sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:141/197)

Sernik królewski 331

roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat. Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu smakują wszystkie moje serniki Przepis na Sernik królewski(...)szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik zebra 9766

Sernik zebra składa się z dwóch rodzajów masy serowej - waniliowej i kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można(...)kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego) 3 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - mąkę przesiać z cukrem pudrem

Smakołyki Bereniki
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 167

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe paluchy z serem 257

letniej wody; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki rozmarynu; 1/2 łyżeczki tymianku; 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda); 1 jajo - do posmarowania po wierzchu. Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą. Upieczone paluchy podawać ciepłe

Gospodyni Miejska
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 215

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-). Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany(...)ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml) - 500 g sera białego  - 5 jajek - 6 czubatych łyżek cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao

SMYKWKUCHNI
Seromak - sernik z makiem 171

szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Masa makowa: Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej.  Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty(...)przekładam na nią mak i zostawiam pod jakimś ciężarkiem na noc. Następnie odciśnięty mak mielimy trzechkrotnie w maszynce do mielenia z najmniejszym sitkiem, lub mielimy blenderem. Zawsze robię drugim sposobem, bo jest mniej pracochłonny. Jeżeli mamy kupiony mak wcześniej zmielony, to należy go jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku

Kuchnia Łukasza
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 156

pojęcia), jest Dzień Naleśnika . W sumie, to się nie dziwię, że taki dzień istnieje - w końcu naleśniki wszelkiej maści to prawdziwy przysmak. Można je przygotować na tyle różnych sposób, że trafią w gusta chyba każdego. Są więc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe(...)znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj.  Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii, jeszcze z XV wieku, gdy przed postem należało zużyć resztę niepostnych składników, czyli jajek i mleka. A gdzie wykorzystuje się te rzeczy w ilościach hurtowych? Oczywiście, w naleśnikach. Ostatni wtorek karnawału pachniał więc w Irlandii przepięknie. Dzisiaj mniejszą wagę przywiązuje się do postu, tradycja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 423

przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość! Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej. Niebo w gębie! SKŁADNIKI: BLACHA 23 X 28 BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka(...)szkl * cukier – ok. 3 łyżki KREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 g DODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy

Ostra na Słodko
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 178

rodziną i przyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być  Torta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco(...)Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci , których skórka była

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 111

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy(...)połowę ciasta, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło

Made By Mom And Son
Wytrawne ciastka alpejskie 189

przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne, cienkie plastry. Najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały(...)drugiego boku powinny znajdować się w odległości co najmniej 3 - 4 cm.  Na tak ułożoną cukinię dodałem plasterki lekko podsmażonego wcześniej boczku, układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie. Na boczku, zaraz przy dłuższym boku ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki

Wyprawy kulinarne
Ciasto z makiem i kokosem 217

bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek(...)pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta, a następnie rozciągam je przy pomocy widelca. Jakoś się udaje.   Ciasto piecze się w temp. 180 stopni, ok. 50 minut. Upieczone posypać cukrem

Praktyczna pl
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 142

formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.   Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć(...)odstawić do ostygnięcia. Umyte pieczarki pokroić w drobne kawałki i na tej samej patelni udusić do wyparowania wody. Odstawić do wystudzenia. Ananasa z puszki pokroić w drobne kawałki. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli.  Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy: sól cebulową, pieprz czarny, chilli i czosnek granulowany. Wszystko razem zmiksować.  Na podpieczony i wystudzony

Grunt to przepis!
Ciasto " Czerwone oczka " 385

Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo do biszkoptu ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki(...)łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako

Słodkości i nie tylko
Szybki piernik borówkowy 162

domu Dziś zapraszam Was na szybki piernik borówkowy . Do jego przygotowania użyłam fantastycznej konfitury z borówek – serdecznie polecam Wam ten produkt. Piernik jest mięciutki, aromatyczny i aż nie sposób nie sięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę go z podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej(...)cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik) ) 1/2 szklanki mleka – u mnie 2% 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżki ciemnego kakao 2 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę pszenną (ilość w składnikach), przyprawę do piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę

Słodkie okruszki
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 141

Dziś w ramach Naszego środowego cyklu prezentujemy babeczki. Nic wymyślnego, ot zwyczajne babeczki majonezowe z dodatkiem smakowego budyniu, ale chciałyśmy pokazać prosty sposób dekorowania lukrem plastycznym. Babeczki te pochodzą z Naszych już dość archiwalnych zbiorów, ale są świetnym przykładem wykorzystania lukru plastycznego "dla początkujących". Lukier ten coraz częściej można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Można też go zrobić samemu(...)zrobienia dekoracji użyta został zwykła, mała foremka do ciasteczek w kształcie kwiatka, więc nie trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 121

blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy(...)pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób.Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym blenderem, nie angażując w przygotowanie „armii sprzętu

mojewypiekiinietylko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1168

smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole! SKŁADNIKI: ( 25×28 ) CIASTO: - jajko – 3 szt – mąka pszenna – 60 g – mąka ziemniaczana – 60 g – cukier – 100 g – proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki – woda(...)cukier puder – 2 łyżki LUKIER : - sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : - herbatniki – ok. 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku. W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej

Ostra na Słodko
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 134

Zapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie(...)strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :) Składniki: 2 średnie cukinie , 30 dkg mielonego mięsa , 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe), pół suchej bułki , 1 jajko , 10-15 listków świeżej bazylii , 10-15 dkg mozzarelli , sól do smaku, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich , odrobina oliwy do wysmarowania naczynia. Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 127

proszku lub paście (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć(...)około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem. Masło utrzeć do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ucierając. Do masy w analogiczny sposób dodawać następnie ser. Na końcu dodać odrobinę barwnika aż do uzyskania żądanego koloru. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć

Food Square
Zupa zacierkowa 141

koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i boczku. Zacierki: 1 jajo; Mąka pszenna. Sposób przygotowania: Ziemiaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami

Gospodyni Miejska