wszystkim tym ,że do jej upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie(...)ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże jajka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : koperek do posypania Składniki na ciasto mocno schładzamy w lodówce . Następnie umieszczamy w misce , smalec siekamy
Ogrodnik w podróżyrozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Zmniejsz ogień na minimum i przygotuj sos. Pozostały ciepły tłuszcz powstały ze smażenia mięsa wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i łyżeczką mąki. Na patelnię z mięsem wsypujemy bób i zalewamy wszystko powstałym sosem jogurtowo-koperkowym. Chwilkę
I LOVE LIFEmrożonych , każdy wielkości środka dłoni ) 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli sól do smaku 2 łyżki klarowanego masła do smażenia Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki(...)sos chilli , sok z limonki , cukier , chilli ,kolendrę , mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na maśle z obu stron na lekko złoty kolor . Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy
Ogrodnik w podróżyniezwykle proste, a mięso będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką. Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue. Składniki 2 steki wołowe 5-6 ziemniaków 4 marchewki przyprawa do pieczonych ziemniaków (lub Wasza ulubiona mieszanka przypraw) 2 łyżki miodu olej rzepakowy do smażenia oliwa sól pieprz(...)sos barbecue Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką – przepis Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki albo ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, przyprawy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogródku Choć tym razem niestety produkty jeszcze nie własnej uprawy , ale też bardzo świeże i smaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku(...)minut odcedzamy . Ten zabieg zmiękcza kapustę i nadaje jej specyficzną teksturę . Zostawiamy do ostygnięcia . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do kapusty . Składniki z listy sos , łączymy ze sobą . Wlewamy do kapusty , mieszamy dokładnie , aż do połączenia . Odstawiamy na około 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała jako dodatek do obiadu , szczególnie do dań rybnych
Ogrodnik w podróżyZimny sos na bazie majonezu z drobno posiekanymi dodatkami: ziołami, cebulką i marynowanymi warzywami. Opcjonalnie także z odrobiną musztardy, chrzanu i miodu. Jest świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs i jajek na twardo. SKŁADNIKI 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka płynnego miodu(...)miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę, ogórka konserwowego oraz kapary drobno siekamy. Dodajemy szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Mieszamy z sosem majonezowym. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce
cool and mintyKurczak Tikka Masala Dziś w mojej kuchni smaki orientalne. Marynowane w jogurcie mięso drobiowe duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz – po około pół łyżeczki szczypta chilli(...)łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sos: ok. 0,8 kg pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok 3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżeczka cukru
Blog z Apetytemkoperkiem. Czasem do pasty wrzucam suszone pomidory, jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna Pasta z tuńczykiem smakuje o każdej porze roku i dnia! Smacznego;) SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 nieduże łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam z sosu (czasem nie), wrzucam do blendera razem z posiekanymi jajkami i majonezem, blenduję
Zasmakuj Kuchnismaczna propozycja na obiad czy kolację.U nas obowiązkowo podawana jest w Wielkanoc z ziemniaczanym puree. Na sos 100 ml. zakwasu na żurek 500 ml. bulionu Majeranek 2 liście laurowe 3,4 ziela angielskie mały ząbek czosnku sól,pieprz Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej biała kiełbasa łyżka smalcu 1 mała cebula Kiełbasę nacinamy cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy zakwas na żurek i gotujemy ciągle mieszając,ewentualnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Do gotowego sosu ponownie wkładamy podsmażoną kiełbasę ,lekko podgrzewamy. Ps. ❗ W zależności od jakości żurku ,jeżeli będzie zbyt gęste dolewamy bulionu. Jeżeli zbyt rzadkie dolewamy żurku
Andzia PichciKurczak z pieczarkami w aksamitnym śmietanowym sosie podany z ryżem lub makaronem to propozycja na szybki i smaczny obiad który przygotujemy w kilka chwil. 300 gram fileta z kurczaka 200 gram pieczarek 100 ml, śmietany słodkiej 30% 3/4 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki sól Pieprz Duży ząbek czosnku. olej do smażenia Fileta z kurczaka kroimy w kostkę,umyte(...)dodajemy pieczarki i smażymy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy pieczarki będą miękkie dolewamy wodę z mąką,dokładnie mieszamy na koniec wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem
Andzia Pichcigram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona) sól pieprz 1 łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj ) 3 łyżki śmietanki(...)czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy
Andzia PichciPrzepis pochodzi z książki Jamiego Oliwera"Gotuj sprytnie jak Jamie" . Tak podany kalafior w sosie beszamelowo - brokułowym zachwyci wszystkich, nawet największych niejadków. Danie jest znakomite, polecam. Kalafior z sosem beszamelowo - brokułowym. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszparag. Gotować 10 minut. Teraz już dodać końcówki szparag i gotować kolejne 5 minut. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Jeszcze chwilkę gotować, wlać śmietanę i posiekany koperek. Smacznego, naprawdę dobre. Mój wnuczek się zajadał
Kuchnia Pokoleńdziale orientalnym w supermarkecie), centymetrowy kawałek imbiru, ząbek czosnku, około 150 gramów krewetek (tych większych, koktajlowe niezbyt się nadają), mała marchewka, garść zielonego groszku (mrożonego),papryczka chilli, cebula dymka, sos sojowy, olej. Zrób tak: w woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki i utrzymując duży ogień smaż prawie cały czas mieszając – jest to metoda stir(...)czosnek, wymieszaj i dorzuć pokrojoną drobno marchewkę oraz groszek. Po kolejnych 2 minutach smażenia (ogień cały czas duży) na patelnię wrzuć makaron, pokrojoną papryczkę i dymkę, dopraw dość obficie sosem sojowym i smaż kolejną minutę. Podawaj od razu bardzo gorące. Artykuł Chiński makaron smażony. Zrób go tak jak lubisz! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaProsty sos wegański z zielonym groszkiem i curry, który zrobisz w kwadrans! Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu. Artykuł Prosty sos wegański „zielone groszki” – gdy nie masz czasu pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka