Przepis jest bardzo prosty. Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj
Niezły Młyneksosie koperkowym... Śmietanowo-koperkowy sos. A w nim zatopione jajka. Pyszny, bezmięsny obiad. Polecam! Składniki: 50 g margaryny; 1 łyżka mąki pszennej; 500 ml zimnej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 - 6 jaj (u mnie 5); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając(...)dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać. Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami
Gospodyni Miejskasię to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku. SKŁADNIKI: przepis autorski makaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405) 4 jajka duże pół łyżeczki soli morskiej 2 laski wanili mąkę pszenną do podsypywania (405) sos 1/2 laski wanili 150 ml mleka 50 ml śmietanki(...)łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko ok 50 gram twarogu do posypania borówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku. makaron - semolinę wsypać
Basia w kuchniogniu, z dużą ilością masła i śmietanką. Jajecznica przygotowana w ten sposób wyszła niezwykle delikatna i aksamitna, a podana z tostami dała mi dużo radości:) Polecam! Scroll down for recipe in English Klasyczna jajecznica (2 porcje) Składniki: 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra (opcjonalnie) 4-6 jajek 2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie) sól i pieprz Przygotowanie: Na patelni najlepiej
karmelowyjajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko – 0,5 l - masło – 100 g - budyń śmietankowy – 1 op - cukier – 4 łyżki - mąka pszenna – 2 łyżki - mąka ziemniaczana – 1 łyżka DODATKOWO : - dżem truskawkowy – 2 łyżki - truskawki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM: Odlewamy(...)mieszamy. CIASTO: Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( mała – 18 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35min/190C. Studzimy! Wystudzony kroimy na 2 blaty. CAŁOŚĆ: Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie
Ostra na SłodkoDishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze
Nerds KitchenCIEMNY : * jajko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 pełne łyżki * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM CZEKOLADOWY : * masło – 200 g * cukier puder – 80 g * czekolada mleczna – 250 g * śmietana 36% – 300 ml * kakao – 1 łyżka DODATKOWO : * posiekana czekolada deserowa * czekoladowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT(...)stronę / do połączenia składników. Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. BISZKOPT CIEMNY : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie , ale krótko mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie
Ostra na Słodkochwilę ma siebie. Poniższa sałatka może być wykonana na dwa sposoby: a) na łatwiznę; b) długo, namiętnie, z pełnią pasji. Oczywiście, Karmel-itka wybrała opcję b), ale pod pełnym przepisem podaje wersję uproszczoną. Obie smakują pysznie, b) jest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól
W kuchni Karmel-itkiwszystko jest ZNÓW pokryte śniegiem! jak ja tego nie lubię! Składniki (6 placków): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 2 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka stewii 1/3 łyżeczki sody jako dodatek ananas i serek homogenizowany Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce delikatnie mieszając dodajemy białko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfarsz: około 300g mrożonego szpinaku 2 łyżki sera białego Emilka ulubione przyprawy naleśniki: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka skrobi ziemniaczanej firmy Kupiec (lub skrobia kukurydziana w przypadku osób stosujących dietę białkową) szczypta soli Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy
Ostra na Słodkojajek 5 łyżek cukru 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania : Oddzielić białka od żółtek,białka ubić w misce na sztywno. Następnie dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem,lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę
Przepisy i porady kulinarneskładniki* 6 jajek* 1 szklanka mąki pszennej* 2 budynie (po 40 g) śmietankowe bez cukru (mogą być inne smaki)* 1 szklanka cukru* 1 łyżka octu* 1
Mix smakusamo mnie zachwycał! SKŁADNIKI: – kleik ryżowy bezsmakowy – 100 g - jajko – 2 szt - miękkie masło – 125 g - proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki - cukier – 1/4 szklanki - cukier waniliowy – 1 łyżeczka - wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki DODATKOWO : - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze
Ostra na Słodko