święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej
RAROSSApowodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko, wbić żółtka
Gosia gotujeszklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę
Gotuj Z Muzykąbardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) SKŁADNIKI: - jajka – 3 szt - jogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl - mąka kukurydziana – 4 łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy – 1 łyżka DODATKOWO: - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy
Ostra na Słodkomusem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone – 50 g – cukier puder – 1 łyżka – laska wanilii – 1 szt Sposób przyrządzenia : Mus: Laskę wanilii wydrążamy. Dodajemy do cukru pudru. Delikatnie mieszamy
Ostra na Słodkomąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) niewielka ilość masła (opcjonalnie) dowolna posypka Proste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy
Słodka StronaWiele razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół. Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego makaron domowy i mamy smaczny rosołek. Do przygotowania makaronu potrzeba bardzo niewiele składników: -2 żółtka oraz jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -szczypta soli Do miseczki wsypujemy szklankę
Maminek kulinarnypater - 0,5 kg mąki przennej - 0,5 szklanki cukru - 15 dag palmy(użyłam kasi) - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany ukwaszonej - 1 kieliszek wódki - olej rzepakowy do pieczenia - cukier puder do obsypania - ręcznik papierowy do odsączenia SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę, dodać pokrojoną
Basia w kuchniSkładniki: 3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody 500 ml mleka 1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru woda olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka i dusić
pieprzny smaczekPatisony to dietetyczne i bardzo delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich w formie placuszków w panierce. Przepis na smażone patisony: SKŁADNIKI 1 średni patison 2 ząbki czosnku wegeta, pieprz mąka jajko mleko bułka tarta oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem
RAROSSAbiałkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę , kładziemy plasterek szynki , na niej 3 plasterki pomidora , zalewamy "skłóconym" jajkiem i posypujemy pokrojonym szczypiorem.Doprawiamy przyprawami do smaku. Podmsażamy i jak delikatnie zacznie nam się góra ścinac , to delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę. W ten sposób zaczynamy dzień od "słonecznego "przysmaku z mini zieloną łąką na talerzu
Słodkości i nie tylkomąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć
Słodkości i nie tylkocoś więcej. SKŁADNIKI : 2 PORCJE - jajko 2szt - szpinak 3 garście - pieczarka św. 2 szt - mozzarella pół kuli - boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku - gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku - masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek - chleb kawałek pocięty w paseczki SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiamy piekarnik na 200 stopni - myjemy(...)gałką muszkatołową dusimy kolejną minutę - smarujemy kamionkę masłem i układamy w niej boczek (robimy taki koszyczek z boczku) - nakładamy szpinak z pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka) - ja podaję to z ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać
Basia w kuchni