kurczakiem i kurkami Składniki: szklanka kaszy pęczak, 200 gramów mięsa z kurczaka (pierś lub filet z udek), 200 gramów świeżych kurek, 1 cebula, 1 marchewka, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz. Jak zrobić kaszotto smażone z kurczakiem i kurkami? Kaszę ugotuj pod przykryciem w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Kurki krótko przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zabrudzeń(...)kurkami wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Lekko zrumień na dość dużym ogniu (jeśli kurki puszczą wodę, najpierw trzeba ją odparować). Teraz na patelnię dodaj ugotowaną kaszę, dopraw wszystko sosem sojowym, solą oraz pieprzem, smaż wszystko 3 minuty, cały czas mieszając. Od razu podawaj. Rada: kaszotto smażone podaliśmy z miksem sałat skropionym oliwą i octem jabłkowym, która nadaje daniu bardzo
Kulinarna PolskaGotować chwilkę, około 3 minut. Dodać krewetki i gotować aż krewetki nabiorą różowego koloru. Wsypać część parmezanu i połowę natki pietruszki. Ugotować makaron. Wyłożyć makaron na talerze i polać sosem. Obsypać parmezanem i natką pietruszki. Danie pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńzrób i przekonaj się sam czy to Twoje smaki składniki: 1/2 małej główki, bardzo młodej kapusty 4-5 dość dużych rzodkiewek 1 duży pomidor malinowy 1 mała czerwona cebula sos : 1 łyżka oleju z pestek winogron ( można zastąpić innym) 1 łyżeczka miodu z mniszka lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę poszatkuj(...)dodaj do niej drobno posiekana cebule i wygnieć wszystko ręką aż puści sok. Następnie dodaj pokrojone pomidory i rzodkiewkę. Składniki na sos zmieszaj ze sobą i wlej do warzyw. Wymieszaj łyżką, już nie ugniataj, szkoda miażdżyć pomidora Serwuj w dowolny sposób, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z bagietką Smacznego ! Artykuł Surówka z młodych warzyw i kapusty pochodzi
Ogrodnik w podróżyprzygotowania, ale o zdecydowanie wyraźniejszym smaku. Jakiś czas temu odkryłam, że pomidory kochają masło orzechowe. Robiłam już kilka razy zupę pomidorową z masłem orzechowym, dlatego teraz postanowiłam wzbogacić zwykły sos pomidorowy o smak własnie masła orzechowego. Do tego klopsiki gotowane w sosie, a nie smażone i wyszedł pyszny, oryginalny obiad. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgniazdku z ulubionej mieszanki sałat moszczą się aromatyczne klopsiki wypchane po brzegi świeżymi ziołami, soczyste pomidorki, chrupiąca zielona papryka o charakterystycznym posmaku, pikantne wiórki cebuli i zwieńczający całość świeży sos tzatziki, który razem z pokruszoną i wyrazistą fetą wznoszą całość na greckie wyżyny. Jesteście gotowi na tę Zorbę, która zaraz rozpocznie się na podniebieniu? :) Wszystko zaczyna się od jednego kroku(...)rozłóż sałatę. 2. Ułóż połówki pomidorków, paski papryki, piórka cebuli. 3. Dodaj gorące klopsiki. 4. Posyp całość pokruszoną fetą, świeżą miętą i koperkiem oraz skrop oliwą. 5. Podawaj z sosem tzatziki. Smacznego! Greek meatballs with tzatziki and vegetables Ingredients: Meatballs: 250g ground beef 250g ground pork with fat 2 flat teaspoons of salt 1/2 teaspoon ground cumin 4 garlic cloves
Kuchnia w Słońcu Skąpanaplasterki. Do dużej miski włożyć sałaty. Obłożyć kawałkami awokado i gruszki. Ser pokruszyć w większe kawałki i rozłożyć na górze. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać grubo pokruszonymi orzechami. Wykonanie sosu – w szklance wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę. Podawać natychmiast. Smacznego
