szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Słodka StronaWszystkie głosy są dla mnie bardzo ważne. Jednak nie tylko blogerzy mogą walczyć o nagrody. Każdy z was ma szansę na nagrodę, jeśli oddacie i napiszecie uzasadnienie w oryginalny sposób, będziecie mogli zgarnąć z jeden z 50 koszy piknikowych Home&You lub jeden ze 100 zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą „Julie&Julia(...)szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwilczą ochotę na nowalijki, chcemy pomyślnie “przejść próbę kostiumu kąpielowego”, postanawiamy zrzucić parę centymetrów, które przybyły tu i tam, zaczynamy ćwiczyć, biegać, jeździć na czym się tylko da, zmieniamy sposób odżywiana, przechodzimy na dietę… jednym słowem mamy tysiąc różnych postanowień na minutę) Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych(...)oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami. Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane na twardo. Wariantów jest tyle ile podsunie Wam wyobraźnia… Smacznego
Mia Cucina Sofietaszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18 proc. 80 g masła 1 jajo 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki białego cukru 1 cukier wanilinowy 2 owoce pigwy 1 cytryna Sposób przygotowania: Do robota wsypać mąkę, dodać zimną śmietanę i zimne, wcześniej pokrojone w cienkie plastry i masło. Całość zmiksować w jak najkrótszym czasie - tak, by składniki połączyły się, ale pozostały(...)być okrągły i jak najcieńszy. Na jego środek wyłożyć pokrojone pigwy. Brzegi ciasta zawinąć do góry, nakrywając nimi owoce. Nieprzykryty pozostać ma jedynie środek tarty. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać 1 łyżką białego cukru. Wraz z papierem do pieczenia ciasto przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok. do czasu, aż ciasto
W SMAKwyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się- usprawnia trawienie i oczyszcza organizm pomagając w pozbyciu(...)węglowodanów . Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin. SKŁADNIKI: 40g mąki sojowej 1 całe jajko 2 białka cynamon pół łyżeczki proszku do pieczenia woda 100g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych 150g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu PRZYGOTOWANIE: Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody
peanutbuttermonsterczekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa 200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa(...)dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę
Moje Qulinariaświeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży dodać(...)przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Łączny czas pieczenia chleba wynosi 45 - 50 minut. Zamiast oliwy, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, mleka lub rozmąconego jajka. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) , zwany też zbożem XXI wieku, który robi obecnie dietetyczną(...)się ona tak wielką popularnością, jak jej słodsze koleżanki i większość osób wręcz od niej stroni, co jest błędem. Powszechnie wiadomo, że przysmak produkowany z kakaowych ziaren to najlepszy sposób na chandrę, który dodaje energii i jest źródłem wartościowych składników mineralnych, jednak najwięcej jest ich właśnie w czekoladzie gorzkiej. Dzięki temu pomaga ona w myśleniu, zapobiega miażdżycy, wzmacnia serce
peanutbuttermonsterOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneżółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) szklanka cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) Masa makowa: 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę(...)cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do wykończenia składników. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować
RAROSSALekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowezajrzeć. Wiem tylko, że na mój wtorkowy poranek wpływ był bardzo negatywny- tylko dzięki sprawnemu ogrzewaniu nie musiałam skrobać szyb. Ale już niezadowolenia nie dało się w taki prosty sposób usunąć i zostało ze mną. Do wiosny. Trzeba jednak sobie jakoś radzić. Od konQbka dostałam ciepłe bamboszki z futrzastym pomponem, zaczęłam poranne picie kakaowej yerby i przeprosiłam się z czapką(...)przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO CRUSZKOWE (wg przepisu Roxana's home baking ) 80g miękkiego masła 300g cukru 2 jajka aromat waniliowy 250g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200ml mleka 1 gruszka Nastawiamy piekarnik do 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką
les mirabellesposypania po wierzchu; 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 50 ml oleju; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1 i 1/2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól(...)12x26 cm. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe. Zamiast wody, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć mleka lub rozmąconego jajka. Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia
Gospodyni Miejskajest sporo gospodarstw, w których uprawia się szparagi. Wczoraj wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą i masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też(...)masła 4 żółtka 1 łyżka białego wina Chardonnay sól i biały pieprz do smaku Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, uważając aby go nie przypalić. Żółtka jajek wbijamy do misy robota, ubijamy je z solą i białym pieprzem, dodajemy wino cały czas miksując. Wino można zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok. Jaja ubić wraz z cukrem(...)kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny. Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam. Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli
Gospodyni MiejskaMuszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne. Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami. Polecam zrobienie tego ciasta. Forma: 25 cm. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanka maki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli PTASIE MLECZKO: 1 galaretka cytrynowa 0,5 l śmietanki kremówki(...)niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki. Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców). Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia
Serce zamknięte w formie pysznościPrzygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka, pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i ponownie wyrabiamy przez około(...)miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut. Jak uzyskać purèe z dyni? Najlepszym sposobem jest ugotowanie dyni na parze, w mikrofalówce, lub upieczenie w piekarniku. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze cześci, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię ugotować na parze, czy w odpowiednim naczyniu
Mia Cucina Sofietazastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda(...)dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować Już gotowe Polecam również : Pierogi z kapustą i grzybami Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie EwySkładniki: Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody · 1 jajko · 3 łyżki miodu · 150 g masła · ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego(...)wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości) a potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na blaszce z piekarnika. Ja radzę sobie właśnie takim sposobem i piekę wszystkie placki jednocześnie w termo-obiegu. Blaty piec 15 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć
Mania Gotowania