Pyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusić i gotowe. Podawać na ciepło
Monia miesza i gotujeTortilla to szybkie i smaczne danie, z którym można różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec(...)piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu Olej Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę. 2. Jajko, wymieszać trzepaczką
Fabryka pomysłówminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach. Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę(...)minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego
Fabryka pomysłówktóry dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą(...)puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia). Makaron nadziewać
Fabryka pomysłówugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Następnie dodać łososia pokrojonego w drobne paski. Z jajek i śmietany przygotować za pomocą trzepaczki sos. Posolić i popieprzyć go do smaku, dodać tymianek. Do sosu dodać 5 dag startego sera żółtego i pół startej mozzarelli. Makaron z łososiem polać sosem. Całość wymieszać. Pozostały ser żółty
Fabryka pomysłówQuesadilla jest to szybka przekąska z tortilli. Przyrządzam ją na dwa sposoby. Dziś przedstawiam Wam jeden z nich. Najlepsza jest wg mnie z ostrym sosem. Ja przeważnie robię je na kolacje, a to co zostanie na drugi dzień zabieram w pojemniku na uczelnie. Składniki na 2,5 sztuki: 5 placków tortilli pół piersi z kurczaka(...)sera żółtego (plastry lub starty) gotowy sos w słoiku np. meksykański, słodko-kwaśny (u mnie chiński z biedronki) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę . Usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Na placek najpierw kłaść ser żółty, następnie rozprowadzić po nim sos, na to kłaść podsmażone mięso, na to ponownie ser. Przykryć drugim
Fabryka pomysłówSkładniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 3 liście kapusty pekińskiej mała cebula 25g grzybków Mun – ja kupiłam opakowanie 50g grzybków Mun Tao Tao opcjonalnie papryka ostra w proszku Olej Sól Pieprz Sos słodki(...)pora pokroić na paseczki (sparzyć). Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, cebulę, pora, startą marchewkę, kapustę pekińską i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ewentualnie papryką w proszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć odpowiednio (patrz zdjęcie) Smażyć na głębokim
Fabryka pomysłówpatelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej 2 łyżki sosu sojowego oraz imbir(...)kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry. Dodać kilka łyżek wody, aby makaron się nie przypalił. Podsmażyć chwilę. Smacznego
Fabryka pomysłówŚwietnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie(...)cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki
Fabryka pomysłówDzisiejszy przepis może stanowić smaczny obiad, ale jednocześnie być doskonałą przekąską na imprezie. Wystarczy tylko podać je z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to czosnkowy i majonezowo-ketchupowy. Wczoraj przygotowałam je jako przekąskę na domówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu(...)mąkę (tak, aby dominowały płatki). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki. Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku. Składniki
Fabryka pomysłówlekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów! Oj, mam ochotę poszaleć w kuchni – już dziś kusi mnie zrobienie(...)drobne kawałki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka (tak wiem, nie powinno się ich łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na placek tortilli nałożyć sałatkę, następnie sos czosnkowy, na koniec mięso
Fabryka pomysłówCiasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 15 dag żółtego sera – u mnie morski Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże(...)przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki połączyć ze sobą oraz posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać go startym serem żółtym (na dużych oczkach). Ciasto pokroić
Fabryka pomysłówSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku
Czerwona Porzeczkasera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek 1/2 cebuli łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka sosu sojowego 20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż(...)ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Polecam, szczególnie jak ktoś ma mało czasu na gotowanie ;) Smacznego
Czerwona Porzeczkawody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek. Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Czerwona Porzeczka