szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się(...)kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem
Pyry na Gazkomponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)czekolady gorzkie 50 g czekolady mlecznej 50 g masła konfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem) wiórki kokosowe (opcjonalnie) Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronasoczysty " :) Składniki : - 1kg sera białego może być z wiaderka - 250 g serka mascarpone - 1,5 szklanki cukru - 8 jajek - 2 budynie waniliowe - kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia - duża puszka brzoskwiń Spód : - 150 g ciemnych herbatników Sposób wykonania : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki. Odsączamy brzoskwinie ,kroimy na plasterki . Żółtka ucieramy z cukrem
Wypieki Renebyć więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych drożdży 2 i 3/4 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb pszennych garść pestek dyni Sposób przygotownia: Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy do niego 2/3 szkl. ciepłego mleka, wsypujemy cukier i wkruszamy
Kolorowy Przepisownikprzyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki
Smakowy RajKotlety wieprzowe można przygotowywać na wiele sposobów, dziś zachęcam do SCHABOWYCH Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI: 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju 1 kg schabu jajko, bułka tarta olej do smażenia 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny WYKONANIE: Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone drobno pieczarki i cebulę, smażyć aż lekko
Kuchnia Beatyrybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk 2 płaty 1 duży bądź 2 małe ziemniaki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku jajko mąką olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Rybkę oprószamy mąką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki* 20 dag cukru pudru* 20 dag miodu* 12 dag masła lub margaryny* 1 jajo* 50 dag mąki* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki
Mix smakukawy. Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce
pieprzny smaczeksłodko z białym serem i cukrem, podsmażane, oraz z masłem i pyszną marchewką. To tylko trzy sposoby, bo jest ich jeszcze wiele, ale to innym razem. Składniki; 1 kg ziemniaków 2 szk mąki pszennej 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej jajko 2-3 łyżki oliwy Sól Ziemniaki ubijamy lub mielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki
Apetyczna babeczkaczekoladowej Składniki mąka tortowa 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet
Kuchnia Danusizdatny. Wszystko to pokryłam polewą, a tu niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów
ciastkarnia na kruchym spodziejest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować
Chilli Czosnek i Oliwadomownicy uznali że jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150 g cukru 150 g gorzkiej czekolady 80 g wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę
RAROSSAproszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy(...)masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Warstwa Serowa: Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie wbijamy jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania
Słodka Strona