Kuchnia PokoleńMajonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na dno szklanej salaterki wykładamy część sałaty lodowej. Rozprowadzamy na niej połowę sosu. Posypujemy połową pokrojonej fety oraz połową żurawiny. Wykładamy kolejną porcję sałaty. Rozprowadzamy resztę sosu. Rozkładamy pozostały ser, żurawinę oraz migdały. W wersji „codziennej” składniki można wrzucić do miski
Smaki Na TalerzuMoja kuzynka robi jeden z najlepszych sosów do obiadów na świecie. To jest po prostu mistrzostwo. Na szczęście podzieliła się ze mną przepisem i pozwoliła na podzielenie z Wami. Sos pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, kopytek, makaronu, pyz. Potrzebujemy: 1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ew. polędwiczka albo kawałek schabu) 1 szklanka suszonych grzybów 1 czerwona cebula
Emskie Smakiczyli kwaśnym , trzeba było spróbować domowego. Najmłodsza córka jako jedyna opowiedziała się za ketchupem ze sklepu, ale nie szkodzi powolutku ja przekonamy do dobrego smaku:) Namawiam gorąco do produkcji sosu w domu. Warto zrobić kilka słoiczków , aby móc delektować się cudownym letnim smakiem pomidorów w chłodne dni, które nieuchronnie nadchodzą. Czy produkcja na domową skalę jest opłacalna ? Z ekonomicznego punktu(...)przyjemność jedzenia i możliwość własnego komponowania smaków. Z 5 kilogramów pomidorów wychodzi naprawdę niewiele gotowego ketchupu i tak ma być, bo z pomidorów musi odparować woda, by powstał gęsty sos. Nie możemy sztucznie zagęszczać pomidorów, by potanić naszą produkcję! Wtedy nie będzie to już prawdziwy domowy ketchup tylko ketchup ze sklepu. Komponujcie własne zestawienia smakowe, nie bójcie się eksperymentować! Życzę
SprawdzonaKuchnia.pldomowa, czy kupna ma gorzkawy posmak i to jest całkiem naturalne! Pasty tahini nie jemy od tak ze słoika, pasta tahini jest dodatkiem lub bazą do innych past, sosów czy dań. Po zmieszaniu z innymi składnikami danego przepisu jej gorzki smak znika. Pasta nadaje daniu cudownego lekko orzechowego smaku. W innym wpisie zaprezentuję sosy z wykorzystaniem tahini 🙂 Print Tahini .wprm
SprawdzonaKuchnia.plciasto podziel na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Przecier pomidorowy wymieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i wodą. To będzie sos do pizzy. Posmaruj spody sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, kukurydzę, pieczarki, pokrojone pomidory suszone i cebulę. Całość posyp serem mozzarella lub żółtym serem. Przenieś pizzę na kamień i piecz przez
codojedzeniarodzaj frytek to byłyby to te z batatów. Kocham je za ten słodko – słony smak, a najbardziej lubię podawać je w stylu bliskowschodnim, orientalnym. Frytki z batatów z sosem tahini i granatem to moja ulubiona przekąska na szybko. Zdrowe Read More Artykuł Proste frytki z batatów z sosem tahini i granatem pochodzi z serwisu Fly me to the spoon
Flymetothespoon/2020\/05\/guacamole-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/guacamole-480x270.jpg"],"description":"Warto\u015bciowa salsa z awokado wg tradycyjnej meksyka\u0144skiej receptury. Doskona\u0142a jako pasta na kanapk\u0119, jako sos do nachos\u00f3w lub innych imprezowych przek\u0105sek.","keywords":["awokado","jalapeno","kolendra","limonka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-05-27T20:33:59+01:00","prepTime":"PT10M(...)Kuchnia: Meksykańska Trudność: Proste Porcje 8 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie min. Kalorie 300 kcal Wartościowa salsa z awokado wg tradycyjnej meksykańskiej receptury. Doskonała jako pasta na kanapkę, jako sos do nachosów lub innych imprezowych przekąsek. Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku BIO 1/2 limonki 1 cebula szalotka garść świeżej kolendry sól i świeżo zmielony pieprz OPCJONALNIE W WERSJI
ProstePesto.pl