sosy - 72234 przepisów (strona:1623/4816)

Gulasz wołowy zabielany 64

Dodać listek laurowy i ziele. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać sól, musztardę do smaku i śmietankę. Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną z wodą. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni

Lekcje w kuchni
Pasta z soczewicy i orzechów. 74

zielonej soczewicy – 1 duża garść suszonych grzybów – 10 pieczarek – 4 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 140 g orzechów włoskich lub pekan – 1 łyżka sosu sojowego – sól, pieprz – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki bazylii – ½ łyżeczki tymianku – olej do smażenia Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy upraż na suchej patelni. Grzyby(...)minutę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż około 5 minut. Odstaw na bok. Do robota kuchennego wsyp proszek z grzybów, dodaj ugotowaną soczewicę, prażone orzechy i cebulę z pieczarkami. Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy. Przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładką masę. Gotowe smarowidło przełóż do słoiczków. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Jeśli lubisz dipy , pasztety , smalce i pasty

Zdrowy Styl Joanny
Chrupiące stripsy 77

nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków). Chrupiące stripsy najlepiej smakują z pikantnym sosem mango , przepis na sos znajdziecie na naszym INSTAGRAMIE. Post Chrupiące stripsy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 74

listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny, opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry Gulasz z kurczaka po meksykańsku, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię(...)mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
Keczup 100

Keczup...sos na  zimno, który podbił kubki smakowe na całym świecie :) Jedni wolą o smaku łagodnym inni preferują na pikantnie. W sklepach półki aż uginają się od jego różnorodności. Ja wolę ten domowy, dostosowany do  kubków smakowych domowników. Warto poświecić trochę czasu na jego przyrządzenie, bo nie równa się z tymi gotowymi :) (function(...)Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.  Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania. Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej

Kulinarne przemyslenia
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili) 68

puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny natka pietruszki lub jeszcze lepiej natka kolendry do posypania gotowej potrawy Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili con carne), przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu(...)mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chili

Lekcje w kuchni
Ostry sos z ogórka i pomidora 62

Ostry sos , którego głównym składnikiem są świeże ogórki i pomidory. Pikantnego charakteru nadaje mu ostra papryczka chili i czosnek. Sok z cytryny i świeża natka pietruszki  sprawiają, że jest lekko  kwaskowy i orzeźwiający w smaku. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny.   (function(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę bulionu połączyć z sokiem z cytryny i w rondelku doprowadzić do wrzenia. Wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z bulionem i mieszając zagotować. Przestudzony gęsty sos i olej wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku

Kulinarne przemyslenia
Sałatka stoliczna przepis 84

czyli dziczyzna w majonezie. Tak pięknie i elegancko francuski kucharz nazwał swoją sałatkę. ( stoliczna, Салат Оливье, Salat Olivye ) ? Jak się robi sałatkę Olivier? Pyszna sałatka z gotowanymi warzywami, groszkiem, sosem na bazie majonezu i mięsnym dodatkiem, jest tylko namiastką i niedoścignionym wzorem oryginalnej sałatki Olivier. Sałatka stoliczna, tradycyjny przepis na sałatkę Olivier jest daleki od naszej sałatki stolicznej ( jarzynowej(...)mięsnym dodatkiem. Sałatka mistrza Oliviera powstała a latach 60 XIX w. Była serwowana w jednej z renomowanych moskiewskich restauracji, a sam szef Olivier skład sosu do sałatki utrzymywał w wielkiej tajemnicy. Sałatka bardzo

Dieta moja pasja
Sobotnia pizza pieczona na kamieniu 79

cukinią . Curry pizza z kurczakiem i winogronami 2 pizze Składniki: 350 g pszennej mąki 15 g świeżych drożdży 200 – 250 ml mleka 1½ łyżeczki soli 6 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis 300 g smażonego kurczaka ½ cebuli pokrojonej w piórka 50 g szynki 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 pieczarki 200 g mozzarella, startej 2 łyżeczki curry(...)brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż

codojedzenia
Sałatka imprezowa 77

IMPREZOWĄ Składniki podwójna pierś z z kurczaka pół główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 ogórek świeży 1/2 puszki kukurydzy 2 pomidory przyprawa do gyrosa ketchup sos czosnkowy: (3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz) Wykonanie 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, solą oraz pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty(...)pomidory kroimy w kostkę, cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Przygotowane składniki przekładamy do salaterki lub innego naczynia: sałata lodowa pomidory ogórek cebula papryka kukurydza kurczak Całość polewamy ketchupem oraz sosem czosnkowym. Artykuł Sałatka imprezowa pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Dorsz w sosie cytrynowym 74

Pyszne podanie dorsza czarnego. Sos cytrynowy pięknie podkreśla delikatny smak ryby i czyni danie pokazowym. Artykuł Dorsz w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak zagrodowy w pomarańczach z batatami 106

pomarańczach z batatami Składniki kurczak zagrodowy 2 pomarańcze 3 bataty świeży rozmaryn odrobina oleju suszony rozmaryn garść suszonej żurawiny główka czosnku sok z 1/3 cytryny pieprz 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Z sosu sojowego, oleju, suszonego rozmaryny, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny i miodu przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią kurczaka, a następnie odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chutney pomidorowy 97

Słodko-ostry sos z wyczuwalną nutą imbiru, czosnku i aromatycznej mieszanki ziół bengalskich. Słodkości nadają mu suszone morele, a wyczuwalna ostrość to zasługa papryczki chili.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Taki sos można podawać do mięs na gorąco, jak również znakomicie komponuje się w zimnej formie podany do wędlin czy pasztetów. Ma jeszcze jedną zaletę, można go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoiki

Kulinarne przemyslenia
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem 163

dorzucić groszek (świeży w sezonie lub mrożony poza sezonem). Jeśli liczycie kalorie, słodką śmietankę możecie zastąpić mlekiem. Doprawcie mięso tak jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem do łagodnego sosu koperkowego potrzeba minimum przypraw. Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem to łagodne danie, które świetnie komponuje się z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka(...)Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), wlać do sosu. Gotować kilka minut, do zgęstnienia. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken with Peas and Carrots Recipe

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania