pietruszka , czosnek , sól , olej do smażenia. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada naszym plackom dodatkowej chrupkości. Ziemniaki dokładnie osączamy, można zrobić to wykorzystując duży kawałek gazy lub po prostu odciskając dłońmi. Dodać sól, drobniutko(...)podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną. Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków, nie zawiedziecie się :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego(...)piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka; - 200 g śmietany 18% - łyżeczka chrzanu; - 10 dag sera żółtego; - sól, pieprz, majeranek Cebulkę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem
dom-agi.plpapierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry. Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Połowę masy serowej wylać na spód(...)pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie 100 gram mąki ziemniaczanej i skrobię, która odstała się na dnie talerza, do którego odcisnąłem wodę z ziemniaków (wylewając znajdującą się na powierzchni wodę). Do ziemniaków dodałem 2 jajka, odrobinę soli i całość wyrobiłem na gładkie ciasto, które nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej. Dobrej jakości(...)placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem w ten sposób, aby utworzyć lekko wydłużoną kluskę, szczelnie otulającą ciastem ziemniaczanym farsz. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę i do gotującej się wody włożyłem kartacze. Po ponownym doprowadzeniu wody do wrzenia gotowałem
Wyprawy kulinarnezbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-). Biszkoptowe ciasto z truskawkami Składniki na tortownicę 20 cm Ciasto: 4 duże jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru(...)trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się
Kulinarne przygody Gatitydomu ciężko uzyskać taki efekt, z reguły są one miękkie i płaskie... Niczym nie przypominają tych puszystych, pysznych, chrupiących prosto z nadmorskiej budki z goframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę! Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące(...)gofry jest tyle... ile jest osób, które robią gofry, czyli całe mnóstwo. Ja Wam zdradzę mój, wydaje się całkiem dobry, bo moja chrupiąca słodycz jest całkiem dobra! :) Składniki: dwa jajka szklanka mąki 3/4 szklanki mleka szczypta soli pół szklanki oleju rzepakowego dwie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia owoce, dżem, cukier puder... i wszystkie inne możliwe dodatki
Mango Papajasię na propozycję tortu z kanapek. Wstrząsnęło mną! Nie wiem jak to się mogło stać, że nigdy dotąd nie spotkałam się, ani też sama nie pomyślałam, by w ten sposób przygotować kanapki!. Takie torty dają nam nieograniczone możliwości w doborze składników i późniejszej dekoracji! Nie mogąc się powstrzymać zrobiłam od razu dwa:) Dziś pokażę Wam pierwszy z nich i podzielę(...)podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate 3/4 szkl. oleju (200ml) 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu 1 mały cukier
Grunt to przepis!zapraszam Was wszystkich na kawałek mojego ciasta z malinami. * * przepis własny - wynik kombinacji ze starymi i znanymi przepisami na ciasto Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy (8 g) maliny (u mnie około 3/4 szklanki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym(...)dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Słodkie okruszkiLubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g) 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 1/4 łyżeczki soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować
Sztuka gotowania w/g Samirysmażenia Rybkę dokładnie płuczemy. Posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Po tym czasie maczamy rybę w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem(...)muszę na nic czekać, ponieważ gdy rybka stoi w lodówce, ja robię surówkę, a kiedy z kolei surówka powinna trochę odczekać, ja wracam do przygotowywania ryby. Tym sposobem wszystko jest gotowe w jednym czasie i od razu można jeść :) Wiem, że ten obiad z większymi lub mniejszymi modyfikacjami gości prawdopodobnie w co drugim, o ile nie w każdym domu. Wiem
Ratunku obiadDziś Walentynki, dlatego nie zabraknie dziś przepisu z akcentem serduszkowym. Tort wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody(...)stopni i pieczemy około 35-40 minut. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy
Ewusiowe SmakiInternecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre(...)marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego
Mania Gotowaniasmakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 dag drożdży 4 jajka 250 ml mleka 2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić(...)wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę - ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm - powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem - piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor
Smakołyki Berenikiszklanki mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej(...)wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka
Gospodyni Miejska