Dynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate 3/4 szkl. oleju (200ml) 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu 1 mały cukier
Grunt to przepis!smażenia Rybkę dokładnie płuczemy. Posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Po tym czasie maczamy rybę w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem(...)muszę na nic czekać, ponieważ gdy rybka stoi w lodówce, ja robię surówkę, a kiedy z kolei surówka powinna trochę odczekać, ja wracam do przygotowywania ryby. Tym sposobem wszystko jest gotowe w jednym czasie i od razu można jeść :) Wiem, że ten obiad z większymi lub mniejszymi modyfikacjami gości prawdopodobnie w co drugim, o ile nie w każdym domu. Wiem
Ratunku obiadDziś Walentynki, dlatego nie zabraknie dziś przepisu z akcentem serduszkowym. Tort wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody(...)stopni i pieczemy około 35-40 minut. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy
Ewusiowe SmakiInternecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre(...)marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego
Mania Gotowaniasmakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 dag drożdży 4 jajka 250 ml mleka 2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić(...)wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę - ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm - powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem - piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor
Smakołyki Berenikiszklanki mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej(...)wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka
Gospodyni MiejskaKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem? Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc
Moje Kuchenne Rewelacjezyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane . Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane(...)również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPisco nie jest w Polsce specjalnie znanym i popularnym alkoholem. Zdecydowanej większości z nas, kojarzy się on jedynie z drinkiem Pisco Sour - to ten z pianką z białka kurzego jajka. Dzięki degustacji, zorganizowanej przez Biuro Promocji Eksportu ProChile , dowiedzieliśmy się o pisco znacznie, znacznie więcej. Nim przeszliśmy do najprzyjemniejszej i najbardziej twórczej części spotkania czyli degustacji trochę teorii(...)używa się miedzianych alembików, które podgrzewają wino do 75-80°C, sprawiając tym samym, że zawarta w nim woda wyparowuje. W Chile destylacje każdej partii moszczu przeprowadza się w sposób nieprzerwany, która trwa około dziesięć godzin. Następnie alkohol leżakuje. Okres leżakowania pisco harmonizuje jego właściwości i nie powinien być krótszy niż 60 dni. Pisco można wówczas przechowywać w stalowych zbiornikach
królestwo garówosolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki(...)rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną, jogurtem i cukrem oczywiście też się
mojewypiekiinietylkoprzy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy(...)jedna czekałam, aż sernik „Zebra” wystygnie. W tym konkretnym przypadku wymagało to naprawdę duuuużo cierpliwości. Kuszący wygląd, nieziemski zapach. Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first
mojewypiekiinietylkoespresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. SKŁADNIKI (tortownica 21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Sernik espresso 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić(...)przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru. ** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia
RAROSSABiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę
Jadło i czytadłoSmacznego! Składniki: 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka majonezu; 1 łyżeczka zimnej wody; 1/2 łyżeczki białego cukru; Sól; Pieprz czarny; Pieprz ziołowy. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody. Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem(...)margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPo rogalikach dyniowych przyszła kolej na marchewkowe . Bardzo smaczne - kruche, maślane, chrupiące z pysznymi powidełkami z nutą piernika. Jednak po wczorajszych , wręcz obłędnych w smaku, w
Smaczne Zdrowe