sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:144/197)

Ciasteczka z masłem orzechowym 228

dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy z połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można(...)dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy w taki sam sposób kolejne ciasteczka, które następnie układamy na blasze w 4-5 cm odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 13-14 min. Studzimy na kratce i zajadamy ze smakiem

Ratunku obiad
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 181

prosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta(...)ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui  1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku rozpuszczamy też od razu cukier. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego

Kulinarne przygody Gatity
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 161

już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy(...)serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane

Ze smakiem i z pasją
Omlet na słodko : Czerwcowe Wyzwanie Babeczek 187

śniadanie, ale takie zwykłe, codzienne a jednak wyjątkowe i pyszne! U mnie śniadanie będzie na słodko. Kto mnie zna, ten wie, że poza makaronami uwielbiam słodycze!  Składniki : * 2 jajka * 2 łyżki cukru * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka masła * szczypta soli * dodatkowo : jogurt grecki, mus z mango, cukier puder Przygotowanie : Białka ubić na sztywno, dodać po jednym żółtku oraz cukier(...)był podany z jogurtem greckim oraz musem z mango. Całość posypałam cukrem pudrem.  Śniadanie razem ze mną zjadły : Paulina , Gosia , Monika , Magda , Iwona oraz Justyna .   Tym oto sposobem kończymy już wyzwania i idziemy na zasłużony urlop. Do zobaczenia we wrześniu

Magiczne Życie Marty
Torcik makowy 380

się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto(...)margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem

Słodkości i nie tylko
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 593

trzepaków.   Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.  Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie przypala się i nie zrobi(...)drożdże odpowiednio wyrosły.   Przesianie mąki przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne.   Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte.   Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.   Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut

Grunt to przepis!
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 167

Dziś same banany również nie wystarczyły... trzeba było je dopieścić. Powstał więc chlebek różano-cynamonowy zrobiony na bazie bananów. Kolejny raz wykorzystałyśmy metodę pieczenia w słoiku i w ten sposób mogłyśmy się cieszyć maleńkimi kromeczkami o smaku dzikiej róży. Chlebek wychodzi bardzo delikatny, wilgotny a przy tym, można go normalnie trzymać w dłoni i nie przypomina w niczym gibkiej masy(...)zorientował.  SKŁADNIKI: - banany, 4 duże, 6 małych, /im dojrzalsze, tym lepsze/ - dzika róża utarta z odrobiną cukru - mały słoiczek, - mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram, - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/ - cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/ - cukier waniliowy domowy, odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki

Wypisz Wymaluj
Eklerki 139

łasuchów, która z pewnościa zechciałaby skosztować po przynajmniej jednej eklerce gdyby wiedziała ze mam je ze sobą, postanowiłam zapakować je w prostokątne pudełko po butach. To miał być jedynie sposób na zakamuflowane przemycenie eklerek do punktu docelowego jakim był dom Joli. Udało się.  Wieczorem, po obiedzie zjedliśmy po eklerce. Na następny dzień zostało ich jeszcze parę.  Jak się(...)człowiek robi różne dziwne rzeczy by mieć je tylko i wyłącznie dla siebie... Krok 1: Ciasto ptysiowe Potrzebujemy: - 1 szklanka mleka - 0.5 szklanki masła -  1.5 szklanki mąki - 4 jajka Mleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Nastawiamy piekarnik na 200 stopni

W mojej holenderskiej kuchni
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 479

domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki(...)ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Biszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek

Słodka Strona
Pasta z tuńczykiem 180

Ostatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić. Była już na blogu  pasta łososiowa(...)dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo 1 łyżka posiekanych kaparów  sól pieprz parę kropel soku z cytryny Wykonanie: Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 183

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem , ale na początku(...)Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40  g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
SZPARAGI W TEMPURZE 195

lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu(...)Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Torcik migdałowo pistacjowy 334

Kiedyś herbatniki stanowiły ważną część żeglarskiej diety. Czasy się zmieniły, sposób ich produkcji również, a samo wykorzystanie nabrało nowego wymiaru. Sam herbatnik do herbaty też się nadaje, ale wkomponowany w torcik, z różnymi ulubionymi dodatkami będzie zapewne pysznym urozmaiceniem do niedzielnej kawy… i nie tylko. Torcik migdałowo pistacjowy.     Składniki: - 42 szt.herbatników (Petit Beurre, Krakuski…) - mleko do moczenia(...)pudru - 125g czekolady deserowej - 200g mielonych migdałów - 3 łyżki kawy cappuccino rumowej - esencja rumowa i kawowa Polewa: - 150g czekolady - 2 łyżki oleju arachidowego Dodatkowo: - 80g posiekanych niesolonych pistacji Świeże jajka (o temp. pokojowej) sparzamy przez 30 sek. we wrzącej wodzie. Odzielamy żółtka, białka przekładamy do pojemnika (zużyjemy np. do bezów lub kokosanek). Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z budyniem i borówkami 117

Składniki: 220g mleka 40g świeżych drożdży 100g cukru 500g mąki pszennej 80g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli budyń (przepis poniżej) borówki Kruszonka: 1/2 szklanki mąki cukier waniliowy 60g roztopionego masła 5 łyżek cukru Przepis na budyń   (pochodzi ze strony mojewypieki.com) 2 szklanki (500 ml) mleka 1 łyżka masła 3,5 łyżki cukru pół laski wanilii 2 łyżki(...)masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę. Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cukinią i zacierkami 184

liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki; Sól; Pieprz; Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie. Zacierki: 1 jajo; Mąka pszenna. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Do granka, w którym będzie(...)minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami. Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać

Gospodyni Miejska