sosy - 72234 przepisów (strona:1631/4816)

Włoskie tagliatelle z krewetkami 123

połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu. To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku. Składniki makaron tagliatelle 10 pomidorków koktajlowych 2 szalotki (albo je zwykła cebula) 12 surowych krewetek 100 ml wina 2 łyżki masła + 1 łyżka masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlet prowansalski z piersi kurczaka 128

pojedyńcze niezbyt duże filety z piersi kurczaka 2 kulki mozzarelli czosnek granulowany do smaku pomidory suszone w oliwie z czosnkiem ( najlepiej własne;) ) zielone pesto sól , ostra papryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet(...)smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 20 minut . Po tym czasie powinny być gotowe , chyba że były większe to można potrzymać pięć minut dłużej. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , posypane świeżą bazylią . Smacznego ! Artykuł Kotlet

Ogrodnik w podróży
Francuskie kieszonki z kurczakiem 24990

strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków sera żółtego 8 kawałków ogórków "krokodylków" bądź kiszonych 25/30 dag piersi z kurczaka oliwa z oliwek do marynaty kurczaka przyprawa do kurczaka sól pieprz WYKONANIE: 1. Pierś(...)kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera; 6. Na wierzch nałożyć drugie ciasto francuskie i dobrze posklejać boki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem

Prosty przepis na
Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą 147

puszki fasolki czerwonej 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu 3/4 szkl. passaty pomidorowej 3/4 szkl. ketchupu 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki białego octu winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki mielona papryka ostra sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę). Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Umyte, osuszone(...)przykryciem, przez około 30 minut. Dodajemy marchewkę. Smażymy razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną. Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Podajemy z kaszą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Dynia makaronowa , zasmażana z pieczarkami 81

osoby : 1 dynia makaronowa ( 1-1,5 kg ) 6-7 pieczarek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżka drobno startego parmezanu masło do smażenia sól , pieprz do smaku Dynię nakłuwamy w kilku miejscach , owijamy folią aluminiową do pieczenia i wkładamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 170 C , przez(...)dyni makaronowej będzie tworzył nitki . Tak jak makaron , stąd jej nazwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę , pokrojone w plastry pieczarki , brązowy cukier , sos sojowy . Podsmażamy mieszając do czasu aż wszystko się zrumieni . Na koniec wsypujemy dyniowe nitki , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy jeszcze chwilę . Wystarczy tyle , żeby dynia się mocno

Ogrodnik w podróży
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 85

duża cebula – 225g groszku mrożonego lub świeżego – 1 łyżka świeżego rozmarynu – 1 łyżka świeżego tymianku – 4 ząbki czosnku – sól, pieprz – kilka chlupnięć sosu Worcestershire – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 100ml czerwonego, wytrawnego wina – 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) Składniki na ziemniaczaną warstwę: – 1kg ziemniaków(...)najmniejsze kawałki. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Ciągle mieszając dodajemy sos Worcestershire, wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 2 minuty. Doprawiamy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy

Be Fit Be Strong
Naleśniki z sosem pomarańczowym jak Suzette 131

Prosty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy (  ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki

Andzia Pichci
Domowy makaron z sosem dyniowym 96

placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni. Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę prażonych pestek dyni

Kucharzyca
Mix pieczonych warzyw jesiennych 111

kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków(...)pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej misce. Dodać do nich 3 łyżki oleju, pieprz, sól, kozieradkę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią zamarynowane warzywa. Dorzucić ząbki czosnku. Piec w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos grzybowy z natką pietruszki 96

Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny! Składniki: 500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki 2 pełne łyżki masła 1 mała cebulka 2-4 ząbki czosnku mały kubek śmietany 30% (200g) sól, pieprz natka pietruszki(...)pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada. 3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ania gotuje

Kuchnia domowa Ani
Łopatka wieprzowa w sosie z jabłkiem i tymiankiem 115

Dolewamy 3 szklanki wody, dodajemy pieprz, tymianek, paprykę, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1 godzinę na bardzo małym płomieniu. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z 1 szklanką wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być bardzo gęsty. Smacznego :)) Łopatka wieprzowa, wieprzowina

Bułka z Chlebem
Ziołowy sos pomidorowy do pizzy 92

Smaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu.  Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie

Życie zaczyna się w kuchni
Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym 87

takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.  Składniki: 500 g prawdziwków 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 400 g śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane(...)prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Placki warzywne z sosem dyniowym 190

Składniki: placki: 4 ziemniaki 1 średni cukinia 2 marchewki 1/2 pęczka jarmużu sol, pieprz 2 jajka ok. 3/4 szkl mąki 1 cebula sos: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka 1/2 … Czytaj dalej Placki warzywne z sosem dyniowym

czarrna od kuchni
Ryż z kurczakiem, sosem pomidorowym i warzywami 147

Dziś przepis na taki prosty, zdrowy i pyszny obiadek. Bardzo lubię sos pomidorowy i najczęściej przygotowuje takie dania gdzie mogę go połączyć z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem. W sezonie zdecydowanie polecam świeże pomidory, ale te z puszki lub passata też się doskonale sprawdzą. Dzisiejszy obiad jest właśnie taki uniwersalny, można go przygotować z ulubionymi warzywami lub mięsem i podać(...)doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić odcedzoną kukurydzę i wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem i np. brokułem. Wierzch posypać parmezanem lub innym ulubionym serem

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania