sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:156/197)

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 289

szklanki mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej(...)wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 400

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim  z szynką i serem?  Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc

Moje Kuchenne Rewelacje
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 182

zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane . Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane(...)również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pisco to nie tylko Pisco Sour. 111

Pisco nie jest w Polsce specjalnie znanym i popularnym alkoholem. Zdecydowanej większości z nas, kojarzy się on jedynie z drinkiem Pisco Sour - to ten z pianką z białka kurzego jajka. Dzięki degustacji, zorganizowanej przez Biuro Promocji Eksportu ProChile , dowiedzieliśmy się o pisco znacznie, znacznie więcej. Nim przeszliśmy do najprzyjemniejszej i najbardziej twórczej części spotkania czyli degustacji trochę teorii(...)używa się miedzianych alembików, które podgrzewają wino do 75-80°C, sprawiając tym samym, że zawarta w nim woda wyparowuje. W Chile destylacje każdej partii moszczu przeprowadza się w sposób nieprzerwany, która trwa około dziesięć godzin. Następnie alkohol leżakuje. Okres leżakowania pisco harmonizuje jego właściwości i nie powinien być krótszy niż 60 dni. Pisco można wówczas przechowywać w stalowych zbiornikach

królestwo garów
Prawdziwe knedle ze śliwkami 104

osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki(...)rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem.  Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy  smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną, jogurtem i cukrem oczywiście też się

mojewypiekiinietylko
Sernik „Zebra” 300

przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy(...)jedna czekałam, aż sernik „Zebra” wystygnie. W tym konkretnym przypadku wymagało to naprawdę duuuużo cierpliwości. Kuszący wygląd, nieziemski zapach. Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first

mojewypiekiinietylko
TORT KAWOWO KOKOSOWY 170

espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI  (tortownica  21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Sernik espresso 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić(...)przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru. ** 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia

RAROSSA
104. Porzeczkowy kolorowy raj 201

Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc  nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki.  Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę

Jadło i czytadło
Pieczarki w majonezie na ciepło 472

Smacznego! Składniki: 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka majonezu; 1 łyżeczka zimnej wody; 1/2 łyżeczki białego cukru; Sól; Pieprz czarny; Pieprz ziołowy. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody. Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem(...)margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 188

Po rogalikach dyniowych przyszła kolej na marchewkowe . Bardzo smaczne - kruche, maślane, chrupiące z pysznymi powidełkami z nutą piernika. Jednak po wczorajszych , wręcz obłędnych w smaku, w

Smaczne Zdrowe
Pavlova 147

Pavlova - Składniki: 150 ml białek 225 g cukru łyżeczka wódki 400 g śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki) Pavlova - Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę. Na papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła(...)beza wyszła idealna: -w białkach nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka -naczynie w którym ubijamy powinno być czyste i suche -białka jaj nie mogą być zbyt świeże -jajka powinny mieć temperaturę pokojową     Moje posty

Słodka Strona
KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 169

tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. / autorski; / 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany pęczek bazylii świeżo mielony pieprz sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę(...)wypłyną, raz czy dwa  mieszając, by nie przywarły do dna garnka.  Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję, gotuję w ten sam sposób. Ciepłe kopytka skrapiam oliwą z oliwek, podaję z rozkruszoną gorgonzolą, która po pewnym czasie pod wpływem ciepła zaczyna się smakowicie rozpuszczać. Na samym końcu posypuję świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 91

kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki(...)ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli 4-5 łyżek cukru pudru ¾ tabliczki gorzkiej czekolady Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki, jabłka w ten sam sposób. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy

noteskulinarnyfiga
Małe pączki z cukrem pudrem 153

puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto(...)pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla

Kulinarne przygody Gatity
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 155

przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia(...)resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników

Food Square
Naleśniki z serem i cynamonem 180

naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie(...)tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki. Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę. Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną  ( jak kto woli) i posypane cukrem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące pierogi z kurczakiem 258

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót

kulinarnyJa
Brazylianka 1920

zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam łyżeczkę sody na proszek do pieczenia ( nie lubię wyczuwalnego smaku sody w ciastach). Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g margaryny lub masła 4 łyżki miodu płynnego( u mnie lipowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dkg cukru pudru ( w książce(...)Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki. Krem: W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą

Ala piecze i gotuje