Guacamole to gęsty i aromatyczny sos, który pochodzi z kuchni meksykańskiej, a jego podstawowym składnikiem jest awokado. Najstarszy przepis na guacamole pochodzi jeszcze z czasów azteckich. Stąd też nazwa, której do dzisiaj używamy. Z rdzennego języka azteków (nahuatl)- nazywa się āhuacamolli co oznacza: āhuacatl – awokado oraz molli – sos. W Meksyku podaje się go jako dodatek do wielu przystawek
Gotujemywdomu.plDrożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g masła 5 dag drożdży 1 jajko 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko(...)papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto można podawać z lodami. Smacznego Artykuł Ciasto śliwkowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentzarazem nie był twardy. Czosnku dodajcie wedle własnego smaku, przecież jedni lubią mocny jego posmak a inni delikatny. Czubrica nie jest konieczna, chociaż jak dla mnie pięknie pasuje do sosu [...] Artykuł Sałatka z kalafiora z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: placki: 4 ziemniaki 1 średni cukinia 2 marchewki 1/2 pęczka jarmużu sol, pieprz 2 jajka ok. 3/4 szkl mąki 1 cebula sos: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka 1/2 … Czytaj dalej Placki warzywne z sosem dyniowym
czarrna od kuchnitwardo, studzimy, obieramy i kroimy na grubszą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. W salaterce mieszamy kukurydzę z papryką. Dodajemy brokuła, jajka oraz fetę i polewamy sosem czosnkowym. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. składniki na sos czosnkowy: 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku lub wg własnego smaku sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak JedzeniaKarczek w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Mięso nie jest wysuszone, pieczarki, cebula i ketchup smacznie z nim komponują. Nie wymaga ten obiad wyszukanych czynności, dlatego chętnie sięgam po ten przepis. Na co dzień jestem dość zabieganą osobą, pewnie tak jak wielu z Was, dlatego też tu na [...] Artykuł Karczek w sosie pomidorowym
Pieprzyć z Fantazjąsos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybk Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Powoli zbliża się sezon grillowy, dlatego na dzisiaj przygotowałam domowy sos barbecue, który jak dla mnie jest nieodłączonym elementem grillowania. Można go wykorzystać na różne sposoby, jako marynatę lub po prostu podając jako dodatek. Sprawdził Artykuł Sos barbecue pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!może być coś lepszego jesienią ze świeżo zebranych grzybów niż sos grzybowy? Taki sos idealnie dopełni każdy obiad, każde mięso jak krucha polędwiczka czy delikatna pierś z kurczaka uzyska wyjątkowy smak. Albo po prostu można go spałaszować z pajdą świeżego chleba na kolację lub wbić jajka i zrobić jajecznicę. Ja uwielbiam takie proste rozwiązania. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki, które wydawały mi się odpowiednie do blendera, zmiksowałam je, spróbowałam i … smak, jaki powstał, przerósł moje oczekiwania. Dla mnie doskonały, mocno czosnkowy, może być wykorzystany zamiast tradycyjnego sosu czosnkowego. Nie zawiera majonezu, więc kalorii ma mniej (to informacja dla tych, którzy ustawicznie przeliczają kalorie w tym, co jedzą). Blendowany jest dość rzadki, ale w lodówce robi się bardziej(...)kawałki, śmietanę, czosnek, pieprz, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy pokrywką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się składników. Jeśli nie wykorzystacie od razu całego sosu, możecie go trzymać w lodówce do 5 dni Smacznego :)) ser feta, śmietana 18%, czosnek
Bułka z ChlebemPrzygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami. Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś(...)sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut. Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaron z tofu Składniki: 250 gramów chińskiego makaronu chow mein, 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, olej, do podania cebulka dymka i uprażony sezam. Jak zrobić makaron z tofu? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Czosnek i imbir posiekaj(...)dużym ogniu, dodaj pastę z czosnku i imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i smaż jeszcze około minuty. Mąkę wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody. Teraz do woka wrzuć makaron, dopraw sosem sojowym, wlej wodę z mąką i mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Od razu podawaj, posypując każdą porcję sezamem i cienko dymką. Artykuł Wegański makaron z tofu. To mięsożercy zwykle
Kulinarna Polskateż warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe
BlendmanADŻYKA W dzisiejszym poście bardzo pyszny ostry sos, niezmiernie popularny w Ukrainie. Składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi 0,75 kg czerwonej papryki 0,5 kg jabłek antonówek 0,5 kg cebuli 4-5 ząbki czosnku (jak kros lubi może dodać więcej ) 2-3 ostre papryczki chili pieprz 2 łyżki soli 0,5 szklanki cukru(...)czasie nakładamy do wcześniej wysterylizowanych ciepłych i suchych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia pod nakryciem. 10.Taka adżykę możemy używać do kanapek, jako sos do makaronu , na pizze. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachAjvar-jeden z najpopularniejszych sosów kuchni bałkańskiej.Jest to gęsty sos przygotowany z papryki, pomidorów i bakłażana. Stanowi świetny, lekko pikantny dodatek do różnych potraw-zarówno na ciepło, jak i zimno. SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone 10 łyżek oliwy z oliwek 1 bakłażan (ok 300 g) 1 papryczka pepperoni (czerwona) 2 ząbki czosnku (można dodać więcej) 1 cebula 250 g mięsistych
Kopystką po garach