sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:152/197)

Niezawodne faworki mojej Mamy 145

kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych żółtek (jajka rozmiar L) 2 łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać(...)przykrycia. Mogą to być tace, deski, stolnica. Z kuli ciasta odkrawać kawałki ciasta, każdy wałkować bardzo cienko. Przez rozwałkowane ciasto powinna być widoczna stolnica. Tylko w ten sposób otrzymamy bardzo kruche, delikatne faworki. Rozwałkowane ciasto kroić na dłuższe lub krótsze paski o szerokości 3 cm np. 12 x 3 cm. Pośrodku każdego zrobić nożem podłużne nacięcie i przełożyć przez

maniapieczenia
Tarta z grzybami leśnymi. 215

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy

Brzuszki Łakomczuszki
Wiśniowy przekładaniec 2157

słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam nierównych brzegów ciasta (węższych u dołu, szerszych u góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć(...)cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt kakaowy 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju biszkopt jasny 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Kopiec kreta 697

pośrednictwem Dr Oetkera, który oferuje tzw. produkt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu, gdyż prawie wszystkie najważniejsze składniki i tak trzeba kupić oddzielnie(...)tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać

Fabryka pomysłów
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 214

cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się(...)Ponadto dzika zielenina zawiera więcej cennych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 niż rośliny uprawne. Jest bogatym źródłem witamin C i E oraz karotenoidów i jest w stanie w sposób znaczący zaspokoić zapotrzebowanie na te składniki (badania – tu i tu ). Dzika zielenina w innych krajach Tradycja zbierania dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „ verdure di campagna

Chilli Czosnek i Oliwa
A do barszczu drożdżowe paszteciki 302

pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz

Przysmaki Karolki
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 224

  Długo rozmyślałam nad ich nazwą, bo nie są to zdecydowanie zwykłe batoniki. Takich jak te próżno szukać w sklepie. To prawdziwe batoniki mocy! Doskonałe gdy

maniapieczenia
Tort tęczowy 354

Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję. T o r t t ę c z o w y Składniki: Na biszkopt: 3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia

Pyry na Gaz
Chłodnik z czerwonych buraków 245

jogurtu greckiego; 400 g gęstego kefiru; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Cukier; Sól; Ocet spirytusowy; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika. Sposób przygotowania: Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce(...)powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce. Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej

Gospodyni Miejska
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 451

moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to biszkopty(...)dbającym o swoje zdrowie, tyle się ostatnio mówi o niezdrowym glutenie (nie tylko pszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać. Składniki na formę 24cm: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki mąki ryżowej W misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy

Smaczne Zdrowe
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 275

pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć się oczywiście tuszką kaczki lub gęsi. Też tak niekiedy postępujemy. Jakby nie było indyk jest jednak ogromny. Mój pomimo iż był dość mały, miałam indyczkę , która(...)wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo:  -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                     - kilka

Smaczne Zdrowe
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 224

masa łatwiej się zmiksowała) i blendujemy do uzyskania jednolitej papki (lub 3 razy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia). Ugotowane warzywa, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę także mielimy w analogiczny sposób, z tym, że nie musimy już dolewać wywaru. Zmielone masy łączymy ze sobą i przechodzimy do kolejnego punktu. 8. DOPRAWIENIE MASY (2 min) Mięsno-warzywną masę doprawiamy solą (róbcie(...)doprawieniu i wymieszaniu spróbujcie raz jeszcze i w razie potrzeby dodajcie większe ilości przypraw (pamiętajcie, że po upieczeniu smak będzie trochę mniej wyrazisty niż w tym momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy

Nerds Kitchen
Bułeczki z pieczarkami 635

moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam(...)mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka  + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki 185

Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku. Mięsko zmielić(...)białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie - szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy :) Pierwsze liście odrzucam, a spód kapusty obkrawam wokół głąba nacinając tym samym podstawę liści. Wkładam kapustę do gara w wrzątkiem i delikatnie obgotowuję. Wyjmuję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek na ostro 193

długa, a opis przygotowania nieco skomplikowany, całość nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, poza odrobiną skupienia. Całość trzeba bowiem pokroić na odpowiedniej wielkości kawałki, poskładać w taki a nie inny sposób, dzięki czemu chlebek będzie miał ten fantastyczny, ciekawy kształt. Idealnie nada się na piknik, gdyż kromki można bezproblemowo odrywać i nie potrzeba tu noża. Poza tym wyraźny smak cheddara(...)12x20 cm) ciasto: 140 ml ciemnego piwa 55 g masła 315 g mąki pszennej 40 g mąki żytniej 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka nadzienie: 40 g masła 15 g ostrej musztardy 170 g ostergo cheddara 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolorowego pieprzy 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka chilli w płatkach

Pożeraczka, czyli raz adobrze