Pyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego mąka(...)każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję
Praktyczna plpieprzu. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Solić będziemy tuż przed smażeniem. 2. CIASTO NA NALEŚNIKI (2 min): do miski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki piwa. Wszystko mieszamy trzepaczką i sprawdzamy konsystencję, która musi przypominać gęstą śmietanę (czyli lać się z podniesionej łyżki jednolitym strumieniem). W razie potrzeby dodajemy nieco mąki(...)małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/ ) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy
Nerds Kitchenwyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik(...)przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu
Qlinarnie i Qlinarniepieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki(...)opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę. Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania . Jeśli
Słodkości i nie tylkomawia moja Siostra - blumblumblum ), minęło błyskawicznie. Ani się obejrzałam, a z nic nie wiedzącego stworzenia, stałam się początkującym cukiernikiem. Wszystko, czego się tak bałam, zniknęło w jakiś magiczny sposób, zastąpione radością z podjętej decyzji. Trafiłam na świetnych nauczycieli, znalazłam nowych kolegów, a przede wszystkim zdobyłam mnóstwo przydatnej wiedzy. I choć wiem, że już za progiem czekają nowe, fantastyczne doświadczenia, pozwolę(...)rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazie potrzeby (ja nie dawałam). Nadzienie: 2 nieduże cukinie; 1 średnia cebula; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 jaja; Sól; Pieprz; Olej/oliwa do podsmażenia warzyw. Sposób przygotowania: Do miski/na stolnicę wsypać mąkę. Dodać posiekaną margarynę i wymieszać, aż do uzyskania drobnych grudek. Następnie dodać sól, jajo i zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać wodę. Ciasto jest(...)plasterki. Na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i całość razem podsmażać, aż cukinia będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulą, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskadobrze będzie :P Przepis: 50g mąki pełnoziarnistej 70g ricotty jajko łyżka roztopionego masła coś do posłodzenia aromat waniliowy mleko do konsystencji 1/2 proszku do pieczenia Jajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut. Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie odpowiedzi(...)najbliższym czasie kupić hmm.. jakąś dziwną mało znaną rzecz :P 9.Kolacja na słodko czy wytrawnie Zależy. 10. Ulubiony dodatek do owsianki .. Każdy jest w pewien sposób moim ulubionym, nie mam takiego konkretnego :) 11. Mięsożerna czy wegetarianka ? Mięsożerna z zamiłowanie do zieleniny :3 12. . Miłego dnia :) Wzajemnie :) Wiktorii B: 1. Na co w wolnym czasie poświęcasz najwięcej
More food, love and dreamscennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta(...)obgotowujemy w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Odsączamy na ręczniku papierowym, powinny trochę przestygnąć. Posypujemy pieprzem i ostrą papryką. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami, i smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Kasza jaglana : Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować według wskazań na opakowaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy
vegetaniewsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować(...)tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego
PastelFoodpić z sposób tradycyjny i otoczyć w ten sposób dom niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować! Dwa słowa o mielonych migdałach: Mielone migdały(...)kawa marcepanowa, do smaku ( tu ją kupisz ), - migdały mielone, do smaku ( tu je kupisz ), - serek mascarpone, 250 g + 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe. WYKONANIE: * biszkopt: Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez 30 minut * beza: Ubijamy białka ze szczyptą
Wypisz WymalujNajprostszy sposób na spożytkowanie cukinii - bardzo go lubię. Takie plasterki u mnie zniknęły w kilka chwil. Znów powrót do dawnych smaków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średnia cukinia 2 łyżki mąki bułka tarta 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić na godzinę. Gdy cukinia puści sok, osuszyć poszczególne plastry, oprószyć pieprzem i mąką. Panierować w rozmieszanym
Pasja Smakuczekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą pokojową. W naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia. W drugim naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać(...)konsystencję masy). Krem ten ma tendencję do warzenia się. Niektórzy podgrzewają wtedy masę w kąpieli wodnej, ja tal nigdy nie robiłam. Krem zwarzony również jest bardzo smaczny i w sposób naturalny nasącza również ciasto (także nie ma co panikować). :) Przełożenie. Krążki ciasta przełożyć przygotowanym kremem. Wierzch ciasta można również posmarować cienką warstwą kremu, na wierzch posypać okruszki ciasta
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Słodka Strona