pysznymi malinami. Po niedzielnym obiedzie do kawy jak znalazł. Więc wszyscy zgodnie stwierdzili, że dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze, ani wasze... Składniki: 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej(...)Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozsmarowujemy naszą pozostałą śmietanę. Ja zrobiłam to takim sposobem uzyskując naprawdę fajny efekt. Na samą górę położyłam swój kwiatek i delikatnie wylałam tężejący mus malinowy. Przed samym podaniem obsypałam go malinami. Naprawdę gorąco polecam. W razie jakichkolwiek pytań zawsze
Malinowe Pocałunkimożecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru(...)śmietany. Na śmietanie układamy wiśnie i jeszcze raz smarujemy je śmietaną i przykrywamy ciastem, które znowu lekko nasączamy. Resztą śmietany smarujemy cały tort (wierzch i boki). Przygotowany w ten sposób tort odstawiamy na co najmniej 1 – 2godziny w zimne miejsce (najlepiej przygotować go dzień wcześniej), a następnie dekorujemy, około 2 godziny przed podaniem ciasta na stół. Śmietanę ubijamy
Smakowy Rajstopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru · 3/4 szkl mąki(...)miałby swoje mocy, gdyby wszystko było ok. Tak wiec wyjmując go z lodówki, nawet nie wiem kiedy zostałam tylko z paterą w rękach. Tort w bardzo spektakularny sposób spadł na ziemię... Ale liczę, że pech piątku 13 przyniesie mi choć troszkę szczęścia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Malinowe Pocałunkimąki pszennej typ 1850 graham * 50 g otrąb owsianych * 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 50 g gorzkiej czekolady * kilka łyżek mleka Masło utarłam w makutrze z fruktozą, dodałam jajko, a potem mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam ciasto, było bardzo lepkie. Ubrałam lateksowe rękawiczki, odrywałam kawałki ciasta i formowałam je w kulki. Układałam je na blasze wyłożonej(...)Odpisałam u siebie,ale napiszę także tutaj-super,że zrobiłaś te ciastka,bo to pokazuje jak wielce można modyfikować jeden przepis. CHoćby zmieniając mąkę,czy właśnie sposób olania czekoladą. Świetne są te Twoje ciasteczka. Bardzo apetyczne! sylwiam7 2011/11/28 20:13:05 wielce zdrowe i wielce smakowite
Zdrowa Kuchnia Sowysprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet... Tortownica 24 cm Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Masa pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 200 g margaryny 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy(...)elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą
VioletoweKucharzeniePrzed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi
Moja smaczna kuchniaprogram „Ugotowani” ze swoim odcinkiem z uczestnikami „MasterChef”. Miało być łał i fajerwerki. Była żenada i wstyd i dziwne poczucie, że co to krwa miało być?? Program w cudowny sposób pokazał, że bawić się bez kija w dupie umieją tylko ludzie niemający ciśnienia na kasę i TV, że gotowanie można sobie w zadek wsadzić, bo i tak nikt tego(...)będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście 1/3 kostki drożdży – mimo że dużo nie czuć
ladykitchenstanowiący tu jedynie dodatek do zdjęcia i treści całego przepisu - jest bezczelną i obrazoburczą reklamą , a ja przez to jestem "be" i w ogóle jak śmiem w ten sposób pobratymców w grupie bulwersować. Bo te linki to przecież zło diabelskie, wstrętny spam , a ja najwyraźniej bezczelnie zmuszam czytających do klikania weń . No dobrze, wyolbrzymiam tu zdeczko, przyznaję... Zostałam grzecznie(...)podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę z nich zostawić tak jak są. Drugą połowę ponacinać podłużnie w kilku miejscach nożem
Grunt to przepis!minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy, możemy ją jeszcze raz opłukać. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy siemię lniane z wodą, dopóki konsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie(...)jest, nie ma żadnego sensu? A co, jeśli człowiek, stopniowo, traci zdolność dostrzegania (czyli tworzenia) sensu w poszczególnych zjawiskach, aż w końcu nie widzi sensu w niczym? W jaki sposób może on przekonać samego siebie do nadania czemukolwiek znaczenia? Kiedy już raz odpadnie się z wyścigu, czy można w nim znowu wystartować
Weganizm infantylnydobrze się komponuje z kanapkami z tego typu pastą:) Ta pasta sama w sobie jest bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo co tam komu przyjdzie do głowy jeszcze. Będę eksperymentować:) Przepis bierze udział w akcji: ***** "Nauczycielem wszystkiego jest praktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07(...)sposob to ciezko kontynuowac , bo trzeba zagladac i sledzic to na blogu -:( sowa_nie_sowa 2012/02/12 11:59:43 Basiu, zrób sobie subskrypcję wpisów i komentarzy, to jest najlepszy sposób. Nie dostajesz wtedy przez maila, tylko automatycznie się pojawiają na Twojej głównej stronie przeglądarki, na listwie. Kliknij na blogu po prawej stronie kategorii w znaczek RSS i wtedy masz subskrypcję
Zdrowa Kuchnia Sowytortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś(...)gładką powierzchnię. Tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki aby porządnie stężał, następnie delikatnie i dokładnie obkroić nożem i wyjąć obręcz. Dekorujemy owocami. Kielich przygotowujemy w ten sposób, że galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody. Na styropianowym podstawku rysujemy kielich i wylewamy na nim galaretkę, odstawiamy do stężenia, a potem wycinamy nożem. Hostie wycinamy za pomocą szklanki
Jadło i czytadłopieczenia 280 g masła 200 g cukru 5 jajek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić masło i cukier, miksować do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajko, jedno po drugim, nadal miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)rozwijamy nad ciastem. Ręcznie bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tortu, kierując się na boki, wygładzanie najlepiej zacząć od brody i kierować się w stronę uszu, gdyż zebrany w ten sposób nadmiar masy ukryjemy w zagłębieniach uszu. Nadmiar masy dookoła tortu odciąć ostrym nożem. Kolejną część masy dzielimy na pół. Do jednej dodajemy czarnego barwnika, zagniatamy. Rozwałkowujemy. Wycinamy ostrym nożem
kulinarnyswiatdomisię najbardziej :) Chcecie go zobaczyć? Tort śmietankowo-owocowy z cytrynową nutą (przepis na wysoką tortownicę o średnicy 24 cm - tort ok. 2,5 kg) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek(...)czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać na nim pożądany wzór. Kartonik ze wzorem
Ratunku obiadwspomnienia. Spód z brownie idealnie poprawi chłodny, zimowy nastrój. Chociaż użyte owoce były mrożone i tak idealnie spełniły swoją rolę. Tort jest łatwy w przygotowaniu - nie zrażajcie się długim sposobem przygotowania, chciałyśmy wszystko jak najlepiej wyjaśnić ;). Najwięcej trudności może przysporzyć jedynie przygotowanie bezy - najlepiej żeby była gładziutka i biała jak śnieg. Należy pamiętać, aby cukier wsypywać porcjami - ubijać do rozpuszczenia(...)jaja 6 łyżki mąki pszennej (70-80 g) Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przypalić czekolady), odstawiamy do przestygnięcia. Jajka z dodatkiem cukru ubijamy mikserem, następnie wlewamy mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Symfonia Smakówprawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju(...)brzmi śmiesznie, ale to moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie w taki sposób obsmażyć mięso przed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania. w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania i przywierania do dna Powłoka
Codzienna kuchnia niecodzienna