makaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę(...)małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 2 zł śmietanka 2 zł jajka 2,1 zł boczek 3 zł parmezan/grana padano ok. 5 zł cebula 0,2 zł czosnek 0,2 zł Koszt całego dania: 14,50 zł Porcja
Obiad za dychęDługo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie(...)szklanki mleka; - 1/4 szklanki wody źródlanej; - 2 łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli; - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej; - 1 łyżeczka drożdży Na wierzch: - 1 jajko; - 2 łyżki śmietany 30%; - sezam do posypania Wykonanie: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki
dom-agi.plcukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam do uzyskania gładkiej masy Nie powinno być widocznych mocno ziaren cukru na masę przesiewam obie mąki i proszek delikatnie mieszam do połączenia dzielę ciasto na 5 w miarę(...)zdejmuję upieczony na kratkę do ostudzenia, pomagam sobie długim płaskim nożem. Krążki są gorące i wówczas miękkie, szybko zrobią się, łapiąc chłód, podobne do dużego, kruchego herbatnika. W ten sposób po kolei piekę wszystkie 5. Wystudzone przekładam przygotowanym kremem rabarbarowym. Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą
I tu będę miała takie tedalszym ciągu bardzo popularna. Przysmak ten można skosztować w sezonie kwitnienia bzu w niektórych lokalnych kawiarniach i restauracjach, polecam te w Cafe Muzeum przy Muzeum Śląska Cieszyńskiego. Nie sposób pominąć właściwości tej urokliwej rośliny. Krzewy czarnego bzu rosną dziko na terenie całej Polski. Niepozorne, drobne kwiatki poza tym że są urokliwe, mają wiele właściwości zdrowotnych: działają wykrztuśnie, rozrzedzają katar, działają(...)letnie, upalne dni. Przepis pochodzi z Magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK nr 21, maj/czerwiec 2016 Składniki: 15 kwiatostanów czarnego bzu 175 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno
Smakowity Blog Kulinarnybloga Szczypta Smaku. Składniki: - 300g kaszy gryczanej- 1 jajko- 300g boczniaków- 750ml wrzącej wody- olej kokosowy- sól- trochę posiekanego szczypiorku Kaszę gryczaną wysypujemy na talerz. Wbijamy jajko i dokładanie mieszamy. Wyrównujemy na całej powierzchni talerza i odstawiamy na ok. 45 minut, aby kasza obeschła (w międzyczasie kilkakrotnie mieszamy). Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, następnie w kostkę(...)kasza wchłonie płyn, co jakiś czas mieszając. Podgrzewamy boczniaki i dodajemy na patelnię kaszę oraz posiekany szczypiorek. Chwilę smażymy, aby smaki się połączyły.Kasza gryczana – inaczej, przygotowana na sposób Ani (a właściwie jej Taty) jest baaaardzo sypka i pyszna. Dodatek oleju kokosowego i boczniaków jest kolejnym atutem, dla którego naprawdę warto taką kaszę wprowadzić na stałe do swojego menu
mojewypiekiinietylkoguru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. smacznego
Mia Cucina Sofietaguru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. smacznego
Mia Cucina Sofieta/sklejony z różnych, innych przepisów/ 10 jajek 12 suszonych pomidorów 1-2 łyżki oleju od suszonych pomidorów (można zastąpi majonezem) ewentualnie sól i pieprz do smaku (dla mnie zbędne) Jajka gotuję na twardo ( JAK GOTOWAĆ? ), następnie obieram je i przekrawam na pół wzdłuż. Wyciągam żółtka, a białka odstawiam na bok. Pomidory suszone wyciągam z zalewy, kroję w mniejsze kawałki. Umieszczam(...)dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji, ale to właśnie olej zawiera charakterystyczny smak i zapach pochodzący z pomidorów. Wzmocnimy w en sposób intensywność pasty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiusługi. Lepiej zaznaczyć w umowie, że np. za 1 godzinę pokazu z konsumpcją prowadzoną przez inną firmę, właściciel nie pobierze żadnej, a najwyżej symboliczną opłatę. W ten sposób, dochodzi godzina 20:00 ( początek godzina 17:00 ) wszyscy w szampańskich humorach, bawią się doskonale, wodzirej ,który na takiej imprezie jest konieczny ,miał podczas deseru trochę wolnego, orkiestra też się(...)tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać
Kulinarny karnet Christopherasię słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy(...)masło. Nie ubijajcie też śmietany na całkiem sztywno bo lody nie będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam
Karo in the Kitchenpraskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko) i oba cukry. 5. Dokładnie mieszamy. W przypadku gdy widzimy, ze ser jest za sypki, dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 6. Nasza podstawowa masa serowa już jest gotowa(...)domu naleśniki z serem składane są zawsze w chusteczkę, tak wiec pokażę jak właśnie w ten sposób je złożyć. 9. Nasz usmażony naleśnik kładziemy na płaskiej powierzchni (płaskim talerzu lub deseczce). Na polowe naszego kółeczka nakładamy masę serow ą , nakrywamy ja częścią bez masy, po czym
Kulinarnie z Polką na Kresachdość dużą ilość składników. Jednak na jakieś większe przyjęcie, czy np. święta zdecydowanie polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz
Słodka Stronasię dalej , czy jakoś tak. Kupiłam następny pęczek, i zrobiłam podejście numer dwa. Mądra po porażce, sięgnęłam po sprawdzony przepis z Moich wypieków . Cytrynowy robię w ten sposób, i jest pyszny, więc pomyślałam, że z rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła(...)zbyt różowy... Ale nic nie szkodzi, bo smakuje obłędnie - idealnie słodko-kwaśny, cudownie rabarbarowy... Poezja! Spróbujcie koniecznie. Rhubarb curd Składniki: (na ok. 500 g curdu) 350 g rabarbaru 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków , jednak przepis zmieniłam w taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory(...)temp. pokojowej) : 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego * 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka lub herbatniki
Poezja smakupodgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli(...)przecież to wszystko tak ślicznie wygląda Lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy Do babeczek: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150 g rozpuszczonego masła (ok. 2/3 szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą
Ratunku obiad