopsy drobiowe lub robię kotlety jak schabowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z barszczem 173

750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz(...)pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sernik kajmakowy Leniwiec 301

energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał ten oto kajmakowy serniczek, który wymaga od nas niewiele wysiłku. Jeśli kochacie serniki, a nie macie zbytnio czasu lub sił na spędzanie czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :)   Sernik kajmakowy – Składniki

Kulinarne Przeboje
szczupak faszerowany drobną rybką 207

płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy(...)łyżkę masła i szklimy na nim drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa obranego z ryb, dodajemy łyżkę tartej bułki, pozostałe dwie łyżki masła, rozbite jajko, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, oraz pieprz i całość ( widelcem lub blenderem) łączymy w jednolitą masę. Tuszkę szczupaka układamy na grzbiecie, wkładamy do jej wnętrza przyrządzony z drobnych

Miód i pieprz
Naleśniki koronkowe 140

będzie powtórka i będą może i serca..chociaż z takiego ciasta i takiego sposobu wykonania można wyczarować różne "stworki" itp..Następnym razem wypróbuję używając innej butelki...z mniejszym otworkiem.Moje stworki były smażone na  nalesnikarce ..polecam.. 1   szkl. mleka 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 1 łyżka cukru  Wszystkie składniki zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 291

który ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)godziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 121

cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt z wanilii

W mojej kuchni
Gołąbki z ananasami. 108

godziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować

Przepisy i porady kulinarne
Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi 152

soczewica czerw. – 100 g - quinoa – 100 g – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - lubczyk – 1 szczypta - maggi – 3 łyżki - natka – 1 pęczek - szczypiorek – 1 pęczek - cebula – 1 szt - masło klarowane – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Przygotowujemy 3 garnki. Do każdego wlewamy(...)roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie , ale lekko mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz. Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta. CIASTO: Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki. Doprawiamy

Ostra na Słodko
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 145

cebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta do panierowania * mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl * mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki * sól * pieprz * papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody(...)usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoto. Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 178

łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią

Słodka Strona
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 607

rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz(...)wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony

Kuchnia w czekoladzie