smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć(...)czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkabyle do wiosny :) Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (porcja dla dwóch osób) 1 op. roszponki, 5-10 dag cheddara, 250 g pomidorów koktajlowych, odrobina sosu balsamicznego, Sos winegret : 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki z cytryny, 1 łyżka miodu, szczypta soli, Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy pomidorki koktajlowe(...)pokrojone w ćwiartki oraz sypiemy cheddar. Polewamy sosem winegret i skrapiamy octem balsamicznym. Proste i pyszne
Delicious Titbitskoniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje przez ok. 3-5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy(...)połowę beszamelu i układamy na nim nadziane muszle. Następnie polewamy pozostałym sosem i ścieramy na to ser. Zapiekamy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 30 minut (pod przykryciem). Na ostatnie 2-3 minuty odkrywamy, aby beszamel się przyrumienił
Delicious Titbitspatelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki i podsmażamy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy
Fabryka pomysłówMożna by wymienić mnóstwo osób, w tym ja, które nie znoszą brukselki za jej dość specyficzny smak. Jednak swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką. Rezultat(...)danie jest zjadliwe, choć moim kubkom smakowym nadal daleko do miłości z nią. Może to kwestia kawałków? W sosie ich nie było. Jednak odkąd bloguję już nie mówię, że nie lubię czegoś po wieki wieków, gdyż do wielu dań i składników się nawróciłam. Może do brukselki też jeszcze dojrzeję jak np. do miodu? Składniki na 3 porcje: 400 g obranych
Fabryka pomysłówCiasto: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego ( klik ): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki(...)Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć
Fabryka pomysłówtylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi się też podczas majówkowych wycieczek. Składniki na 1 porcję: Pół puszki łososia w oleju(...)Pół pomidora lub 1 mniejszy 1-2 jajka ugotowane na twardo 1,5 łyżki groszku konserwowego kilka liści porwanej sałaty lodowej Sos musztardowy: Jogurt naturalny ok. 1/3 małego pojemnika Łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć sałatę, na to ułożyć groszek konserwowy, pomidora pokrojonego w kostkę oraz kawałki łososia. Na wierzch ułożyć jajka ugotowane na twardo pokrojone na ćwiartki
Fabryka pomysłówprzepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie(...)białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCukier 1 łyżeczka Woda 350ml, ciepła (około 40C) Mąka pszenna 500g Sól 1 łyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Dodatki Pierś kurczaka podwójna Brokuł 500g Mozzarella 200g Składniki na sos: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce sos pomidorowy z przecieru / koncentratu Wykonanie Przygotować ciasto na […] The post Pizza pollo con broccoli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta(...)soli Sos: 250g truskawek granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni na wolnym ogniu smażymy z dwóch stron- bez tłuszczu!:) W oryginale podajemy z syropem klonowym, ja podałam z sosem z truskawek i granatu : truskawki i kuleczki z granatu podsmażamy z niewielkim dodatkiem wody, dodajemy 2 łyżeczki
Czerwona Porzeczkaniemalże do wszystkiego. Wymyśliłam sobie, że przygotuję je ponownie, tym razem z kotletami z kurczaka, obtoczonymi w Panko. Zmieszałam panko razem z tartym parmezanem, usmażyłam kotlety, dodatkowo musnęłam je sosem pomidorowym i zapiekłam obsypane mozzarellą. Surówka miała być inna, ale moje dziecko wymarzyło sobie na ten dzień tarte buraczki i powiem Wam, że ma chłopak intuicję, bo całość komponowała się(...)przygotowanej panierce. Obsmażamy, do zarumienienia, z obu stron na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy. Podsmażone kotleciki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozprowadzamy po 1 łyżce zredukowanego sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki (u mnie mrożona, lepsza byłaby świeża
Smaki Na Talerzuktóry jadłam we Włoszech. Wiadomo we Włoszech w każdej szanującej się restauracji są jedynie dania z makaronu domowego wyrobu. Makaron to taki wdzięczny produkt żywnościowy, który świetnie pasuje z sosem bolognese , czy kremowym sosem serowym . Zawsze mam paczkę makaronu pod ręką, a kiedy mam więcej czasu to gotuję makaron z domowego wyrobu. Bardzo jest mi wtedy przydatna maszynka do makaronu
codojedzeniaMakaron gotujemy się do momentu, gdy jest al dente. Gorący makaron i boczek łączą się w głębokim naczyniu. Następnie dolewamy masę jajeczną, delikatnie mieszając, aby cały makaron pokrył się sosem. Sztuka Przyrządzania Carbonary Nawet pomimo prostoty składników, przygotowanie carbonary może być nieco wymagające. Istotne jest zachowanie równowagi. Chodzi głównie o masę jajeczną, która powinna być kremowa, ale nie surowa(...)uzyskać jedwabisty sos należy ugotowany i odcedzony makaron natychmiast wymieszać z masą jajeczną. Jajka delikatnie się zetną, a ser rozpuści. Domowe Spaghetti Domowe spaghetti to prawdziwa przyjemność dla miłośników kulinariów. Przygotowanie świeżego makaronu może być satysfakcjonującym doświadczeniem, a efekty smakowe są nieporównywalne z gotowym produktem. Od kiedy mam maszynkę do makaronu wolę go przyrządzać sama. Całkiem niedaleko mieliśmy sklep
codojedzeniaoczywiście ostrożnie kurczaka do oleju, obsmaż go, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij na durszlak i po chwili, ponownie włóż do gorącego oleju, w ten sposób kurczak będzie, fantastycznie chrupiący 😉 Sos słodko kwaśny Po pierwsze papryki opal nad żywym ogniem, oczywiście ostrożne, następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Po drugie cebulę obierz i pokrój w pół talarki, ananasa(...)dodasz też kawałek ciasta z blachy, to też nic się nie stanie. Przykryj patelnię, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj jakieś 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj kurczaka słodko kwaśnego z ryżem. Zajadaj. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie . Gdzie również znajdziesz przepisy pod każdym zdjęciami. Facet
RafalCook