sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:158/197)

Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 181

klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy(...)okrągłej foremki  (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką.  W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy. Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 202

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być(...)ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki

prawdziwe jedzenie
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 149

jeszcze na blogu. Nadrabiam więc zaległości bo bułeczki są naprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety(...)tego warte :-) Składniki : - 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10

Smaczne Zdrowe
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 168

która trafiła prosto w stęsknione usta. DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki  puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej(...)wypłyną, raz czy dwa  mieszając, by nie przywarły do dna garnka.  Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję, gotuję w ten sam sposób. Twaróg, jogurt naturalny, cukier puder i cynamon mieszam ze sobą. Podaję z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sposób na soczyste kotlety schabowe 308

Metoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych schabowych, ale również do kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje

Grunt to przepis!
Ryż po chińsku z łososiem 398

delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem(...)Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę.Obieramy marchew i kroimy w słupki.Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy

Smaki Edyty
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 115

winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo(...)miękkiego masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 300 g mrożonych malin dodatkowo: 15 g białej czekolady Maliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim masłem, dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bounty 149

zajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam PO CO? skoro zdrowiej będzie zrobić samemu...:) Do dzieła!:) Składniki: na biszkopt 5 jajek (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę kokosową 1/2 litra mleka 1/2 szklanki(...)mnie termoobieg) Blachę o wymiarach 20x35 smarujemy margaryną lub innym tłuszczem i posypujemy mąką. Możemy też, po prostu, wyłożyć papierem do pieczenia, choć ja wolę ten stary, sprawdzony sposób ze smarowaniem blach - sentymentalnie:)  Masę wylewamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut  Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł? Po 30 minutach wyłączamy piecyk i uchylamy drzwiczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 239

grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-) Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej u mnie typ750 - 80g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu(...)uznania Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę. 2. Dynię przekrawamy na pół, układamy

Smaczne Zdrowe
Kotlet schabowy 289

się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy  skwarki  i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej(...)Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto. Oczywiście, nic nikomu  nie narzucam.  A jakie są Wasze sposoby na super schabowego?  Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kotlet schabowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Marcepanowe szachownice 176

Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum(...)jasne układamy ciemne, a tam gdzie było ciemne układamy jasne (nie zapominając o smarowaniu boków białkiem). Ponownie smarujemy wierzch pasków i ponownie układamy na przemiennie paski ciasta. W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2

Świat Ciasta
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 157

dodatkowo ma cudowny kolor)  3 łyżki mąki pszennej 150 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy(...)Zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 324

mięsa, a ja maszynki w domu nie posiadam (malaksera, blendera czy innego cuda też). Pozostało mi więc spróbować jakoś tę moją pierś z kurczaka na mielonkę zamienić w inny sposób. Z mięsem na pierogi i paszteciki się udało, więc dlaczego i tym razem miałoby się nie udać? Jak pomyślałam, tak zrobiłam i mięso potraktowałam tasakiem. Efekt? Znacznie odbiegał od tradycyjnego(...)przygotowania należy przygotować: 65-70 dag piersi z kurczaka (u mnie trzy pojedyncze) 5-7 ciemnych oliwek 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 2 niewielkie jajka 3 łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy

Ratunku obiad
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 183

było twardsze, dodajemy białko. Uwaga! Zbyt duża jego ilość może skutkować naprawdę twardym ciastem, a tego chyba nie chcemy?! ;) Są również przepisy, gdzie zaleca się dodanie całego jajka. Jak kto woli :) Osobiście najczęściej dodaje same żółtka, choć nie zawsze... DODATKOWE SKŁADNIKI: Do prawdziwe ciasta kruchego nie powinno dodawać się spulchniaczy (proszku do pieczenia, sody) Czasem(...)szybko wyrobić. Czas wyrabiania jest BARDZO ważny! Długie wyrabianie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu. 2. SCHŁADZANIE: Wyrobione ciasto należy uformować w kulę i owinąć w folie spożywczą. W ten sposób schłodzić minimum 30 minut. Takie ciasto może leżeć w lodowce do tygodnia. Można również je zamrozić. Jest to dobre rozwiązanie dla lubiących ułatwiać sobie życie ;). Wystarczy

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki z ciecierzycy z musem ananasowym 224

przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko trzepaczką: 1. mąka z ciecierzycy, woda (sn) 2. sok z cytryny (k) 3. kurkuma (g) 4. jajko i olej (sł) 5. mąka ryżowa (o) 6. ew. można dolać jeszcze wody albo mąki z ciecierzycy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut(...)jest to słowo: konieczność. A przede wszystkim wygodne. Daje jakąś złudę pewności wśród chaosu. Uspokaja. Zdejmuje odpowiedzialność. Udaje, że wszystko, choćby było najgorszym, jest przynajmniej w porządku. Jest najsubtelniejszym sposobem samobójstwa. A przy tym ma taki dźwięk spiżowy, nieubłagany." Karol Irzykowski

Zdrowa Kuchnia Sowy
Złota szarlotka 127

płatków owsianych 1/3 szklanki mleka  Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić(...)papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę. Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam

Czerwień i błękit
Współpraca z firmą Skworcu 171

Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy(...)niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny jej niepowtarzalny smak i aromat.   14. Papryka płatki Gochugaru 15. Suszone owoce Morwy białej idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli

Słodkości i nie tylko