pszenna typ 1850 graham * 1 łyżka cukru - tradycyjnie u mnie fruktoza * szczypta soli * 1 łyżka Bailey's - nie dałam * 3 łyżki mleka * oliwa * masło orzechowe * 1 banan Do miseczki rozbiłam jajka, dodałam sól, fruktozę, mąkę, mleko i łyżeczkę oliwy i ubiłam przez chwilę trzepaczką. Patelnię skropiłam odrobiną oliwy i po mocnym rozgrzaniu wylałam nań połowę zawartości miseczki. Chwilę posmażyłam, obróciłam(...)masy. Omlety posmarowałam masłem orzechowym i rozłożyłam na każdym po połówce pokrojonego banana. Powiem tak: już sam omlet/naleśnik jest wart grzechu!! Myślę, że można go serwować na wiele sposobów i tak pewnie nie raz jeszcze zrobię:) Ja zjadłam na śniadanie, ale danie świetne na podwieczorek, w dodatku bardzo sycące, bo właściwie wystarczyłby mi jeden - drugiego zjadłam z łakomstwa;) Bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyrazem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami. Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując(...)momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia, który posypujemy bułka tartą. Masę biszkoptową wylewamy na blachę i rozprowadzamy
Blondynka Gotujejest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka. Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki(...)łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie ubić śmietankę
Słodka Stronapowinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę - składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce - piekarnik nagrzać do 190 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)podsypując mąką - placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut - po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche) - w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta - upieczone placki ostudzić MASA SEROWA - mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę
Smakołyki BerenikiUwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuszone pomidory, odkąd odkryłam, że takie są, uwielbiam. Najczęściej jadam jesienną i zimową porą, kiedy to nie ma świeżych.Robię czasem z nimi jajecznicę, ale pasty
Zdrowa Kuchnia SowyŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu. Do dziś śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu.Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad,to teraz(...)rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni...Śledzie podane w ten sposób są u mnie również obowiązkowym daniem na wigilijnym stole ...Składniki:6 grubych matiasów1 cebulaliść laurowyziele angielskieśmietana 18% ukwaszonajabłkokoperekWykonanie:Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję
Walijskie Pichceniemaślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto(...)łyżeczka cynamonu 2 torebki suszonych drożdży 500 ml letniego mleka 850 g maki pszennej Nadzienie: 200 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 50 ml ciepłego mleka gruby cukier do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem, cynamonem i kardamonem. Dodajemy mąkę, drożdże i mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy
Kulinarne przygody Gatitysprawdzą się na pikniku:) Składniki: 300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki 30%, 700 g wypestkowanych wiśni. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej(...)35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. Ostudzić
Z miłości do słodkościprzyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca(...)pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ananas, pokrojonego w kostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki
codojedzeniaskładnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone
Mix smakubanan Nieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy , ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis: 2 jajka (+ew. białko) 20g mąki kokosowej* 10g mąki żytniej/pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia + masło do smażenia Mąkę z proszkiem przesiewam do miseczki. Białka ubijam ze szczyptą(...)boku mąkę. Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty. ** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego i w efekcie trochę mi się w środku nie dosmażył
More food, love and dreamsSmaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej. Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą(...)wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży instant 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli 30 g masła jajko mak, sól, sezam (do posypania) Przygotowanie: Do ciepłego mleka z wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy
Kuchnia ŁukaszaPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas(...)jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 ml mleka 1 całe jajko
Poezja smaku