napiszę, czekam na Wasze komentarze i wrażenia po wykonaniu tej pizzy przez Was :) Ps. Z czym będziecie jeść pizzę zależy tylko od Waszej fantazji i preferencji smakowych. Mój sos bolognese wkrótce ukaże się na blogu, ale tym razem w towarzystwie makaronu :) Ciasto na 3 pizze: Ciasto na pizzę robimy tego przepisu : Dodatkowo: kilkanaście kosteczek sera żółtego(...)boku ok. 1 cm) sos bolognese ( możecie do środka włożyć salami i mozzarellę, albo inne wybrane przez siebie dodatki) czarnuszka Wykonanie: Z podanego przepisu wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy kółka, na które układamy wybrane przez nas dodatki i zlepimy w kuleczki. Kuleczki posypujemy czarnuszką i układamy w tortownicy z kominem w niewielkich odstępach. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe
Blondynka Gotujemoja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona ) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy(...)drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam. Makaron przełożyłam na podgrzane talerze
Blondynka Gotujekonsystencja - grudkowata, delikatna i bardzo bardzo aromatyczna. Spróbujcie inaczej, chociażby po to aby mieć porównanie. Kilka słów na temat powstawania oryginalnego Pesto alla Genovese: Jest to zielony sos, który pochodzi z Genui we Włoszech. Głównym jego składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach. Składnikami jest oliwa z oliwek, bazylia, parmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki(...)rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia. Na końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti i wymieszać z naszym pesto. Mój syn lubi do tego dania włożyć sobie na talerz tuńczyka
Blondynka Gotujeparmezan, posiekany czosnek,orzechy i bazylia. Pod koniec dodajemy po odrobinie oliwy z oliwek, próbujemy i solimy do smaku. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną chlorellę. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić makaron spaghetti i wymieszać z naszym sosem. Jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć całego pesto od razu, możemy je przełożyć(...)słoiczka, zalewamy wierzch małą ilością oliwy, aby nie wysychał i szczelnie zakręcamy, odkładamy do lodówki. Tak odłożony sos spokojnie może stać w lodówce do tygodnia czasu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedrożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki pietruszki ( użyłam pełną garść posiekanej natki ) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda(...)trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy. Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy
coolinarnastrefa.blogspot.compotrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka(...)koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę. Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta. Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem
Słodkości i nie tylkoMoja dzisiejsza propozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki: - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka ananasa w plastrach - 1/2 puszki groszki - 1/2 puszki kukurydzy - 1 słoik szparagów Na sos: - 1 mały jogurt gęsty - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki soku ananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól(...)kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy w przyprawie delikat czerwony do mięs. Ananasa i szparagi kroimy w kosteczkę, dodajemy groszek, kukurydzę i wystudzonego kurczaka. Wszystkie składniki potrzebne do sosu mieszamy i polewamy sałatkę. SMACZNEGO
Zainspirowana w kuchnijest rybolubny...). Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony 1 dymka - biała(...)przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką . Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu. Łososia podawać z tak powstałym sosem i posypanego szczypiorkiem - u mnie akurat brak , użyłam odrobinę świeżego rozmarynu . Jako dodatek świetnie pasuje tu kasza jęczmienna i ogórki małosolne. Okrasa polecał też
Grunt to przepis!panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu do miękkości(w przypadku papryki konserwowej(...)sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy. Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)miękkie). Czosnek obrać i przecisnać przez praskę (ewentualnie drobniutko posiekać). Dodać do jogurtu wraz z posiekanym drobno koperkiem. Ziemniaki przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym. Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatowarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego sól (do smaku) Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać(...)widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy). Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy, mandarynki na cząstki, banan w półksiężyce, gruszkę podzielić(...)połowę i pokroić i w plastry, orzechy posiekać. Daktyle drobno posiekać i zmiksować z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem zalać przygotowane owoce, dokładnie wymieszać (pomysł na sos z bloga: www.zdrowemotywacje.pl
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa mielonego 3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 1 mozzarella ser żółty ok 300 g sól morska do smaku zioła włoskie do smaku olej do smażenia sos beszamelowy : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz Ugotować płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni(...)starty ser 3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki 4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser 5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty ser Jak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu
Monia miesza i gotujeDziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam. składniki: 200 g makaronu chow mein 500 g piersi z kurczaka 2 garście grzybków mun 4 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 150 g białej kapusty olej do smażenia Grzybki mun przygotować według(...)zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze
Monia miesza i gotujePyszny schabik z jabłkami i cebulką w aromatycznym sosie. Do przygotowania tego dania użyłam zestawu przypraw kulinarne inspiracje Kamis- polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Troszkę się podanym przepisem zainspirowałam, troszkę składniki pozmieniałam i wyszło pysznie:) składniki: 700 g schabu 3 jabłka 3-4 małe cebule 150 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki mąki pszennej(...)zestaw przypraw kulinarne inspiracje Kamis-polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym olej do smażenia Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę
Monia miesza i gotuje