puszka fasoli czerwonej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć". Jeżeli mamy taką potrzebę, to możemy(...)Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką. Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni. W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
Kulinarny karnet Christopherastopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru , 2 łyżki płynnego miodu , 1 łyżka sody , 1 jajko , 120 g miękkiego masła , 150 ml kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu każdą z części(...)Masło stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Ciasto składać w następujący sposób: kruche połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt, gruszki, reszta gorącej masy budyniowej, kruche. Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić
Codzienna kuchnia niecodziennasmażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych, którzy za warzywami nie przepadają- moich dzieci… być może dlatego, że wyglądem(...)dowiedzieć się co tak niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie. Zucchine fritte in pastella alla birra 100 g mąki pszennej 250 ml jasnego piwa 1 jajko sól 2 średnie cukinie 6 kwiatów dyni Oliwa do smażenia Mieszamy jajko, mąkę, piwo i sól i odstawiamy na pół godziny. Cukinie kroimy w słupki i na plasterki. Kwiaty
Mia Cucina Sofietapodany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny. Jednak wszystko szło w złym kierunku. Przygotowane zapasy drastycznie malały(...)Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią
SzczyptaSmaQobiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W zeszłym sezonie się czaiłam , ale nic mi z tego nie wyszło - sama nie wiem, dlaczego. Bo, moi drodzy, popełniłam błąd ogromny. Sernik dyniowy jest bowiem tak pyszny, że słów mi brak! Śmiało może konkurować z moim(...)spróbować! Sernik dyniowy z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzie Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód: 75 g ciemnej czekolady (81%) 75 g masła 50 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki(...)pączków gdy lekko przestygną ale jeszcze nie są zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia. Smacznego wieczoru ... Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki dla początkujących
prawdziwe jedzenieczasie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz oba cukry. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem. Do mieszanki z mąką najpierw dodajemy jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych obrotach, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Jeszcze trochę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy, ale nie na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy(...)krem, wyrównujemy i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość ozdabiamy polewą. Na początek proponuję wylać ją na środek i delikatnie rozprowadzić na brzegi. Inaczej zbyt dużo może spłynąć, a tym sposobem polewa będzie równomiernie rozprowadzona i utworzy ciekawą dekorację ciasta. Opis przygotowania torciku jest dość długi, ale tak naprawdę nie zajmuje to zbyt dużo czasu i wbrew pozorom, wcale nie jest
Ratunku obiadosobie To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś, "All in asfalt". Szukaliśmy sposobu, żeby dostać się do centrum wyspy i nasza mapa pokazywała coś co według niej nie do końca kwalifikowało się na drogę. Spytaliśmy właściciela owocowego sklepiku, czy damy radę tam pojechać(...)Padło na ziemniaki, które po pierogach z truskawkami były naturalnym wyborem- tym razem coś dla mnie:) Nasze zioła przed przycięciem ZIOŁOWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (ZZZ) 1kg ziemniaków (nie młodych) 3 jajka 3 łyżki masła 250-300g żółtego sera (niech się ciągnie- np. gouda) pęczek ulubionych ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek) bułka tarta do posypania formy sól
les mirabellesswojej najbardziej klasycznej wersji. Od siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki(...)zimnej wody i odstaw na 5-10 min. Gdy śmietana będzie już dobrze ciepła, połóż durszlak na misce z żelatyną i przelej przez niego śmietanę. W ten sposób odcedzisz laskę wanilii, a aromatyzowana wanilią śmietana dołączy do żelatyny w misce. Masę dobrze wymieszaj. Wypełnij przygotowane kokilki masą śmietanową i odstaw do przestygnięcia. Następnie wstaw je do lodówki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry! Najlepszy sposób na udany dzień? Pyszne śniadanie! A jeśli przy tym jest szybkie w wykonaniu i zdrowe to z pewnością jest to... owsianka- owszem, ale nie, nie tym razem- dzisiaj mała, smaczna zmiana planów. Wreszcie weekend! Nie pamiętam, kiedy po raz ostatni tak bardzo cieszyłam się z tego faktu, ale po maturalnym maratonie mam już serdecznie dosyć. Niemniej(...)Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g białka (!) , 20,1g tłuszczu , 38,8g węglowodanów i 21,5g błonnika . SKŁADNIKI: 40g otrębów żytnich 100g serka wiejskiego lekkiego 1 jajko 2 białka cynamon kardamon kilka kropel aromatu rumowego pół łyżeczki proszku do piecznia 5 łyżek wody DODATKI: 50g serka wiejskiego lekkiego 30g malin 115g gruszki 20g masła orzechowego ( KLIK ) PRZYGOTOWANIE
peanutbuttermonsterPamiętacie scenę z filmu " Stowarzyszenie umarłych poetów", tę, w której wszyscy uczniowie po kolei wspinają się na krawędź biurka? Profesor Keating chce im w ten prosty sposób pokazać, jak wiele zależy od punktu widzenia, jak inny jest świat dla każdego z nas. Uwielbiam ten film. Kiedy moi Synowie podrosną, z pewnością pokażę im historię Keatinga i jego klasy(...)chałki potrzeba: - 530 g mąki pszennej - od 80 do120 g cukru - 1 cukier waniliowy - szczypta soli - 20 g świeżych drożdży - 280 ml letniego mleka - 70 g stopionego masła - 2 jajka - garść rodzynek (lub nie) - łyżka cukru kryształu grubego - łyżka płatków migdałowych Zaczynam od stopienia odmierzonej ilości masła i lekkiego zagrzania mleka. Kiedy troszkę stygną, do niewielkiej miseczki kruszę drożdże, dodaję
I tu będę miała takie tesmakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jagodowa: 300 g jagód sok z 1/2 cytryny 2 łyżki(...)sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany. Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut. W ten sam sposób przygotować masę truskawkową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiem piąta na zegarku. Nie mogę dalej zasnąć, wiercę się i kręcę. Miętoszę gniewnie pościel. Nie, tak niewygodnie, w ten sposób ścierpnę, a tak się zagotuję. Zrzucam kołdrę, wstaję i idę do łazienki. Wyglądam przez małe, wąskie okienko. Widzę, jak sąsiad ze starym, miedzianym wiadrem drepcze na ogródek(...)coś! Poza tym, sama chciałaś, Karmel-itko, co nie? FASZEROWANE KALAREPKI. (autorski;) 7 średnich kalarepek 500g mięsa mielonego 100g pieczaerk majeranek sól, pieprz, oregano suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa
W kuchni Karmel-itkialchemii z odważaniem, mierzeniem i pilnowaniem czasu. Znajomy cukiernik nazwał mnie dziwadłem, bo taki np. suflet czekoladowy wychodzi mi idealnie, a potrafię spieprzyć koncertowo szarlotkę. I to w taki sposób, że proszę siadać i podziwiać. Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni umieją, a ja nie. Co jest do cholery?! Pomijam bajzel jaki potrafię wyprodukować(...)zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki
ladykitchenużywa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem(...)moździerzu i dodajemy również do mięsa, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób zapobiegniemy przypiekaniu ich podczas grillowania. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy je w podłużne walce, które nadziewamy na każdy z patyków. Powierzchnię grilla smarujemy delikatnie olejem z obu stron Każdą koftę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię