będzie powtórka i będą może i serca..chociaż z takiego ciasta i takiego sposobu wykonania można wyczarować różne "stworki" itp..Następnym razem wypróbuję używając innej butelki...z mniejszym otworkiem.Moje stworki były smażone na nalesnikarce ..polecam.. 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 1 łyżka cukru Wszystkie składniki zmiksować
Moje domowe kucharzeniektóry ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)godziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru
Codzienna kuchnia niecodziennacukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt z wanilii
W mojej kuchnigodziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować
Przepisy i porady kulinarnesoczewica czerw. – 100 g - quinoa – 100 g – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - lubczyk – 1 szczypta - maggi – 3 łyżki - natka – 1 pęczek - szczypiorek – 1 pęczek - cebula – 1 szt - masło klarowane – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Przygotowujemy 3 garnki. Do każdego wlewamy(...)roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie , ale lekko mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz. Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta. CIASTO: Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki. Doprawiamy
Ostra na Słodkocebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta do panierowania * mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl * mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki * sól * pieprz * papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody(...)usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoto. Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią
Słodka Stronarodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz(...)wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony
Kuchnia w czekoladzieNastępnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie trzonek od łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów. Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski
Świat Domowej Kuchniwiem co zmienię w smaku truskawkowym i do czego posłuży mi bazowy smak śmietankowy. Dodatkowym plusem jest sposób przygotowania, w którym to żółtka są podgrzewane, co daje nam komfort psychiczny,że nie musimy się martwić o bakterie i o to czy surowe jajka komuś zaszkodzą, cz nie. Owszem, troszkę z tymi lodami jest więcej pracy niż z cynamonowymi, ale naprawdę(...)małym płomieniu. Podgrzewałam do momentu zgęstnienia płynu, ma przypominać konsystencję bardzo rzadkiego kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę i wlałam do miej masę mleczno-żółtkową i wymieszałam wszystko do połączenia się składników. Masę lodową wstawiłam
Blondynka Gotujeciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka wódki Masy: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej(...)czekolady gorzkiej (lub mlecznej) łyżeczka wódki cukier puder Karpatka Królewska - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol. Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy
Słodka Stronapietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką
Słodka Stronagotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki, posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę
NA MOIM TALERZUSezon na szparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat
GRUBY WAŁEKmnie żadnych newsów, choć tak pewnie Was to nie interesuje;p Składniki (6 kotlecików): 2 jajka 3 łyżki organicznej mąki kokosowej 250g chudego twarożku kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę żółtka, mąkę, twaróg, stewię miksujemy, a na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBlinki z kawałkami jabłek. Składniki : 2 całe jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 24 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około
Przepisy i porady kulinarneszkl – margaryna – 180 g – cukier – 5 łyżek – jajka – 3 szt – cukier do białek – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olejek do ciast śmietankowy – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy
Ostra na Słodkobędzie robił tak często jak ja – tak , jestem tego pewna! ;) SKŁADNIKI: - mąka – 250 g - jajka – 1 duże lub 2 małe - śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml - soda – 1 łyżeczka - cukier – 3 łyżki - sól – szczypta DODATKOWO : - olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż
Ostra na Słodkojeśli w kremie zrobiłyby się grudki, można go po prostu potraktować blenderem. Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na smak czy konsystencję, a krem będzie idealnie gładki. Mmm, bajka... Lime curd Składniki: (na 325 g) 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek skórka otarta z 2 limonek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników. Tortownicę
Gospodyni Miejskatylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji. Składniki: 6g drożdży 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki wody ok 100g obranej dyni 2 łyżki twarogu śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru cynamon Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie
Truskawkowa Fiestaznikały w tajemniczy sposób :) Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz
Kolizje Smaków