wyłożona pergaminem i natłuszczona /u mnie blaszka 20x20cm/ 1. Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól i odstawić. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem aż masa zrobi się jasna i cukier się rozpuści. Ciągle ubijając wlewać powoli cienkim strumykiem olej. Następnie delikatnie mieszając łyżką małymi porcjami dodawać przesianą mąkę (kolejną porcję mąki dodawać(...)Zostawić do przestudzenia. 2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem szczypty soli włożyć do metalowej lub szklanej miski, ułożonej na rondelku z wrzącą wodą, w taki sposób, aby miska nie dotykała wody. Czekoladę mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone wymieszać z kakao i cukrem i dolewać po trochu przestudzoną czekoladę. Ciasto przekroić na pół
UgotujmyTo.plskładniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy Twaróg mielimy. Oddzielamy żółtka od białek(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut. Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy. Możemy ją udekorować w dowolny sposób. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 3 plasterki szynki 1 pomidor odrobina startego na oczkach sera szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: Jaja wybijamy do miseczki, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy mleko, pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego pomidora, starty na oczkach żółty ser. Wszystko mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mój omlet jest całkowicie beztłuszczowy, co za tym idzie zdrowy i też smaczny(...)otwarte do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie zamykamy pojemnik, składając go na pół i dopiekamy nasz omlet jeszcze 1.5 minuty. Omlet usmażony w mikrofali w ten sposób jest bardzo puszysty, smaczny i szybciutki do przygotowania. Nie mamy pomysłu na śniadanie? W niecałe 10 minut mamy już gotowy pyszny posiłek. Oczywiście za każdym razem wariacje na temat naszego
Walijskie Pichceniemogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa(...)wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać kawę i wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić
Moje domowe kucharzeniepszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej
Gospodyni Miejskamasę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek waniliowy skórka z otartej cytryny 3 duże jajka 1 żółtko 200ml kwaśnej śmietany [18 %] Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód(...)Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku. Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się
Wypieki Ulikakao) - u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba) - dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej(...)blat ciasta i przy pomocy folii spożywczej zawinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.15-30 minut w zamrażarce, komorze 0*C lub w lodówce. W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta jasnego i ciemnego. Do trzeciej części ciemnego ciasta po rozwałkowaniu dodałam płatki czekoladowe, które wwałkowałam w ciasto. Zawinąć w rulon, folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone
Smaczne Zdrowewiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami(...)następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić, by polewy stężały
Pasja SmakuMalinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe(...)łyżeczkę mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy. Na to wykładamy pozostałe ciasto biszkoptowe, w ten sposób aby nie rozmazać szlaczków. Najlepiej łyżką nakładać ciasto blisko siebie małymi porcjami i tylko z wierzchu delikatnie rozprowadzić ciasto. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć
Jadło i czytadłocukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód i boki. Możemy zawinąć(...)chodzi o przeniknięcie się smaków. Cukinia nie powinna się rozpadać. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę
W kuchni wieczoremSkładniki na ciasto: 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 jajko Składniki na nadzienie: 800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę: 100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta(...)pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie. Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3
Świat Ciastapatelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną(...)przecież w piekarniku znów siedzi kolejne ciasto (długo nie potrafiłam się powstrzymać przed pieczeniem...), w głowie pomysły na kolejne, na półce tyle cudownych powieści... Macie może jakieś tajemnicze sposoby na rozciągnięcie doby...? Bo moje, przynajmniej ostatnio, są zdecydowanie zbyt krótkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejnego sprzętu do testów, bez zastanowienia wybrałam Unold Multi 3 w 1 . Schab grillowany z pietruszką przygotowałam za pomocą tego właśnie urządzenia w iście ekspresowym tempie. Schab w ten sposób przygotowany zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu, doskonale to grillowane danie nadaje się dla tych co są na diecie. Polecam też grillowany schab z mozzarellą(...)równomiernie się grilluje z obu stron. Wystarczy schab grillowany z pietruszką przełożyć na talerz z liśćmi sałaty, ćwiartkami pomidora i zjeść ze smakiem. Na jednym ze zdjęć są też jajka sadzone, które przygotowałam w tym urządzeniu na płytkach do grilla. Moja kuchnia jest bardzo mała, a ten sprzęt ma w sobie 3 urządzenia: grill, sandwich i gofrownicę, sporo osób narzeka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopniach, uważając aby się zbyt nie spiekły. Upieczone placki pozostawić do wystygnięcia. Przygotować krem. Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą część zmiksować z jajkami i mąką i wlać do gorącego mleka. Gotować około 2 minuty, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Krem studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. Przygotowane blaty nasączyć rumem. Placki smarować najpierw masą(...)wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości), a potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na blaszce z piekarnika. Ja radzę sobie właśnie takim sposobem i piekę wszystkie placki jednocześnie w termo-obiegu. Blaty możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej, ciasto jest pracochłonne dlatego rozłożenie pracy nieco ułatwia proces przygotowania. http://mania-gotowania.blogspot.com
Mania Gotowaniamakaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę(...)małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 2 zł śmietanka 2 zł jajka 2,1 zł boczek 3 zł parmezan/grana padano ok. 5 zł cebula 0,2 zł czosnek 0,2 zł Koszt całego dania: 14,50 zł Porcja
Obiad za dychę